Srednja škola - Pascal (nije me intersovalo, nisam volio programiranje)
Fakultet - prva godina Pascal (nije me interesovalo)
Fakultet - druga godina (morao položiti programiranje, uzeo knjigu Željka Jurića, razvalio Pascal, položio, zavolio programiranje, sljedeća godina C/C++ položio laganini, ista fora samo syntax, malo ima OOP :))
Fakultet - meščini treća SQL (i to mu ga dođe u programiranje :))
Posao - amaterski PHP, HTML, CSS, like it, sad malo birikam, jah i malo BASH-a
Fakultet - četvrta meščini godina, Java, nije loša slična C#, like it (ne znam sad za enterprise Javu ali ovo je meni “like”)
Pauza
Odmor - probao .NET, like C# dont like onaj VisualStudio način programiranja, prevuci potegni sve na dohvat ruke, moraš učiti IDE a ne jezik, kasnije se svede na memorisanje gdje je šta na IDE-u, i stalno ruka leta sa tastature na miš…
p.s.
Iskustva, jezik kao jezik, tu su neđe svi, objekno orijentisani, Java, Ruby itd… naučite osnovne stvari, tipovi, for, while, if, class itd. kasnije samo pofatate razlike, slično kao kada mijenjate bs/en kbd, prva dva tri slova fulite a kasnije već mozak skonta
p.p.s.
ni sada ja nisam neki aman zaman ljubitelj programiranja, da ne kažem informatike, mislim da je štetna za zdravlje Treba paziti da se ne prekardaši - sad će neko reći pa mogu u svemu prekardašiti, jah ali ovdje je baš da tako kažem klizavo. Uslikajte se prije nego što počnete programirati i upredite sliku za koju godinu kasnije
Gadan posao (i građevinar je takođe) na duge staze (ako se čovjek preforsira), a s druge strane jedan od najbolje plaćenih poslova. Nekoliko godina sam se bavio sistem administracijom, a sada ozbiljno razmišljam da se prešaltam u programere, u Bosni ubiše ovim oglasima za programere (sve outsorce firme) imam možda malo šlifa pa kontam da probam
p.p.p.s
jah što se tiče literature, google prvo tutoriali pa onda how to do that in languange name, kažem nisam puno volio knjige ima ih mali milion pa čovjek nema vremena da rizikuje jel dobra ili nije
nekad je bilo možda bolje što Adis spomenu Ritchija Strostrupa itd, sad svako piše knjige i ko treba i ko ne treba… neki fakat znaju napisati a neki je napišu tako da kad je pročitaš ništa ne skontaš već da taj pisac ispadne “pametan”