Koristim linux Mint 64 gloria tek nesto vise od mjesec dana i nisam nasao nacin da promijenim IP adresu.
Neznam dali je to ikako moguce mozeli se to izvesti naredbama u terminalu ili ima neki program kao u widowsu.
thx
Koristim linux Mint 64 gloria tek nesto vise od mjesec dana i nisam nasao nacin da promijenim IP adresu.
Neznam dali je to ikako moguce mozeli se to izvesti naredbama u terminalu ili ima neki program kao u widowsu.
thx
Primjer:
[code]ifconfig eth0 192.168.1.12[/code]
Primjer:
[quote=Asmir_7]Koristim linux Mint 64 gloria tek nesto vise od mjesec dana i nisam nasao nacin da promijenim IP adresu.
thx[/quote]
pa valjda mu dođe network manager u tray-u ili neki control panel sa network sekcijom?
na ubuntu-u ima…
da ifconfig promijeni moju ip ali izgubim internet
a network manager je beskoristan
morati cu naci neki dr nacin hvala
[quote=Asmir_7]da ifconfig promijeni moju ip ali izgubim internet
a network manager je beskoristan
morati cu naci neki dr nacin hvala :)[/quote]
fali ti route add … nije ti dovoljna ip adresa moraš imati gateway…
Moraš pojasniti kako se konektuješ na internet.
Neznam kako da objasnim jer se ne konektujem nikako.
Cim ukljucim comp mogu na net koristim zona internet (profi oprema)
bezicni adsl u anteni je ugradena maticna sa procesorom i ostalim stvarima
tu ant direktno ukljucujem u mreznu karticu
nadam se da je dovoljno objasnjeno
Aha tako znači. Stvar je u tome što se ti preko te IP adrese koju mijenjaš konektuješ na internet pa kad je promijeniš naravno da se više ne možeš konektovati.
Dali to znaci da nemogu promijeniti ip jer sam u windowsu koristio neki program (IP hide) i on je radio.
Sada shvatam zabunu. Ovaj servis “IP hide” (http://www.smarthide.com/) je jedna vrsta proxy servera, ti ustvari ne mijenjaš IP adresu nego sav tvoj saobraćaj ide kroz njihov server, tako da na sajtovima koje posjećuješ izgleda kao da je to tvoja IP adresa.
Prije svega, ja to nikad ne bih koristio jer nema nikakve svrhe, kada se konektuješ npr. na adsl ti dobijaš jednu random adresu iz bloka čiji je vlasnik tvoj ISP, iz te adrese niko ne može znati ko si ti osim da si korisnik tog ISPa. Tvoj ISP može saznati ko si ti, ali oni to mogu saznati u svakom slučaju jer neko mora nekome platiti račun za internet. Kada koristiš ovaj smarthide ti nisi sakrio svoj identitet, samo što sada umjesto ISPu vjeruješ firmi smarthide.
Ako samo hoćeš da se na forumima ne vidi odakle si (npr. zato što je kompletna BiH banovana sa foruma), nađi neki anonymous proxy. Podešavanje proxy-ja na linuxu je isto kao na windowsu, u Firefoxu otvori preferences i tamo ukucaj šta ti kažu Ako hoćeš potpunu anonimnost zato što ne vjeruješ nikome (trust no one!) npr. zato što si pripadnik al kaide ili nešto slično, preporučujem da pogledaš Tor a.k.a the onion router - http://www.torproject.org/ - kao malo ozbiljnija garancija anonimnosti.
ili ako si Ratko Mladić
btw vizavi ovih proxy-ja, računaj da ćeš biti znatno sporiji ako ideš kroz neki npr. kineski proxy… do google-a
Dobro Mladic vjerovatno visi na netu (facebook mozda ste ga dodali za prijatelj a i neznate) a nebi mu bilo pametno da pokusava sakriti ip.
Al kaida i ne pokusava toliko sakriti se ,oni svoje “poruke” hostaju preko americkog servera i to uredno placaju (koja ironija)
Pokusati cu ovo sa proxy,drugi ip mi prije svega treba za Rapidshare manje za druge stvari
ps:nemorate se svađati HVALA