Kako sam rijesio problem neprikazivanja stranica na sopstvenom hosting

Elem, prije mjesec dana sam zakupio reseller hosting.Problem je bio slijedeci: ja sam mogao pristupit svim stranicama na svom hostingu, neki od ostalih korisnika jesu, neki nisu. Kako su svi hostirani projekti moji projekti, u saradnji sa par prijatelja, i svi projekti su u fazi izrade, nisam imao musterija koje bi se zalile.:smiley:

Cudna situacija 1: Od kuce nisam imao problema sa pristupom stranicama, ali kad sam sjeo u “Trasu” pa zatim i “Prirodu i Drustvo” za sve moje stranice je izbacivalo “Page Not Found”. Isprva je izgledalo kao problem sa konekcijom. Sljedeci dan opet obidjem ista dva kafica, i mogu pristupit stranicama.

Cudna situacija 2:ljudi koji su se konektovali sa win viste i win7, plus ja sa linuxa, su mogli pristupit stranicama, dok je 90% pokusaja sa xp-a rezultovalo sa “Page Not Found”.

Cudna situacija 3: Kad god bi neko sa wifi konekcije pokusao da otvori stranice izbacivalo bi istu poruku, dok bi meni u isto vrijeme sa kucne konekcije stranice otvaralo bez greske.

Eh sad, scenario registrovanja domene i hostinga je bio sljedeci.
1.Kupio domenu kod GoDaddy-ja
2.Kupio reseller hosting kod Hostgator-a
3.Podesio private name servere na GoDaddy racunu.

Rijesenje za navedeni problem koji me je mucio kod hostinga je sljedeci: U korisnickom panelu, za vas reseller hosting, potrebno je da u dns postavkama, pod A records navedete ip za ns1 i ns2. Popravka za nesto sto me mucilo 20 dana je trajala okruglo 30 sekundi i od tada hosting radi bez problema.
Za one koje bude mucio slican problem, evo i adrese sa kompletnim upustvom: http://support.hostgator.com/articles/domain-names/dns-update

Pa dobro, to je normalno da uradis inace DNS nece proci kao “ispravan” . http://www.intodns.com/

Ma ja sam bio odlucio da pratim tutorijale koje sam dobio od hostgator-a, ni rijeci nije bilo o A recordima. Ovo se vjerovatno ne bi desilo da sam kupio domenu kod njih i istovremeno hosting, jer bi oni to postimali. Znam ja da se mora to podesit, nije mi prvi put da radim sa hostingom, ali od silnog uzbudjenja :smiley: , ni na kraj pameti mi nije bilo.
Zato, A recorde u glavu, hehehe…

Postoji više sajtova za provjeru ispravnosti DNS postavki, sajtovi odlaze i dolaze tako da nemam nikakav link ali može se na googlu koristiti “dns check” “dns report” “dns verify” i slično, pa eliminisati jedan broj spam sajtova i nađe se štošta pametno. Vjerujte da svaki detalj koji takvi sajtovi prijave zna biti važan, pri čemu simptomi uključuju neobjašnjive ispade samo za korisnike pojedinih ISPova (bihnet je tu čest problem), spor update u slučaju izmjene dns-a i sl.

BTW ispade da ja sad nešto insistiram na naslovima, molim te da ukloniš taj komentar.

Uklonjeno, bez ljutnje, nije mi namjera da provociram, pisao sam post nakon sto sam citao jednu drugu temu…
Ma meni ni na kraj pameti sve to nije bilo, uglavnom, ako neko bude slican problem imao da ne trazi previshe…