Kako je bolje za ubaciti Google Analytics Tracking code?

Prvo, da li je ovo uopste moguce…
Recimo da moja stranica afan.net (sto u sustini i jeste moja stranica :)) nudi usluge registrovanja za Sajam prodavanje zjala 2012 klijentima abc.com i xyz.com. Njihova konta i administracija se nalazi na afan.net/abc i afan.net/xyz. Oni hoce da preko Google Analytics-a provjeravaju kolika im je posjeta i sl.
Naprave GA konta abc@gmail.com i xyz@gmail.com i posalju mi tracking code.

1. mogu li da koristim razlicit tracking code na afan.net/abc i afan.net/xyz - posto je ipak samo jedna domena afan.net i da oni imaju svoje rezultate?
  2. ako je ovo moguce, da li je bolje drzati tracking code u mysql-u ili kao text fajl koji bih include?

Hajde sada… Ostavljajte se beskorisnih pitanja koji je distro bolji (ionako nikad necete naci odgovor) i posvetite se ovom umnom problemu.
:slight_smile:

Nisam ovo nikad radio, ali bar sto se tice zadnjeg pitanja - definitivno u bazu, nista text fajl.

Afan, tracking code ubaci u tag, to obicno bude samo nekakva mala skriptica koju mozes staviti bilo gdje. Ja koristim frameworke pa mi je najlakse ubaciti u pomocu nekih helpera.
U GA se mogu napraviti razliciti tracking kodovi za razlicite dijelove stranice.

Mali protip: GA ce ti ubacit 1x1 gif na stranicu za tracking pa ako ti layout (kao sto je meni nedavno) malko posasavi da znas odakle dolazi taj gif. Ja sam ga “uklonio” na najruzniji nacin moguce u CSSu:

Inace, mrzim GA iz dna duse al svi eto vole “statistike” :slight_smile:

EDIT: I da, pobogu ne stavljaj ga u bazu :smiley:

? Ja nisam koristio GA ali kontam da je sve bolje cuvati u bazi i onda citati iz nje. Ali ako je GA zapravo skripta sto izgleda i jeste, onda se podrazumjeva da ide u fajl. Suvisno je i pitati. Jbg. nisam ja nesto dobro skonto. Mislio sam da je u pitanju neki podatak. To nikad ne bih stavio u fajl. :smiley:

Jes jes, skripta skripta (cevap cevap) i to javaskripta najobicnija :smiley:

CMS-ovi ga mecu u bazu kada imaju integrisanu “podrsku” za isti, zapravo mecu samo track id, ono parce koda koje dadne GA pri kreiranju acc-a

pa et…nisam ni fulao mnogo :stuck_out_tongue:

Imal’ neki poseban razlog? Ne kazem da nisi u pravu nego samo me interesuje.

Imal’ neki poseban razlog? Ne kazem da nisi u pravu nego samo me interesuje.[/quote]
Jedan query manje.

Osim ako ne pravis neko reusable cudo, al’ opet mozes metnut’ u config file