Kako instalirati bosanski jezik na KDEu

Evo, pošto se svako malo negdje javi neko da ne zna instalirati bosanski jezik u KDE, malo je prošireno uputstvo koje se nalazi na
http://kde.linux.org.ba/lokal/kako.html

Ono što mi trenutno fali jeste ime opcije gdje se nalazi Country&Language u KDE 3.0 i uputstva za još neke distribucije. Volio bih vidjeti uputstva za *BSD :slight_smile:

malo njih koristi BSD uopste a kamoli da instaliraju bosanski na njemu…

za instalaciju samo KDE-a informacije su narvno tu:
http://freebsd.kde.org/instructions.php

a za bosanski jezik ce doci kasnije informacija, (nadam se)…

Pa neznam za BSD ali u Gentoo distribuciji ( koju ja koristim ) KDE je
cisto gubljenje vremena ( sama instalacija KDE na mom PC je trajala 16 sati )
Sa ovim ne zelim ni najmanje da umanjim vrijednost prijevoda KDE jer
mislim da je stvarno potrebna za sve one koji pocinju sa linux-om i
naravno veoma je prakticno da imamo desktop koji “govori” nas
jezik zar ne ? :lol:

Ja ti se divim . Kakva ti je masina ako se smije znati ? :puppy:

Baby evo specs od masine:

Moja stara ( pouzdana ) kanta :
MSI Turbo2 K7T mobo
AMD DURON 1.3
SDRAM 512 MB
DISK Maxtor 80 GB ATA-133

KDE je veoma kompleksan i kad ga kompajliras od pocetka
uzima mnogo vremena. Kazu da na Pent.4 ide sa par sati :slight_smile:
Ovo sam uradio samo jednom ( kde instalacija ) i nikad vise.
Flux je zakon, kompajlira se za 10 min ! :wink:

Ja mislim da nije problem u "kanti" (recimo da je to malo bolja "kanta"), nego da je problem u QT-u, odnosno MOC-u (odnosno još generalnijem problemu izmišljanja tople vode). Po meni je ludilo još uvijek se oslanjati na Troltech-ove ekstenzije C++ jezika, kada već par godina imamo stabilan standard (koji ima sve što je potrebno za "ne znam ti ni ja kakav development"). Kao da nije dovoljna kompleksnost samog C++ (i pratećeg kompajlera), već nam treba još međukoraka. Zadnjih godina nisam vidio nekih specijalnih ubrzanja KDE-a (šta više, svaki put kada stavite novu verziju KDE-a na odgovarajuću mašinu imate osjećaj da je sporija u odnosu na prethodnu verziju, npr. 2.x na PIII-600MHz sa 128MB RAM-a i 3.x na PIV-1.8GHz sa 512MB RAM-a). A da ne govorim o dužinama kompilacije source koda.

Jedini razlog (nekome dovoljan!) za korištenje QT-a bila bi kompatibilnost sa mnogo prethodno napisanog koda, ali ja jednostavno ne vidim ništa što bi u nekoj bližoj/daljoj budućnosti dalo nade u opstanak QT-a. Polazna pretpostavka (‘nema C++ kompajlera koji može ono što nama treba’) nije više istinita i tačka, gotova priča, sve ostalo tipa: ljepota Class Library-a, “nevjerovatno elegantni” signal/slot mehanizam i sl. ne pale. Želim čisti C++ (jer C++ to može)!

Usput, složio bih se sa Sahbazom za našeg omiljenog BlackBox (FluxBox) pulena, stvarno fenomenalan wm, a pogotovo nove verzije 0.9.x (konačno sa podrškom za antialiased fontove). Čista Unix filozofija, malo, brzo i ne pokušava biti svakom loncu poklopac (ne pokušava biti “desktop okruženje” - ma šta to značilo)

P.S.
Kompajliranje GNOME-a bi na datoj kanti trajalo MAX 2h (slobodna procjena - to ja malo hvalim GTK :wink: ), a da postoji nešto ekvivalentno napisano u nekom pascalskom jeziku (“one pass” kompajler) MAX 30min

TO Adise, stvarno sam pozelio malo FLAME-a iako nemam nista protiv tvog posta. Bas super, hajde malo da se prepucavamo iako nema razloga. +sve+ +rambo+
Dobro doso u klub nepostenih-mozda je ovo razlog ! :evil:

Ne znam, neki dan sam kompajlirao KDE na svom računaru i nisam primijetio da je trajalo baš 16 sati. Duron 750 MHz, 256 MB RAM.

Hajmo flame :slight_smile:

Tih 16 sati ne govori ništa o KDEu nego o “fantastičnoj” ideji da kompajliraš sve što instaliraš na računar. Čestitam geniju koji je to smislio. BTW uz KDE dobiješ najmanje 100njak kompletnih programa, kada bi izbacio sve to iz procesa i ostavio samo minimum (Qt, kdelibs i neke dijelove kdebase) trajalo bi puno manje.

