Kako instalirati SunJava Runtime na Suse 11 Enterprise

Dobio sam novi laptop sa Susom 11 na njemu :smiley:
Eh sada imam problema kako instalirati java runtime na njega.
Instalirao sam prateci upute sa Java stranice ali ne znam sad pokrenuti jar file s njim. (NPR Minecraft)

Isto tako zelio bi znati kako staviti neki file koji se nalazi u Home u hidden files ,tako da kada kliknem Show hidden files da mi se tu prikaze.

I zanima me vase misljenje.Trenutno koristim laptop kao glavno racunalo ,pa da li je bolje da izvadim bateriju i da mi stoji stalno prikljuceno na uticnicu ili da imam bateriju unutra i da koristim kablo.

Podsjecam nemam nikakvog iskustva sa Suse-om :slight_smile:

http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jre7-downloads-1637588.html

Skines prvi ako ti je 32-bitni sistem ili onaj treci ako ti je 64-btini. Kad skines samo pokreni taj fajl tako sto kliknes na njega dva puta.

Za fajlove nisam razumio sta pitas.

Ja laptop imam oko godinu dana i nisam jos vadio bateriju. Izgubio sam na njoj 8% kapaciteta za to vrijeme, sto nije strasno. Na proslom laptopu, sam vadio bateriju i isto je bilo. Nzm sta da ti kazem. Generealno je bolje vaditi ako racunar stoji samo na punjacu ali eto meni nije bilo bas puno bolje.

hvala na odgovoru…a za fajlove pitam:

Da li postoji mogucnost da file (koji ja napravim) stavim pod hidden files,tako d a mi se ne vidi kada uđem u home,nego da se vidi kada oznacim Show hidden files ?

[quote=Creator]hvala na odgovoru…a za fajlove pitam:

Da li postoji mogucnost da file (koji ja napravim) stavim pod hidden files,tako d a mi se ne vidi kada uđem u home,nego da se vidi kada oznacim Show hidden files ?[/quote]
Samo stavi “.” (tacku) na pocetku imena fajla! Npr. “fajl1.txt” nije sakriven, dok “.file1.txt” je sakriven!

ok hvala :smiley:

Da dopunim bobya. Ako ćeš već vaditi bateriju ostavi je do cca 40% “punu”, i na hladnom mjestu, neko vrijeme. Ali da ćeš joj produžiti vijek na neki veći vremenski period, to baš i ne ide. Ali, naravno, trebaš paziti svoj uređaj.

Imam jos jedno pitanje:
Gdje naci pravi download i kako instalirati Qt SDK na Suse 11 Enterprise.
U Yast-u ga ne mogu naci :confused:

http://qt-project.org/downloads

Qt SDK kao takav ne možeš naći u Yastu, ali možeš Qt Creator + dev biblioteke što je dovoljno za razvoj Qt apps za Linux, a za Symbian i MeeGo svakako moraš downloadovati paket sa Qt stranice pošto cross-compiling na Linuxu ne radi.
http://www.allaboutsymbian.com/features/item/Qt_for_Symbian_for_Linux_and_Apple.php

Edit: previše je tema u jednom topicu pa bih zamolio da off-topic diskusija dalje ne grana.