Trenutno koristim slack 10.1 sa xfce GUI.Medjutim ono sto mi smeta je to sto mogu raditi samo u rezolucijama 800x600 i 640x480 a kao sto vam je poznato prozori su ogromni na 17 incnom monitoru pa hocu da nastimam 1024x768.Cuo sam da treba konfigurisati na neki nacin xserver ali neznam kako i kojim komandama i sta treba da radim?
pogledaj u xorg.conf jel sve podeseno kako treba, kod mene u xfce rezolucija je kako treba, nisam nista posebno stimao xfce, samo xorg.conf
Moj xorg.conf mozes pogledati na http://j0hnd0e.int.md/linuxlaptop/xorg.conf
treba nesto da bude ovako:
Subsection "Display"
Depth 24
Modes "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
ViewPort 0 0
EndSubsection
Imaš par opcija:
xorgsetup
Slackware programčić/skripta za konfiguraciju X-a. Koristi se činjenicom da noviji XWindows (Xorg 6.8 ) može kreirati konfiguraciju “on the fly”
xorgcfg
Grafički alat koji dolazi uz sve X-e (na XFree86 se zvao xfreecfg)
xorgconfig
Interaktivni komandno-linijski alat za konfiguraciju. Zgodno ako želiš više kontrole, ako dobro poznaješ hardver, ili ako ti je stav “I need no stinking wizzards”
Ako autodetekcija propadne, jedina stvar koja ti može pomoći da ne moraš pisati /etc/X11/xorg.conf iz početka jeste xorgconfig, tako da se ne bi bilo loša i sa njim nekad upoznati
Ok probat cu to danas tokom dana,ali kod mene ova graficka je mozda slaba.Posto je ovo stara kanta pentium 2 graficka je matrox-ova g100 sa samo 2MB VRAM-a pa mozda ne bi trebalo da stavljam rezoluciju 1024x768!A sta mislite?
Ko zna moze biti da zbog toga nece sto je malo RAMA, doduse ne znam, na pentijumu sam najmanje imao 4MB graficku i mogla je rezolucija 1024x768 e sad na toj ne znam da li moze… Al u svakom slucaju probaj, podesiti da radi na 1024x768, a ako ne mogne onda ces znati do cega je…
Moze biti do monitora. Koji je model monitora ?
Nije do rama, ja sam postavljao istu rezoluciju na 2 mb. Sa 1mb sam imao problema.