Qt - evo ga, čudi me Adise da nisi spomenuo QString :slight_smile: Ako ima neki elegantniji API od Qt-a a da je open-source volio bih vidjeti… Lesstif? :slight_smile: give me a break. Gtk? pa ja, kad nemaš objekte onda svaka aplikacija izmišlja toplu vodu. Konzistentnost je riječ… ako ti je fluxbox dobar, drži se konzole, ne vidim šta će ti GUI uopšte. Sporost KDEa je posljedica svega samo ne Qt-a:
GCC kompajlera koji je dobar za C, ali sucks za C++
XFree-ja koji pripada u prošlo stoljeće
kernela koji tek sada integriše multimedia/preemptive patcheve

Meni lično, budući da nisam mijenjao mašinu već odavno, 3.0 je predstavljao drastično ubrzanje u odnosu na 2.2.1, 3.1 je tu negdje, a ova zadnja verzija sa CVSa je opet nešto brža. Glavni uzroci tome su prelazak na novi GCC i kdeinit. I to što sam se ostavio RedHat-a :slight_smile: Na žalost, ako se stvari sa GCCom nastave kao do sada, opet ćemo vidjeti EGCS jer sadašnji napredak nikako ne izgleda dobro. Ludaci, potpuno su slomili kompatibilnost sa postojećim C++ softverom. Isto to važi i za XWin.org. Kad budem imao vremena da baš ne znam šta ću s njim (a sumnjam da će se to desiti uskoro) kompajliraću kompletan Qt i KDE sa Intel ICC, pa ako i tada bude sporo onda povlačim sve što sam rekao.

Vedran je skontao kako treba ( a i ja sam se bas “jasno” izrazio )…govor je bio o ne o samom KDE nego i njegovim popratnim softerom ( svim ) …he he he :lol: dugo brate dugo

16 sati… dobro, a koje filmove si gledao usput? :slight_smile: mora da si stopao vrijeme… znaci sjedio si uz komp :wink: hehehe… fakat to natjera covjeka da razmisli hoce li takvu akciju ponoviti jos jednom u zivotu :lol:

ICE

Babysitter, kad sam ja za prepucavanje onda obično nema nikakvih ograda tipa nešto ja brljbljam, ovo stoji samo kada ne želim da se bilo ko uvrijedi :o)

P.S.
Šta fali što se nekad “prepucavamo”, kao da zbog toga ne možemo biti raja? Samo ne treba sve primati k srcu…

Ma i ja sam potpuno za to . Ponekad mi dodje da nekom usi izvucem, pa kad prespavam jednu noc , sam opet onaj stari :wink:
Visine i dubine zajedno cine drugarstvo. I ja ponekad zasluzim da mi neko usi izvuce. Sve je to prolazno, onako na momente i povrsinski, nista ozbiljno… steta :mrgreen:

flame je koliko ja znam samo razlika misljanja, gdje se razmjenjuju ista i gdje se malo zesce diskutira o njima… valjda nismo ludi da vrijedjamo jedne druge samo radi razlike u misljenjima? :slight_smile:

dok se samo usi izvlace - sve je okay :slight_smile:

ICE

BTW zanimljiva diskusija o KDEu i Qt se može pročitati (naravno, gdje drugo) na Slashdotu

(Score:4, Informative)

[quote]You’re defending moc when your parent was dissing C++.

He was even dissing the variances in multiple C++ compilers. That is the reason for moc. You need moc to make sure that it all compiles no matter what your compiler is. There are still a lot of things that are different between compilers (g++ supports array indexing with unsigned longs, VC6 doesn’t, for example) and moc takes care of a lot of those.

It makes C++ easier for doing cross platform development.

Tell you what, next time I hear someone slagging off the Windows kernel, I’ll explain at great length why Windows Media Player isn’t as bad as they’re making it out to be.

The only reason why you would be doing that is because you don’t understand what moc does.

moc generates C++ code, sparky.[/quote]

Na gentoo sistemu ima jedna mala komanda koja se zove
time ( nezna da li ima na ostali distro-ma ) i ona pokazuje koliko je
vremena bilo potrebno da se data aplikacija instalira …npr :
time emerge kde

[quote]DESCRIPTION
The time command runs the specified program command with the given
arguments. When command finishes, time writes a message to standard
output giving timing statistics about this program run. These statis-
tics consist of (i) the elapsed real time between invocation and termi-
nation, (ii) the user CPU time (the sum of the tms_utime and tms_cutime
values in a struct tms as returned by times(2)), and (iii) the system
CPU time (the sum of the tms_stime and tms_cstime values in a struct
tms as returned by times(2)).[/quote]

Evo jedan fin review vodećih toolkit-a
http://freshmeat.net/articles/view/928

Napomena: Autor nije pretjerani ljubitelj Qt-a, ali ipak je zadržana objektivnost. Vrijedi pročitati makar da se informirate o stanju raznih toolkit-a.

Na gentoo sistemu ima jedna mala komanda koja se zove
time ( nezna da li ima na ostali distro-ma ) i ona pokazuje koliko je
vremena bilo potrebno da se data aplikacija instalira …npr :
time emerge kde

[/quote]

hm… nisam znao… hvala na informaciji…

Pozdrav

ICE