je strava
vidi se da su se ljudi potrudili
izgleda stvarno fenomalno, malo je bolje organizovan i sto je zanimljivo radi brze (barem meni) od kde 3.0
def preporucjem svima
je strava
vidi se da su se ljudi potrudili
izgleda stvarno fenomalno, malo je bolje organizovan i sto je zanimljivo radi brze (barem meni) od kde 3.0
def preporucjem svima
Pazi šta govoriš, da ne navučeš bijes gnomofila na ovom forumu
Iskreno, nemam vremena da pratim 1001 window manager. KDE je moj izbor od početka i mogu reći da već sada ima masu mogućnosti koje drugi, pa ni WinXP, nemaju.
KDE rulez
A najbolji dio mu je Konqueror browser, ljudi su shvatili značenje riječi de facto standard, nema te stranice koja se ne otvara ispravno
Ma sve je to OK, KDE je super ali postavljem pitanje da li će ikada K desktop Enviroment postati komercijalan?
Po mom mišljenju za nekih desetak godina hoće nažalost.
Žalosno je što onih kako Vedran kaže “gnomofila” kod nas u BiH nema puno…
Ja lično više koristim KDE od GNOME-a…
Ali samo da napomenem da je moja najveća ljubav od svih grafičkih okruženja i window makera Enlightenment !!!
Zaista je najbolji…
8) 8) 8)
[quote]Ma sve je to OK, KDE je super ali postavljem pitanje da li će ikada K desktop Enviroment postati komercijalan?
Po mom mišljenju za nekih desetak godina hoće nažalost.
[/quote]
to bi bila veleizdaja
U potpunosti se slažem sa tobom!
Šta misliš o ostalim grafičkim okruženjima?
IceWM , mwm, Window Maker, Enlightenment …
Meni je malo dosadno (3 ujutro, a ne mogu spavat :shock: , TV je shit …) pa ću se uključiti u “estetsku” i inu diskusiju (nemojte šta uzmjerit’).
Što se tiče grafičkih okruženja, nema se šta puno pričati. Kompletni su (ili asimptotski teže tome) jedino GNOME i KDE. respektivno, he he (mala šala, respektivno).
Lično više preferiram GNOME, ili bi pravilnije bilo reći GTK 2.x toolkit. Napredak “ispod haube” od GTK 1.2 do 2.x je FENOMENALAN (navedenu izjavu uzmite s oprezom jer ja gotovo uvijek pretjerujem). Malo su pospremili glib, objektni sistem i dosta poboljšali widgete (mada zaostaju za Qt, for now). … (ovdje je bilo još teksta ali sam ga izbrisao jer je čak i mojoj malenkosti bio užasno dosadan) …
“Nezavisni” window manager-i, hmm…
Window Maker (ma joj, čista desetka)
a pošto sam ja inače sado-mazo može i blackbox - šampion minimalizma, ali i upotrebljivosti.
Ako je neko probao/la neki egzotičan upravitelj volio bih čuti…
KDE ne može nikad postati komercijalan zato što je pod GPLom. Osobina GPL licence je da je neopoziva, tj. ne može se kod jednom objavljen pod GPLom prebaciti pod drugu licencu. Znači da bi KDE postao komercijala moraju ga potpuno ponovo napisati.
Blackbox je cool, ja sam pobornik minimalizma ali mi ne pada na pamet da se zezam sa stvarima tipa cut&paste između aplikacija ne radi, ili moram koristiti miš za cut&paste (bljak! ja sam navikao da selektujem tekst i pritisnem Ctrl+V i tako zamijenim neki stari tekst novim. U ne-KDE aplikacijama moram prvo ručno pobrisati stari tekst pa onda pastati novi. Grozno)
Koristim isključivo K aplikacije jer je to postao neki sinonim kvalitete, prije svega logičnog i konzistentnog interfejsa. Gimp je moćan ali nemam vremena da učim nešto potpuno novo i strano svaki put kad hoću da resamplujem sličicu za web.
Znam za GPL, ali bojim se za to iskreno govoreći. Ne znam da li znate da je Microsoft najavio pravljenje Linux aplikacija (ne mogu se sjetiti gdje sam to pročitao), a gdje Microsoft uplete svoje prste to ne valja…
Blackbox je dobar ali i nisam neki ljubitelj takvih Window Manager-a…
Što se tice ovoga u potpunosti se slažem sa tobom.
T se i meni često dogadja 8)
Pa i ne bi se složio sa tobom oko toga…
Gnomofil 8) 8) 8)
[quote]“Nezavisni” window manager-i, hmm…
Window Maker (ma joj, čista desetka) [/quote]
Window Maker je zaista fenomenalan…
Predobro i prelijepo obavljen posao, ali od Window menager-a po mom misljenju najbolji bez konkurencije je Enlightenment!
Strašan je zaista. A ako si osoba koja voli alternativu onda je to definitivno pravi izbor za tebe. Recimo svim poklonivima Black Metala se svidja! 8) 8) 8)
Enlightenment definitivno!!! 8) 8) 8)
Pa, ne bih baš svrstao Enlightenment u “egzotiku”.
Kad smo već kod egzotike:
Je’l ko probao Oberon, nešto zaista novo, he, he.
Provjerite pa mi javite utiske.
sto se tice alternativaca…slatki su zanimljivi su, ali stvarno ograniceno upotrebljivi, kde je vec lagano postao de facto standard
KDE je vrlo mocan, vrlo konfigurabilan, Kteam izbacuje mnostvo aplikacija koje su jednostavno pravljene za to okruzenje, i ukupni dojam je cista 10!
ne znam koliko vas je probalo 3.1, ali stvarno stvarno dobro izgleda…upali covjek komp, pa se malo samo divi