tj. problem je sto imam jednu html skriptu i u njoj ima java scriptinga malo i nemoze se pokrenuti sa yastom iz shell-a.
Skripta radi automatski login na logosoftov broadband kad se diskonektuje net iz nekog razloga.
e sad me interesuje koji je nacin da ja iz shela pokrenem konqueror u x windowsu i on da pokrene taj fajl tipa konekcija.html
znam da se tako pokrece konqueror ali u grafickom okruzenju tj kad u x windowsu pokrenes terminal pa onda konqueror. al sto se tice cisto shella nemoze jer vrati poruku da ne moze naci x windows.
mene interesuje znal ko kakvu alternativu ili kako natjerati iz drugog shell-a da se konqueror otvori u x windows-u.
Moraćeš ti to nama pojasniti malo… Šta podrazumijevaš pod “shell” ? U svakom slučaju trebaju ti X-i pokrenuti. Ako ne pokrećeš iz xterma, nego recimo ctrl+alt+f1 (“pravi” shell), onda prvo kucaj
$ export DISPLAY=localhost:0
onda konqueror ili šta već. Ali moraš imati X-e pokrenute i biti logiran u X-e.
[quote]znam da se tako pokrece konqueror ali u grafickom okruzenju tj kad u x windowsu pokrenes terminal pa onda konqueror. al sto se tice cisto shella nemoze jer vrati poruku da ne moze naci x windows.
mene interesuje znal ko kakvu alternativu ili kako natjerati iz drugog shell-a da se konqueror otvori u x windows-u.[/quote]
Aha e u tom slučaju tough luck jer ne znam nijedan browser da podržava JavaScript a ne zahtijeva Xe Ustvari rekoh da ima links2 neku totalno limitiranu podršku pa to možeš probati.
absBrain: čovjek hoće da mu se headless računar automatski prijavljuje na Logosoft a skripta za prijavljivanje je u JavaScript-u odrađena.
Mozes li instalirati Xfree na tom terminalu gdje radis ? Nakon toga neki manji window manager tako da mozes pokrenuti x-aplikacije. To ti je najednostavnije.
Ako tacno znas sta radi taj skript, moglo bi se sta “pretvoriti” u shell skript tako da pokrenes taj program kao demon u pozadini, ali to je najvjerovatnije teze.
probao sam $export DISPLAY=localhost:0 ali kaze cannot connect to server localhost:0, iako sam bio nakacen na x server i logovan.
skripta nije komplikovana, izgleda ovako
jeni@linux:~/skripta_autologin> cat final.html
Molimo sacekajte... konekcija se upostavlja...
ovo je final.html stranica koju bi trebao da postavim da se u cronu izvrsava svakih sat recimo. probao sam sa lynx-om al sam onda skontao da nemoze zbog jave, dalje ne znam kako i sa cime da pokrenem i dali postoji nacin da se ovo drugacije odradi…pored ovoga postoje dijelovi h1.html h2.html i vs.html koji prikupljaju informacije, tj trenutni kljuc sesije sa servera i onda to prenose u final.html, ali to nije problem jer sve radi vrlo jednostavno u shell-u.
ako ima ko prijedloga ili ako hoce da pogleda kako to izgleda
neka ide na ssh:jeni.afraid.org login:jeni passvord:jenitemp u direktoriju /home/jeni/skripta_autologin/ se nalazi shell skriptica jeni koja pokrece ovo sve i final.html gdje je taj kod pa eto ako zelite pogledati :)))
Ali ima mali problem, ovo __VIEWSTATE mi izgleda kao session cookie što znači da bi se moglo desiti da ne radi odnosno da svaki put moraš prvo skinuti login stranicu pa onda parsirati ovaj cookie.
uspio sam
stavio sam u cron da pokrece konqueror sa onim postavkama
export DISPLAY=:0 nije mi radilo sa localhost:0 ali ovako radi
morat cu jos probati sa wgetom ali jeste problem sto cookie se stalno mijenjaju pa se stalno mora uzimati _VIEWSTATE, ali mozda se i moze tako i jednostavnije uraditi