Pozdrav ljudi,
Jedan problem koji neznam kako da rijesim, ali znam da se moze rijesit, jer su ga drugi vec rijesili, ali neznam kako? Pa me interesuju neke osnovne stvari, a mozda i vise zavisi koliko ja od toga skontam sta trebam da uradim.
Zelio bi da izgradim Srever pod linuxom koji bi imao ulogu hostinga i ddns. Nebi se odlucio na ovaj korak da je www.dyndns.com nije ukino besplatne naloge za povezivanje uredjaja sa dinamicke IP adrese na nekakav domen koji napravis na dyndns.com eh sada bi ja to da pokusam da skontam koliko je to tesko ili lako napraviti na svom serveru. Znaci Hosting i DDNS. Kako bi to trebalo napravit?? Koliko jaku masinu da nabavim, koji linux da instaliram i sta poslje instalacije, kako da podignem hosting ili ddns??
kako mislis sta ja hocu sa tim?zelim firmenski site prebacit na taj server i posto se nasa firma bavi ugradnjom opreme koja moze da se nadgleda preko neta, a posto vecina internet paketa koje ljudi kupuju su paketi sa dinamickim IP adresama i kada mi ugradimo opremu covjeku a on zeli da do tih uredjaja dodje preko neta konkretno vidonadzor, P.Provala, V.dojava i ima toga jos puno opreme sto ljudi zele da nadgledaju, neznam jesam li odg. ali zasto to pitanje jeli se to nemoze ili sta vec??
E ovako kada je band bandwith u pitanju sam mjerio i u lokalnoj mrezi a i preko neta ne vuce vise od 15 kbits po konekciji e sada ja neznam koliko je max dozvoljeno na serveru od dyndns,uglavnom preko neta sam pristupao sa 1,5 mbts konekciom cak i manjom do 1 mbts. a sto se tice hardward-a jeli mislis na serveru ili kod krajnjeg korisnika tj.videonadzora njegov hardware? sto se tice servera nabavit cemo server to jos ni mi neznamo koji ali prepotuka je dobro dosla, a de mi reci jesi ti vec radio ovakve stvari??
Ma moguće je to uraditi ali je poprilična peglancija kada možeš koristiti tonu džabnih rješenja, ukucaj “dynamic dns” u google i naći će ti se barem 10 drugih DDNS providera. Druga mogućnost je da negdje uzmeš DNS hosting koji ti između ostalog nudi i dynamic dns uslugu (imaš više o tome ovdje: http://www.aboutdebian.com/dns.htm traži podnaslov “Dynamic DNS”).
Naletio sam na ovaj paket koji izgleda nudi instalaciju dinamičkog DNSa na vlastitom serveru: http://gnudip2.sourceforge.net/ pa pročitaj malo.
Možeš to i sam napraviti ako su i klijenti na Linuxu. Osnovna ideja je sljedeća:
key-based SSH autentikacija sa klijenta na nekog totalno neprivilegovanog korisnika na serveru
cron skripta na klijentu koja svakih 5 minuta poziva ifconfig, parsira izlaz, uzima ip adresu i zapisuje je u fajl koji se zove nešto kao imeklijenta-ip.txt, zatim šalje taj fajl na server koristeći scp
cron skripta na serveru koja čita ove fajlove, obrađuje ih (sa posebnom pažnjom na security! dakle vrlo oprezno parsira njihov sadržaj) i na osnovu toga ažurira zapise u DNS konfiguraciji, zatim restartuje DNS server
ne zaboraviti staviti vrlo mali TTL na zoni.
Nažalost nigdje da nađem fin howto na tu temu.
