Kako umreziti rh 7.1 i win bez HUB?

vozdra,

znam da ce neki odma reci levat sto ne citas ima tamo i tamo…bla bla al nijedan how to nije mi mogao dati odgovor na moje pitanje!!

zelio bih da mi neko pojasni na koji nacin da spojim dva kompa al ujedno da mi da i odgovore kako da config rh i sta treba da se uradi da bi funktioniralo.Kompovi imaju mrezne kartice i spojeni su preko t razvodnika,ali cim spojim oba kompa gubi mi se konekcija na rh i nemogu na net ni sa jednim.Hvala unaprijed onaj text sto ima vec na forumu oko spajanja rh i windoze meni ne pomaze jer on vec ima ping a ja ne!!!

hvala unaprijed…

vozdra opet ja!!

Zar niko nezna nista o ovom problemu ili ste lijeni da napisete paar redaka o tome ??

Ako samo hoces da spojis dva komjutera to nije tesko.

Prvo pogledaj da li rade mrezne kartice u oba komjutera? U redhatu mozes da napises ifconfig |grep eth0 da to pogledas. Da upises ip adresu napisi ifconfig eth0 up 192.168.0.1. (privatni ip)

U windows-u upisi (u tcp/ip properties) 192.168.0.2.

Tada bi kompjuteri trebali moci pingati jedan drugog.

Ali ako sam ja dobro razumjeo ti hoces isto da koristis internet. Da li onda imas dvije mrezne kartice u jednom komjuteru, ili koristis modem za internet? U svakom slucaju ako hoces da dijelis jedan IP na dva komjutera mozes da koristis IP masquerade. Pogledaj na www.linuxdocs.org.

/dino m

Uspio sam nekako dignut dvije mrezne kartice na linuxu,i sad obadvije masine imaju ping al nikako nemogu sa windozom na net??

Imam cable modem sve je povezano kako treba sve ok ali…ja mislim da je do route,ipak hvala ti …nemogu biti pametan sve uradeno i eth0 i eth1 pingaju sve povezano a nemogu sa windozom na net!!

Pa zar ti nije bolje naci negdje neki stari Hub/Switch i koristiti ga nego koristiti T razvodnik??? Ja samo mislim da se to moze vrlo jeftino naci i da budes u isto vrijeme sa dva compa u internetu.

imas 2 kartice u linuxu? eh ovako. Spoji jednu na cable modem(eth1) a drugu na windozu(eth0). Da se nebi zezo puno sa IP adresama na Linuxu i Windozi(ifconfig eth0 192.168.0.1) itd , preporucujem da instaliras DHCP Server na Linux (dhcpd). Naces ga lahko na web, kolko znam nova verzija je 3.something nisam siguran. To ce Windozi omogucit da uzme IP od Linuxa svaki put kad se boota(ili kad ti uradis Renew All na winipcfg). Sve druge informacije ce takodje bit prebacene na Windozu(Gateway,DNS,itd). Konfigurisaces DHCP Server tako sto ces napravit dhcpd.conf u /etc/ direktoriju na Linuxu. Evo ti primjer kako to treba izgledat, mozes kopirat ako hoces i prilagodit svojim potrebama:

authoritive;

subnet 192.168.1.0 netmask 255.255.255.0 {

range 192.168.1.2 192.168.1.60;

default-lease-time 86400;

max-lease-time 86400;

option routers 192.168.1.1;

option ip-forwarding off;

option broadcast-address 192.168.1.255;

option subnet-mask 255.255.255.0;

}

Onda, u /etc/sysconfig/network moras ukljucit IP Forwarding tako sto ces dodat ove linije ako vec ne postoje:

NETWORKING=yes

FORWARD_IPV4=yes

Sada moras configurisat network karticu na kojoj se nalazi Windoze masina tako sto ces otic u /etc/sysconfig/network-scripts/ i modificirat ifcfg-eth0(mv ifcfg-eth0 ifcfg-eth0.bak ; pico ifcfg-eth0) i stavit da ovko izgleda:

DEVICE=eth10

IPADDR=192.168.1.1

ONBOOT=yes

Kad si to sve obavio restartovaces networking na Linuxu ovako:

/etc/rc.d/init.d/network restart

Provjeri dali je IP Forwarding ukljucen, ako nije ova komanda ce ga ukljiucit:

echo 1 >> /proc/sys/net/ipv4/ip_forward

Sad da bi DHCPD radio kako treba mora se dodat route gdje ce DHCPD da sebe advertise. Ovo moras dodat da DHCPD radi:

route add -host 255.255.255.255 dev eth0

Ako ti kaze error znaci da eth0 nije dignut zato ga digni sa ifconfig eth0 up. On ce uzet IP koji si prije stavio u ifcfg-eth0.

Kad si to uradio spreman si da pokrenes DHCP server:

dhcpd eth0

ovo ce pokrenut DHCP server da slusa requests na eth0 ali ne na eth1(cable modem). Sad ukucaj sledece

tail -f /var/log/messages

Ako je sve uredu vidjeces da se DHCP pokreno i da slusa requests. Reboot windows masinu i trebo bi vidjet nesto DHCPREQUEST i DHCPACK. Ako sve radi na Windozi otidji na Run i ukucaj Winipcfg. Ako sve radi Windoza bi trebala imat IP od 192.168.1.2 do 192.168.1.60. Sad da predjemo na stvarnu konfiguraciju. Da bi windoza vidjela net moras sredit IP Masq. Evo komande:

/sbin/ipchains -F input

/sbin/ipchains -F forward

/sbin/ipchains -F output

/sbin/ipchains -M -S 7200 10 60

/sbin/ipchains -A input -j ACCEPT -i eth0 -s 0/0 68 -d 0/0 67 -p udp

/sbin/ipchains -P forward DENY

/sbin/ipchains -A forward -s 192.168.1.0/24 -j MASQ

/sbin/modprobe ip_masq_ftp

/sbin/modprobe ip_masq_raudio

Ako je sve u redu Windoza ce moci na net , ako nije onda mi javi sta ne radi ovde pa cemo dalje objasnit . Ove sve komande mozes stavit u bash skriptu i napravit da se pokrece automatski kad se masina boot da nemoras svaki put radit sve ponovo. Nadam se da ti je ovo pomoglo kolko tolko

-=tiggi=-

Quote:

On , napisao:

Jos nesto. Kad pokrenes DHCP server ako ti kaze nesto error ddyn-dns i tako dalje samo tu liniju kopiraj i ubaci ispod authoritive. Ne znam zasto al novi DHCPd zahtijeva ovu opciju , takodje gdje pise options… dodaj ovo da bi windoza imala DNS servere:

option domain-name-servers x.x.x.x, y.y.y.y;

x.x.x.x i y.y.y.y su IP adrese tvojih name servera. Mozes ove adrese vidjet u /etc/resolv.conf pod linijom

nameserver x.x.x.x

nameserver y.y.y.y

ako nemas y.y.y.y name server onda samo izostavi:

, y.y.y.y tako da ce bit:

option domain-name-servers x.x.x.x;

tiggson thanks funktionira