Evo jedno pitanje za sve vas koji koristite KDE. Instalirao sam KDE iz source-a i dodao naš paket sa slovima ali kad pišem dokument sa našim slovima dobijam upozorenje pri save-nju dokumenta da neka slova neće biti save-na kako treba i da pokušam sa drugim UNICODE-om.
Takođe sam pokušao sa UTF-8 i sa UTF-16 ali je rezultat isti. Primjetio sam isto da u zaglavlju neka naša slova se nevide kako treba. Da li iko ima ideju šta bi to moglo biti.
Dio iz XFConfig-a vezano za keyboard :
[quote]Option “XkbRules” "xfree86"
Option “XkbModel” "pc105"
Option “XkbLayout” “no”
[/quote]
Dio iz kernela vezano sa slova:
CONFIG_NLS_UTF8=y
[/quote]
Probao sam isto i sa CONFIG_NLS_DEFAULT="iso8859-2 ali dobijam iste greške.
Mali primjer grešaka se može vidjeti na ovoj adresi: Naša slova i greške
Jeste Vedrane, bez obzira sta izaberem nemoze da se save-a.
Danas sam instalirao Abi i u njemu pisem nasa slova i dokument se moze save-ati.
Neznam da li ste obratili paznju na zaglavlje otvorenih prozora kod screenshot-va koje sa napravio. I tamo pojedina slova su zamjenjena sa brojevima. Cudno veoma cudno…KDE bug -> moguce !?
Dobio sam odgovor na #kde
Pri save-nju dokumenta kwrite cita default UNICODE bez obzira sta ste izabrali u setup-u. Znaci kad vam izadje box u kojem pisete ime dokumenta prije nego ga save-te ima te opciju u gornjem desnom dijelu boxa da ponovo izmjenite UNICODE ( kod mene je stajao ma ISO 8859-1 citavo vrijeme bez obzira sta je bilo u setup-u ) u tu promjenite na zeljeni i VOILA…save-a dokument bez problema …
Ne kontam, neka slova ili… :?
Moguće da su ti kao default fontovi podešeni neki koji nemaju naših slova, pa tamo gdje stranica traži svoje fontove - radi, inače ne. Ili da ti je font Arial mapiran na nešto što ne valja (to se znalo dešavati!)