Prijedlog ili rjesenje svaka pomoc bi dobro dosla.
Treba mi pomoc kako da uvezem dvije masine koje su skacane na swich obje masine su pod Win.
E sada problem je sto ja uzimam internet od jedne lokalne kuce koja isporucuje bezicni internet,
posto je lokacija moje kuce odgovarala ja sam dobio besplatan internet, a oni nemaju troskove struje.
(Pricam ovo sve da bi mozda bilo jasnije)
I ja sam direktno sa nihove pristupne tacke nakacen LAN kablom na svoju masinu (tada sam imao samo jednu)
i sve funkcionise uredu, ali sad imam dvije i zelio bi obje da pustim na net, ali je problem sto oni imaju autentifikaciju
preko MAC adrese i samo jedne sesije na korisnicko ime sto znaci nemogu da se nemogu kacat s dvije ili vise masina. Kada sam razgovaro s njima
oni mi predlazu da u jednu masinu (od te dvije) ubacim jos jednu network karticu i podesim Share connection, ali to mi
se nesvidja, jer moram uvijek palit obje masine ako zelim s drugom na net.
I nakacim ja jos jednu masinu sa dvije network kartice pod Win na kojoj uradim Share connection i posto nema MAC adresu moje prijavljene masine ja je prekucam
i sve radi uredu. E sada nesvidja mi se sto je ta treca masina pod Win zelio bi je prebacit pod Linux, ali da imam ipak nekakav nacin
controle nad njom jer bi ta masina se smjestila u potkrovlje.
[quote=Solaries]Mislim promjenim je sa link, ali je problem sto to radi samo dok je system podignut cim je restartam sve vrati na staro. http://linuxhelp.blogspot.com/2005/09/how-to-change-mac-address-of-your.html[/quote]
Ili možeš dodati ovu komandu u fajl /etc/rc.local kako bi se automatski izvršila prilikom svakog restarta.
Da, kartica je integrisana na ploci tako da nepostoji mogucnost da se vadi, ali mislim da prjedlog Bo je jako dobar. Cuo sam za tu mogucnost, ali ovdje u Teslicu nisam cuo da ih koriste. Tako da se nisam ni susreo s routerovim mogucnostima. Pa sam juce napravio narudzbu na Genelec i kupio http://genelec.ba/cart.php?sta=view&mid=5&sid=41&cid=14515 pa da vidim kako ce ici preko njega.
Router ce ti rijesiti sve probleme, kako rece Bo, samo im proslijedi mac adresu routera a onda ti mozes da kacis koliko zelis racunara sa druge strane, samo kada si vec kupovao mozda bi ti bila bolja varijanta da si odmah uzeo wifi router tako da mozes kaciti racunare i wireless-om sto je obicno laksa varijanta za kuce (kako sam skontao potkrovlje itd).
Ako želiš da skontaš rješenje i naučiš ponešto o Linuxu pošalji nam tačno šta kucaš i šta ti se ispisuje (po mogućnosti copy-paste). Ako ne, onda ovo što listener kaže.
Da, tako je, potkrovlje, tu sam planiro smjestit tu masinu, ali sada kada dolazi taj router njega cu direktno nakacit na sto od jedne masine. A u vezi WIFI manje vise jer nemam masina na WIFI, jedino ako ne budem moro kupovat neki laptop onda imam vec jedan D-Linkov DWL-900AP+ koji mi i tako tako kupi prasinu pa ga mogu nakacit.
Sto se tice problema mislim da ce to sve radit kako treba preko routera, ali za dan dva dok zavrsim nekakav posao ponovo cu nakacit tu trecu masinu i aktivirat cu se da to izvedem na linux uz vasu pomoc nadam se, jer stvarno me zanima linux kao system, jer gotovo da u njemu neznam vise od nekog naj obicnijeg korisnika. Razgovarao sam sa rodjakom i on mi kaze da bi se taj problem o kojem smo duskutovali mogao rjesiti preko DNS servera. I da bi se taj login koji radim preko web browser pojavljivo i tad ali bi se logovo preko bilo koje masine i to samo prvi put kad palim masine, ali mi nebi provjeravao MAC adresu mrezne karte te masine, jer bi prihvatio MAC adresu od mrezne karte preko koje DNS uzima internet. Mozda ga i nisam najbolje shvatio pa i vama nisam dobro preneo, ali vjerojatno znate o cemu se radi. I dali se to moze tako da uradi.
