Nedavno sam (konacno) dobio bezicni pristup internetu, ali mi nikako ne polazi za rukom da podesim konekciju na openSUSE 10.2.
Dakle, konekcija je bezicna, postavljen je jedan Access Point na koji su povezana dva komp-a (kablovima), a moj komp je Client. Pokusavao sam podesiti konekciju, ali jednostavno ne ide (na WinXP nema nikakvih problema - ali ja necu XP). Molio bih ako neko ima dovoljno strpljenja da mi objasni proceduru kreiranja konekcije na linuxu, ipak sam ja jos ‘‘zelen’’ linuxa sto se tice (a bome i mreza, isto tako;)
Konfiguracija je
Athlon 3800+
Abit KN9S sa nVidia nForce 550 chipsetom
[quote=pingvin]ja na opensuse-u koristim sljedece veoma jednostavno , i radi kod mene !
za wireless !!!
#ifconfig ath0 up (ili wlan0 koji ti je vec!) #iwlist ath0 scan #iwconfig atho essid (ime acces-a) #ifup-dhcp ath0[/quote]
da ali ti koristis klasicnu wlan kartu dok je kod njega postavljen ap pa se on konektuje preko klasicne mrezne karte. Kao prvo trebao bi vidjeti kakva ti je konfiguracija u XP tj dali koristis staticki ip na mrezi ili dinamicki. A ko je slucaj dinamickog dodjeljivanja adrese onda nadji neki network config alat i podesi na DHCP tj dinamicki i to bi trebalo biti to ili manuelna iz shella #ifup-dhcp eth0 . A ako je slucaj staticki ip onda moras znati svoj dodijeljeni ip, gateway, dns server koji koristi provider(obicno bihnet-195.222.32.10 i 195.222.32.20). I glavno sto mi je promaklo da provjeris dali ti je prepoznata lan karta od strane sistema. mozes to provjeriti kucanjem u shelu komandi ‘ifconfig’ i kad ti ispise interfejse trebali bi biti: lo i eth0. Tvoja mrezna karta je eth0. dodjeljivanje potrebnih ip adresa bi islo ovako:
Dodavanje dns servera mozes uraditi editovanjem /etc/resolv.conf a sadrzaj bi trebao izgledati:
domain tvoj.isp.ime.domene (bih.net.ba ako je on u pitanju)
nameserver 195.222.32.10
nameserver 195.222.32.20
Ako pretpostavimo da si na mrezi 192.168.1.0 ides sledece korake ako pretpostavimo da je tvoj ip 192.168.1.100 i da je twoj gateway 192.168.1.1
ifconfig eth0 192.168.1.100 netmask 255.255.255 up
sve ovo mozes uraditi puno jednostavnije u nekom GUI okruzenju, ali ja neznam sta je od alata za konfiguraciju mreze prisutno u suse. uglavnom se sve svodi na poznavanje ovih pojedinosti datih od starne isp-a.
Ovo je moje vidjenje problema, nisam tu da bi pametovao ali ako neko ima primjedbi ili ispravki svakako bi ih volio cuti. pozdrav i nadam se da ce ti ovo pomoci, za pocetak ce ti sigurno izgledati komplikovano ali mislim da jednostavnije nemoze :). sretno