Kako popraviti zvuk i video na Ubuntu 9.10?

IZgubio sam zvuk i slika je malo plava kad pustim neki video snimak. Da li mi iko moze pomoći oko ovog?

u čemu si ga izgubio?
jel samo u nekim aplikacijama, čuješ li npr. startup sound poslije login-a?

NISta tisina. U opcijama mogu odabrat stereo al mi hardver ne detekruje nikako.

Koliko ti profila prikazuje “Hardware” tab (Sound preferences)? Ima li šta osim “stereo”? Pokušaj promijeniti i provjeri “Input” i “Output” tab-ove. Npr. kod mene profil “Analog Surround 7.1 Output + Analog Stereo Input” radi fino za zvuk+mikrofon. Međutim, ako hoću da snimam audio pomoću Audacity i sl. moram prešaltati na “Analog Surround 4.0 Output”.

e jesi mi odgovorio, ništa te ne kontam…

u međuvremenu haj probaj ubaciti live cd i vidi ima li zvuka, da bar vidimo jel živa zvučna uopšte…

Za pocetak nam baci sta ti vrati naredba lspci. Da vidimo jel ti uopce prepoznao zvucnu. I lsmod…

e jesi mi odgovorio, ništa te ne kontam…

u međuvremenu haj probaj ubaciti live cd i vidi ima li zvuka, da bar vidimo jel živa zvučna uopšte…[/quote]
Zvucna radi, provjereno na Windowsu :)… Sto se tice softwera procjerio sam nije je prepoznao , odnosno nije ga nikako instalirao tako da uopste nije bilo nikakve detekcije na hardveru.

Usput pronasao sam an netu da izvrsi zamjena kernela sa 2.6.28 na 2.6.31 i uspjelo je sad ima zvuk. Sad dal li je bas to uzrok ovoj promjeni nemam pojma . Ako moze neko dati neko objasnjenje, slušam pažljivo …

ti si napravio upgrade ?

O da i tad su mi poceli problemi, cim sam upgrejdovao na 9.10 poceo je da ludi. A svaki put kad izvrsim nepromisljen update programa zeznem konekciju

1. Čisti install, ne upgrade
  2. “Nepromišljen” update?