DNS server vrsi prevodjenje IP adrese u domain name i obratno…
192.168.1.1 --------------Koji je IP za www.google.com----------->DNS
192.168.1.1 <-----dobija odgovor ip je: 209.85.229.147 npr. ------DNS
192.168.1.1-------Koji je domain name za 209.85.229.147----->DNS
192.168.1.1<-----------------www.google.com--------------------DNS
A ovi tvoji imaju mac filtering postavljen… znaci…
192.168.1.1-----salje paket na www.google.com----> Provjera MAC adrese od strane providera ------------> gogle.com
192.168.1.1<---------------------------provider---------------------------google.com
Sto znaci Listener da podizanje DNS servera pod linux ima smisla, jer bi MAC filter bio zadovoljen sa MAC addr mrezne karte DNS-a, a login preko browser bi radio sa bilo koje masine koja bi bile nakacene preko druge mrezne karte od DNS - a na koju bi se kacala moja lokalna mreze izmedju ova dva racunara?
Ne, dns ti sluzi samo da ti uradi prevodjenje imena u ip i obratno… on nece za tebe komunicirati sa providerom…
Znaci ti mozes podici DNS na masini koja ima mac koji je registrovan kod providera ali time ces dobiti da ces moci saznati koju IP ima google.com itd. jer ce tvoj racunar pitati DNS lokalne masine na kojoj ces podesiti vjerovatno neki forwarder (vanjski DNS vjerovatno od providera koji ce tvoj DNS pitati za adrese koje mu nisu poznate) i dobice odgovor od tvoje lokalne masine koja ce za njega saznati IP adresu… i to je funkcija dns-a… dns nece prepakirati za tebe tvoje pakete da bi provider mislio da komunicira sa autorizovanom mac adresom.
Aha, skonto sam, pa sta bi bilo dobro uradit pod linux da to sve radi kako napravit forward?
I da, dobio sam danas router koji sam skaco i oki radi mada mi nisu sada jasni momenti na koje masine povuku do 5 mbit/s, a inace imam flat 1 mbit/s, mislio sam da je to do bandwidth, ali neshvatljivo da tako znam vuci skoro do 1 min. i onda protok pada i do 300 kbit/s i opet raste i pada. Ne u jednakim intervalima nego cas ovako cas onako. I ako vuku obje masine recimo s youtube blokira. Dali sam lose podesio ili sta vec? Dok je bila treca masina pod XP gladje je radilo nije imalo tih naglih promjena. I obje masine su mogle skoro bez zastoja sa vuku s youtube. Mada moze biti i do njihove konekcije.jer oblacno je vani.
Kao što mogu da vidim, mnogi ovdje komplikuju previše.
Ukoliko sam razumio, kačiš se na neki wireless access point. Najbolje rješenje za ovo jeste point to point tj. da kupiš router jer AP predpostavljam već imaš i da isti signal šalješ u svojoj kući.
Znači:
Access point se podesi na client mode, ubodeš u WAN (Wide area network) port u router, napraviš PPOE konekciju na svom računaru i to je to.
Faktički, da lakše shvatiš, svojom antenom koja bi ti služila kao link bi se zakačio na tvog komšiju ili koga već a router bi slao signal.
Što se tiče drugih stvari u ovom postu, mislim da je bolje da pročitaš o protokolima i sl. na google jer mnogi ljudi ovde pišu gluposti koje nemaju apsolutno nikakve veze ni s čim.
Kako bih ti olakšao traženje, posluži se mojim wikijem, tamo sam ti ubacio linkove ka protokolima i slično. Uživaj jer mreže su jako jako zanimljive :).