Kako podesiti startx na debianu?

eh sad imam jedan problem, poshto sam instalirao Debian na PowerPC iBook, al moram podesiti startx (displey) pa koja komada?
znam da je kod kubuntu bila:
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

kako mislis podesit startx??

na kubuntu je:
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

Vjerovatno misliš na podešavanje rezolucije, pošto je startx skriptica za prelazak u grafički režim. Na Debianu bi trebalo da je nešto slično ako ta gornja komanda već ne radi. Probaj: dpkg-reconfigure xserver-xfree86

De molim te skontaj, pa parafraziraj svoje pitanje, jer mi stvarno nije jasno u cemu je problem. Pitanje ti je tipa “neradi mi internet”.

Znaci, preso si sa kubuntu na debian? I nemas x-a uopste? Ako oces da koristis kde na debianu, ovako ces to uradit. Tokom instalacije, neces izabrat “desktop enviroment”

E onda kad se zavrsi instalacija naravno bit ces u konzoli, jer nece ni x-a nikako bit. Eh onda odradi slece.

apt-get install xserver-xorg-video-i810 (tu naravno stavi koji oces da koristi tvoja graficka, da vidis sta je sve u igri skokni u aptitude) xfonts-100dpi xfonts-75dpi xfonts-scalable msttcorefonts mesa-utils ttf-bitstream-vera

Eh to kad uradis onda ces instalirat. KDE

apt-get install kde kde-core

Eh to kad uradis, onda startx i to je to, eventualno ako nece, onda odi kdeinit, al radice ti startx.

P.S: I nemoj to ovako onako je bilo na Kubuntu, debian nije nista ko xBuntu

@abs, jao sto je lijepo vidjeti te u novome ruhu :mrgreen:

@sapphire, “mmm sto je ovo lijepo” :smiley:

Raja prvo da vas sviju pozdravim. Novi sam na forumu i uopste u linux svijet.

Instalirao sam Debian 3.1 Sarge i sve je proslo glat. Medutim, sad mi treba neko graficko okruzenje.
Kontao sam da se prilikom instalacije sam instalira x-window medutim zakljucujem da nije tako jer mi ne prepozaje komandu startx.
Isto tako kod komande dpkg-reconfigure xserver-xfree86 ne skonta ovaj dio xserver-xfree86.
Onda sam kontao da mi nisu na racunaru kopirane komande sa dvd-ova pa sam iste pokusao naci i kopirati ih sa programom aptitude, medutim nema ih u listi. Ima li neko ideju u cemu je fazon.

Elem, zanima me kakav je uopste x-window i vrijedi li se oko njega patiti ili odmah instalirati KDE ili GNOME?

Debian 3.1 Sarge je vrlo stara verzija, potraži 4.0 barem (trebao bi 4.1 uskoro).

Mislim da je na Sarge-u “dpkg-reconfigure xserver-xorg”.

X-Window ti je nešto kao grafički drajver za Linux, nakon što to instaliraš trebaš još instalirati i neko okruženje npr. KDE ili GNOME. KDE/GNOME ne rade bez X-a.

Ako si u Sarajevu naleti na sastanak Udruzenja pa ce ti neko donijet Debian 4 koji je nova verzija i puno bolje radi. Ako nisi, toplo preporucujem nas odlicni DistroCentar pa otamo naruci Debian 4.

Sto se tice samog Debiana, prorovi nas wiki (Debian clanak je odlican): http://wiki.linux.org.ba/Debian

Ako nemas instaliran X server probaj kao root: apt-get install xserver-xorg kde (ovo cisto nagadjam jer ne znam)
Ako ne znas sta je root korisnik pogledaj: http://wiki.linux.org.ba/FAQ

A X server je “graficki server” - to je low-level cudo koje crta sve sto vidis na ekranu (graficka okruzenja). Da ne s***m puno, googlaj :smiley:

Usput, kao novopecenom korisniku preporucujem ti jednu od preporucenih distribucija na distrocentru.

Hvala ljudi

Sarge koristi još uvijek XFree86, tek se od Etch-a prešlo na X.org, tako da je ispravna komanda:

To je naime verzija koja od Debian-a više ne dobiva sigurnosne ispravke, tako da ti savjetujem da pređeš na Lenny. Etch će, valjda, isto još jedno izvjesno vrijeme primati
ispravke.

Ako si već instalirao Debian. a samo ti fali X, nema potrebe ga ponovno instalirati, može i ovako iz konzole:
http://forums.debian.net/viewtopic.php?t=12256

Srećno! :slight_smile:

Canci, sigurno ti je uplo u oci da je tema stara bar 8 mj :wink:
Moderatori, zar nema pravilo dokad je tema open?