Kako uppdatirati KDE

Kako najlakse uppdatirati KDE.

Kao sto ste napisali da je izasla nova verzija KDE v2.2 pa mislio da uppdatiram i ja.

Prije nego sto uppdatiram da pitam dali je iko od vas uppdatiro i dali ste imali kakvih problema.

Skino sam sve (ja mislim da sam skino sve) rpm fajlove sa sajta u katalog KDE2.2 (sto sam ga ja napravio) i mislio sam da koristim komandu

"rpm -ivh *.rpm" kao root ili superuser…

dali je dobro tako raditi ili ne…

Dobro pitanje i mene interesuje…

komanda izgleda dobro ali samo ako su tu samo rpm fajlovi sto se trebaju uppdatirati…

ako nisu onda koristi komandu

rpm -ivh imefajla.rpm

// a5a8raif

[ This message was edited by: a5a8raif on 2001-08-15 21:32 ]

Vozdra,

zbog moje spore konekcije nisam jos uspjela skinuti KDE, ali evo vam par instrukcija za instalaciju:

Da biste kompajlirati KDE 2.2 treba vam:

- Automake 1.4 (ftp://ftp.gnu.org/pub/gnu/automake/) i Autoconf 2.13 (ftp://ftp.gnu.org/pub/gnu/autoconf/)

- kompajler: egcs 1.1.x (http://egcs.cygnus.com/) ili gcc-2.95.x. (http://egcs.cygnus.com/) (gcc3.0 se ne preporucuje)

- bunzip ili bunzip2 (ftp://sourceware.cygnus.com/pub/bzip2/)

- qt-x11-2.2.4.tar.bz2 (ftp://ftp.trolltech.com/qt/source/ ili ftp://ftp.trolltech.com/qt/source/qt-x11-2.2.4.tar.gz )

Da bi instalirali QT, trebate uraditi ovo:

bunzip qt-x11-2.2.4.tar.bz2

tar xvf qt-x11-2.2.4.tar

cd qt-2.2.4

export QTDIR=$PWD

./configure -sm -gif -system-jpeg -no-opengl

make

(radi se o instalaciji izvornog koda).

Zatim, podesite KDEDIR, npr. u /opt/kde2 (tu ce vam se u buducnosti nalaziti KDE2), kucate:

export KDEDIR=/opt/kde2

i

export LD_LIBRARY_PATH=$QTDIR/lib

ili mozete ubaciti liniju u /etc/ld.so.conf

$QTDIR/lib

i onda pokrenete ldconfig.

Za svaki paket morate kucati ovo:

bunzip .tar.bz2

tar xvf .tar

cd

./configure

make all

make install

Posto nema vise kdesupport paketa, prvi paket koji trebate instalirati su kdelibs, zatim kdebase, kdemultimedia i ostali. Na kraju ide kdeaddons.

Instrukcije vaze za kompajliranje kde-a iz izvornog koda (ako imate problema, napisite mi koju gresku dobijete prilikom kompajliranja).

A sto se tice RPM’s, isto vazi i za njih, samo umjesto kompajliranja cete kucati:

rpm -ivh paket.rpm, s tim da je redoslijed u instaliranju paketa isti.

Ako naidjete na neki problem, napisite mi gresku koju vam javlja, pa cu vam dati vise informacija.

I ovdje http://www.kde.org/compilationfaq.html mozete naci neka rjesenja problema.

Ako ste naisli na neki problem i uspjeli ga rjesiti, bilo bi fino kada bi ga ovdje napisali kako bi i drugi znaci kako ga rjesiti.

Napisat cu vam vise informacija kada skinem KDE (nadam se da ce to biti za 2-3 dana…)

Ako zelite imati i KDE 1.x i KDE 2.x na jednoj masini onda posjetite ovu: http://www.kde.org/kde1-and-kde2.html stranicu.

Ako koristite Solaris 2.6, posjetite ovu stranicu: http://www.kde.org/solariscompile.txt

Amila

P.s. nadam se da ce vam ovaj moj iscrpni izvjestaj pomoci…

Okey…

to znaci ako koristimo rpm fajlove onda mozemo preskociti onaj prvi dio sa automake i konfiguriranje…

Bas puno hvala Amila…

Jeste li instalirali?

Da cujem iskustva!

Uh, ja evo tek skinuo sve fajlove (bar se nadam) … Testiranje preko vikenda… [addsig]

Instalirala sam KDE 2.2, sve je dobro proslo, kasnije cete moci citati moja iskustva sa instalacijom…

Amila

evo jedna mala uputa za sve koji su se domogli onog RH 7.1 CDa )

kao sto svi znamo RedHat plaho ne begenise KDE, a i obratno je slicno, tako da oni RPMovi koji se mogu skinuti sa ftp.kde.org prave svakojake probleme sa dependencijama… medjutim, srecom naletih na ovaj url:

http://www.opennms.org/~ben/kde2.2/

Legenda covjek je prepravio sve one RPMove bas za distribuciju RH 7.1 imajuci u vidu sve probleme sa dependencijama kod ove distribucije… tako da je instalacija KDEa putem ovih rpmova skoro onako jednostavna kako je zamislio onaj optimista sto pokrenu ovaj tread…

