SuSEtu treba dosta vremena da se pokrene… Postoji li negdje detaljno uputstvo ‘for duduks’, za skracivanje ovog vremena? Gasenje servisa itd…
9.2 je u pitanju…
Mislim da najveći problem nije u broju servisa koji se pokreću već u tome što distribucije linuksa (kernel koji dolazi uz njih) treba da podržavaju veoma veliki broj hardvera. Tako je u tvom kernelu ugrađena podrška za gomilu hardvera koji ti nemaš.
Trebalo bi da naučiš da podešavaš i kompajliraš kernel i onda da ga podesiš i kompajliraš za svoj računar, tj. da bude uključena podrška samo za one uređaje koje ti imaš, i da ugasiš svu podršku koja ti ne treba.
Nije u tome stvar, kernel se na Suse-u učita za 5-10 sekundi a SysV init traje oko dvije minute (a na Mandrake 10.1 oko minut).
Potpuno se slazem. Malo starije verzije SuSEa brze bootaju.
Prema mojim iskustvima, SuSE 9.2 se boot-a dosta brže od 9.1 (prije 1:45, sada 1:00). Stvari se mogu popraviti gašenjem nepotrebnih servisa i sl.; Može i ručno čačkanje po init skriptama, ali mislim da je bolje čekati sistemsko rješenje (i ne gasiti računar, osim ako nije laptop). Mislim da su neki ljudi iz RedHat-a napravili alat za vizualizaciju boot procesa, kao svojevrsni debugger, te da je na osnovu tog rada boot time na FedoraCore 3 značajno smanjen. Možda se može iskoristiti i na SuSEtu
btw, na Slackware to ide dosta brže, ali po cijenu fleksibilnosti, pogotovo ako imate veći broj servisa.
Hm vekaz mogao bi umjesto restarta koristiti software suspend? Nije neka pretjerana razlika, samo moraš imati dovoljno velik swap, a znatno je brže.
E počeo sam prije par mjeseci praviti nešto takvo na start.linux.org.ba, pa ako se može još neko uključiti sa dopunskim informacijama…
Suse-ljupci bi rekli yast(2) -> Runlevel Editor pa gasiti ono sto ne treba. Ostali bi rekli: “Nosi ga djavo”, i otisli sa slackom ili gentoo kravom pod miskom.
S.
dobro pogasiti kojekakve servise koji su bespotrebni… ali isto tako se u recimo grub config fajlu daju pogasiti sve kernel opcije koje nisu potrebne… tj. neki fazoni vezani za hardware IPv6 itd… ako se ne varam i to doprinese malo skracenju boot vremena…
Pozdrav
Ice
kod mene se, ako se dobro sjecam, 9.1 dosta brze pokretao, mada je i on bio spor.
zar ima i to?!
[quote]
E počeo sam prije par mjeseci praviti nešto takvo na start.linux.org.ba [/quote]
eee ovo je odlicno
hvala komjuniti