Kali VS Arch


#1

Pozdrav imam dilemu izmedu ova dva distra
Koristio sam Ubuntu, Mint, Open Suse, CentOS, Debian.
Prednosti koje posjeduje Arch su ogromne, iz poznatih razloga. Kali me najvise interesuje zbog toga sto svi pisu da je broj 1 u pitanju Security-a i testiranja sigurnosti, a to je ono sto men najvise interesuje.
I dali Kali bi se mogao koristit kao main system, jer sam dosta nasao po forumima da se obicno ne koristi kao main nego bas sam u svrhu testiranja sigurnost.


#2

Mozes ga koristiti kao main OS, samo napravi obicnog usera kada ga instaliras, koliko ja znam default user na kali je root


#3

Znam da je default user root, i da treba napraviti usera, al me interesuje tvoj misljenje arch ili kali, kali me mnogo privlaci ali arch mi djeluje puno sigurni i stabilniji.


#4

Vidis koji mu je avatar. To ti je odgovor :smiley:


#5

ja znam jedonog lika teski Windows fan, nikad nije koristio Linux, al kaze Ubuntu mama. hahah
Nema veze sto je avatar znak Arch, Ja sam dugo koristim Debian ,al sad zelim preci na Arch ili Kali


#6

Ako kontas pentestati Kali, ako hoces linux, archaj :smiley:


#7

Hmm, definiši sigurnost?

Imho, najsigurnija bi bila neka Linux varijanta sa “hardened” tool chain-om (gcc, binutils), ostatkom distibucije buildanim sa takvim gcc, grsecurity/pax patchevima za kernel i nekim oblikom role base access kontrole (grsecurity rbac) i/ili MAC (npr. tomoyo).

Kali, BackTrack i ine ostale popularne skript kiddie distribucije to nemaju :smiley:

Hardened Gentoo?


#8

Jedino sto sam dosad koristio SE LInux (Mandatory Access Control)

Odabrao sam Arch iz razloga sto nakon zavrsetka systema dobija se prazan sistem gdje nakon toga stimas sta kako tebi pase.

na taj nacin dobijas cist stabilan i siguran siystem.

na svaki system mogu se dograditi sigurnosni patchevi i tool-s.

A za tako nesto Arch je jako dobar temelj ( moje misljenje)


#9

A to kao ne moze na Debianu, Fedori, openSUSE (network install), Gentoou, Cruxu itd. ?
Kao sto je vec receno, Gentoo hardened ima takodjer sve to, u biti moze biti svaka distra kada podesis kernel i instaliras odgovarajuce alate, koje je adis naveo. Dobijes nakon instalacije base system s minimalno paketa i onda instaliras sto zelis.
Jos nesto, posto sam i sam Arch korisnik (s povremenom migracijom na Gentoo), Arch bas i nije uvijek stabilan (po pitanju softvera) jer je rolling distribucija, i to vazi za svaku rolling, medjutim i to je opet koliko-toliko usable, dok ne otkomentiras testing repozitorij, tu mozes ocekivati broken pakete.


#10

Znam da moze to i sa debianom sa njim sam to i radio, ali Arch je za mene mnogo flexibliniji, i iskreno sama instalacija mi je jako interesantna i zabavna
a to se slazem da svaki distro mozes sve ,Kod Genta mi se neda kompajlirati.

Jednostavno kod Archa imas bolju kontrolu nad sistemom nego kod Debiana ili Suse ili Ubuntua