Dakle, mnogi ce se napraviti pametni pa skinuti samo kdebase i kdelibs… a-a… nece ici… po mom iskustvu, sa one tamo stranice je potrebno gotovo SVE… sto se moze bezbjedno izostaviti je: kdeliquid tema, vecina devel paketa, i18n paketi, kdevelop i mozilla (ja nisam instalirao ni one RPMove koji pocunju sa SDL- … ko zna, mozda mi zafali jednog dana … fazon je sto kad deinstaliras kdebase, on ti prijavi da je taj paket potreban za prakticno sve ostale kde pakete, tako da moras deinstalirati i njih… a update radi isto to… pa ako ti je merak da koristis kde bez ijedne dodatne aplikacije - bujrum :expressionless: sto se tice onih paketa sto pocinju sa lib itd. ko to ne skine fino ce se zadeverati ima sve skupa nekih 150 MB steta u svakom slucaju imam na CDu otprilike sve sto je potrebno, pa koga interesuje neka se javi (BTW, zna li neko neki fin programcic za przenje DATA CDova za linux? onaj x-cd-roast se izgleda koristi samo za audio cdove?)

da budem precizan, legenda je cak zaboravio jedan rpm koji je potreban, a to je update za xinetd koji se moze skinuti sa www.redhat.com ne sjecam se tacnog linka, u svakom slucaju se zove nesto kao “updates&errata”.

Redoslijed instaliranja je otprilike ovakav:

- najprije: alsa-lib (tu se nalazi libasound.so.1 kojeg ce traziti svi paketi ukljucujuci kdebase), xinetd update, svi paketi koji pocinju sa lib i pcre-…

savjetujem rpm -Uvh imepaketa…

- onda ce trebati deinstalirati qt, kdebase i kdelibs… ovo ce povuci najveci dio starog kdea… ja sam to uradio iz samog kdea i nisam primjetio nista cudno, a izmjene su stupile na snagu nakon restarta…

- instaliraj novi qt-2.3, kdebase, kdelibs

- sve ostalo

Za skoro sve aplikacije koje koriste zvuk potreban je kdelibs-sound… za kdevelop je potreban kdelibs-devel i qt-devel… python i ogg/vorbis se mogu a i ne moraj updatovati, mada je moguce da onda neke stvari nece raditi…

Problemi? prvo kdm (login ekran) je ostao potpuno sj…n, pojavili su se svi oni korisnici kojih tamo ne bi smjelo biti, a (nevjerovatno!) netragom je nestalo dugme shutdown… istraga je pokazala da se u sistemu sada nalaze dvije datoteke kdmrc… jedna u /etc/X11/xdm/ a druga u /usr/share/config/kdm/… KDE Control panel radi sa ovom drugom, a ispravna je prva… malo kopiranja i stvar je rijesena… dalje, /dev/modem simbolicki link je takodje nestao! kppp je mudro prijavio “nemogu da otvorim modem lock file”… vodjen slijepim bezumljem help datoteke, pola sata sam izgubio petljajuci oko permisija na direktoriju /var/lock dok nisam potpuno slucajno otkrio da je problem u simbolickom linku… promjena kppp konfiguracije na /dev/ttySx rijesila je stvar… sta jos? aha, konqeror je izazivao krash prilikom prvih par pokretanja… stvar se rijesila sama od sebe!? opcenito izgleda da je nesto nestabilniji u ovoj verziji…

Prvi dojmovi? novi editor Kate je stvarno dobar… donosi neka unaprjedjenja u odnosu na KWrite, npr. neka vrsta MDI nacina rada, koja ga cine sasvim upotrebljivim recimo za editovanje Perl ili C koda… anti-aliasing sada radi puno bolje… KMail ima neku osnovnu podrsku za IMAP… ljubitelji Windowsa sada imaju Device Manager )) istina potpuno beskorisan - bas kao i original ))) Konqueror je jos malo kompatibilniji sa IEom (sada rade meniji na www.smartnet.ba ))))))

… sve u svemu… Windows mi sad izgleda nekako otuzno… zastarjelo ))

Ok, vidjecemo kasnije kako ce ici…

Pozdravi, Vedran

bah, nema editovanja kad se ne registrujes

vljubovic@smartnet.ba

Uh, a ja sam mislila da sam ja imala “problema”… Ma sve je ok, ali cekanje 1h i 50min na kompajliranje je i previse…

Anyway, sto se tice uklanjanja kdebase paketa, trebas samo kucati ‘rpm -e --nodeps naziv_paketa’ i nece javljati poruke da taj i taj paket treba taj i taj paket kako bi se mogao pokrenuti. Sto je i logicno, bez kdebase-a i kdelibs-a, programi iz drugih paketa se ne mogu pokrenuti… A ja sam mogla samo sa kdelibs i kdebase paketom pokrenuti KDE (dobro, + qt + automake + autoconf).

S tim sto sam u onom tekstu zaboravila napisati da treba jos par paketa da bi ti radio Help ili Netscape plugins…

Inace, KDE 2.2 je odlican! I KDevelop je super zaista (imate ga na jednom od screena)…

Mali spisak software za przenje cd-a imas na starom forumu, a x-cd-roaster bi trebao da moze da przi data cd-e bez problema… [addsig]