Molio bih da mi neko od vas odgovori na ovo pitanje?
Naravno da koristim ilegalni XP a konfiguracija mi je celeron 1.7 G na 800 Mh sa 512 RAM.
Kako Instalirati Ubuntu 10.04 preko Windows XP?
Izvinjavam se i unaprjed hvala!
Molio bih da mi neko od vas odgovori na ovo pitanje?
Naravno da koristim ilegalni XP a konfiguracija mi je celeron 1.7 G na 800 Mh sa 512 RAM.
Kako Instalirati Ubuntu 10.04 preko Windows XP?
Izvinjavam se i unaprjed hvala!
[quote=radogost18]Molio bih da mi neko od vas odgovori na ovo pitanje?
Naravno da koristim ilegalni XP a konfiguracija mi je celeron 1.7 G na 800 Mh sa 512 RAM.[/quote]
ne vjerujem da ćeš uživati u performansama Ubuntu-a 10.04 na toj konfiguraciji (osim ako nećeš da ga koristiš kao server bez GUI-ja), pogledaj preporučene konfiguracije, ta konfiguracija je možda iz doba prvog ubuntu-a (4.10) od prije 7 godina.
[quote=radogost18]Kako Instalirati Ubuntu 10.04 preko Windows XP?
Izvinjavam se i unaprjed hvala![/quote]
jel misliš baš da preko windowsa instaliraš tj. da pregaziš winxp?
imaš dva-tri načina, da snimiš i bootaš live CD (naštimaj BIOS da boota prvo sa CD-a), i da onda u toku instalacije - ako nemaš slobodnu particiju uradiš resize windows particije, od toga resize-a napraviš dvije particije, jednu tipa swap drugu tipa ext3 ili ext4, za ovu swap mount point je swap (i ona je otprilike 2xRAM size - recimo daš joj 1GB prostora), dok za ovu ext3/4 je “/” (njoj odreži koliko možeš, to će biti instaliran operativni sistem, mislim da je minimum minimuma za GUI jedno 2-3GB)
drugi način je da iz windowsa pokreneš ubuntu installer, takođe trebaš spržiti ubuntu iso image na cd, pokrenuti install, dalje prati upute
treći način je da instalaciju uradiš sa USB sticka na sličan način kao i sa CD-a
ps:
youtube
http://www.youtube.com/results?search_query=install+ubuntu+10.04&aq=f
Moze li se ovo premjestiti sa Opste diskusije na *Ubuntu?
Vise nego dovoljno za ubuntu. Minimum 384 MB za live cd a 256 MB za instaliranje sistema
Sa Ubuntu Community Documentation:
[quote]Ubuntu Desktop Edition
1 GHz x86 processor
1GB of system memory (RAM)
15GB of hard-drive space (although this can be split onto 2 drives, a 5Gb / and a 10Gb /home fairly easily)
Graphics card and monitor capable of 1024 by 768
Either a CD/DVD Drive or a USB port (or both)
Internet access is helpful[/quote]
Da ga instaliras u Windowsu (preciznije: Wubi installerom) samo ubacis svježe napržen CD/DVD Ubuntua. IMHO, ovo je jako zgodno za ljude koji zele zavrtiti Linux a da ne diraju Windows instalaciju mada i LiveCDovi su super. Moj prijedlog bi bio ipak mozda uzeti neku laksu distribuciju ili Xubuntu (valjda se tako zove onaj sa XFCEom) jer bilo sta sto nije lightweight bi ti moglo posporo radit na takvoj masini.
Vise nego dovoljno za ubuntu. Minimum 384 MB za live cd a 256 MB za instaliranje sistema[/quote]
pa dosta je “tolišno” za instalaciju (koja će btw potrajati) i za pokretanje sistema (niko nije rekao da neće moći upaliti), ali ako budeš htio da malo surfaš… ili ne daj Bože da surfaš po stranicama koje imaju malo flasha na sebi, baš će biti veselo
Kad narucis cd sa ubuntu stranice na onim koricama pise 256 RAM. Tako je na 10.04. Ja samo to tvrdim.
Možda ići sa minimalnom instalacijom, a zatim umjesto Gnome instalirati neki manje zahtjevan DE, poput xfce ili fluxbox-a.
OT: Zašto preporučujete početnicima fluxbox? Za nekog ko ne zna raditi sa komandnom linijom fluxbox je apsolutno neprihvatljiv. Hvala bogu ima drugih “laganih” i “laganih” opcija poput LXDE.
Samo prati ove korake:D
1.Skines odavde ubuntu…http://www.ubuntu.com/download/ubuntu/download… (veliki Naranđasti gumb) oko 700 MB .
2.Kupis obicni cd kapaciteta 700 MB i sprzis taj ubuntu fajl koji si skino.(moze stati na cd kapaciteta 700 MB 100% kod mene je stalo)
3.Sprzeni cd ubacis u kompjuter i izace ti auto-run ubuntua Odaberes prvo gore Testiraj i instaliraj (tako nesto pise)
4.I kad ti to ocita izace ti odma prozor sa natpisom instaliraj ubuntu.
5.Dalje samo odaberes Bosanski jezik i pratis sljedeca upustva
Ja bi ti preporucijo da sve svoje vazne podatke prebacis na USB i sacuvas (kako bi formatiro disk)
Nadam se da sam bio dovoljno jasan.