Mozes uzeti VPS za 10 EUR i na njega nastimati “korisnike”, koji ce obicnim curl request-om pozivati php skriptu koja ce na osnovu IP-a klijenta update-ovati zadati rekord.
e.g.
curl http://dev.domain.ba/ddns/?auth=my-4u7h-t0ken
a pozivas preko exec rndc da popravi to i reload-a …
Testirao, cak i koristim za neke stvari, radi odlicno
Fino radi sa Linux klijentima, firewall apliance-ima (npr. pfSense) i sl, a još jedino nisam našao free Windows klijent.
(Zanimljivo je da ovaj isti RFC koristi Microsoft za svoje DNS klijente u domeni, naravno uz par izmjena da ne radi sa drugim DNS serverima :-D)[/quote]
Hvala Adise, našao sam taj RFC ali nisam našao bind howto pa sam imao osjećaj da je to još jedan od mnogih RFCova u stilu lijepih želja bez realizacije.
Ljudi ja se malo izgubi u ovome svemu, neznam, ja se ljudi ipak nerazumijem toliko u sve ovo jeli ima nekakav prevod, nigdje nisam nasao kolji linux da koristim (cini mi se da se u adisovom linku negdje spominje RedHat) jeli to odgovor? Kolika masina treba za ovo? dali je potrebna staticka ip adresa za napajanje servera, a konfiguraciju samog servera posto je ovo puno komplikovanije nego sam mislio, kolika je cijena nekog ko zna ovo uradit i koji su koraci prije podizanja samog servera sta sve treba??
Koju ulogu u nadzoru bi tu igrao server. Da li mislis da je on nakacen na kameru/nadzorni sistem ili samo kao mrezni element (dakle da omoguci pristup datoj opremi)
Da, nebi video nadzor isao preko servera jer server bi sluzio samo da domena neka koja bi se kreirala na serveru bi samo nosila informaciju o trenutnoj ip adresi na kojoj se rekorder trenutno nalazi, odnosno koju joj je dinamicku ip adresu dhcp dodjelio.jer ja ako znam na kojoj se trenutno ip adresi nalazi rekorder ja se mogu na njega zakacit preko weba ili korisnickog software od rekordera.a domena koja se kreira na serveru i korisnicko ime i lozinka se unose na rekorder i on se javlja serveru sa infomacijama na kojoj se trenutno ip adresi nalazi i sa svakoj izmjeni ip adrese se azurira na serveru.
Da ima to i rekorder u sebi, ali kome ce se javit ip adresu, kako ce povezat domenu i ip adresu koju je dobio dinamicki od dhcp telekoma ili nekog drugog ISP.dosad je bilo da to odradi dyndns.com ali to neradi vise i mi smo zeljeli da izgradimo svoj server.ja neznam dali ja dobro odgovaram na vasa pitanja ali sasvim je jednostavan princip rada ali ja neznam kako da taj server izgradim koji linux, kolike snage masina, i sta je sve potrebno da se izgradi taj server?
Jeste da ali opet se moze isto desit kao i sa dyndns.com zato zelimo da idemo preko naseg servera.mozemo mi i trazit od korisnika da traze staticku ip adresu sto je najbolje ali neuzimaju svi internet od telekoma. a svi ostali ISP tesko ce dati staticku IP adresu.Neznam mozda ja grijesim ali mislim da je najbolje rijesenje da se izgradi taj server a najlakse je da se potrazi drugi dynamic dns provajder.
Realno to ti je znatno jeftinije nego da ti neko lokalno poštima taj server. Ili treća varijanta je da to uradiš sam koristeći softver na ovom linku: http://gnudip2.sourceforge.net/. Pa opet: napiši šta ti nije jasno na tom linku. Ako ti ništa nije jasno, onda nema druge nego da iskesaš
[quote=vedran]
Hvala Adise, našao sam taj RFC ali nisam našao bind howto pa sam imao osjećaj da je to još jedan od mnogih RFCova u stilu lijepih želja bez realizacije.[/quote]
Stvar radi odlično (i setup je totalno otvoren), a ako nekome treba ovakva usluga je i komercijalno dostupna u BiH