Kde 3

zdravo,

skinuo sam sa neta KDE 3,a imam instaliran SuSE 7.2 sa KDE 2 ali sam instalirao i KDE3 medjutim ne znam kako da mi se starta KDE3 jer uvijek je KDE2 jedino ako u konzoli ukucam kde3 onda mi se otvori al u istom prozoru,pa da li mi neko moze reci kako da namjestim da se pojavi login manager od kde3 i da ga mogu pokrenut

ako si instalirao KDE3 iz RPMova onda bi se trebao pokretati automatski, ali ne znam posto imam RedHat a ne SuSE

Otkucaj xinit i tako samo pokreni X-e

pa onda kucaj startkde(ali nadji prvo gdje si instalirao kde3, pa ces kucati npr /usr/local/kde3/bin/startkde) - ne znam tacno gdje instalira SuSE, ja sam na Debianu

Ynngie

Ako se ne aktivira utomatski znaci da nisi instalirao preko starih kde2 datoteka, ili da nisi instalirao sve potrebne datoteke.

Trebas minimalno Qt-3.xx, arts-??, kdelibs-3.xx i kdebase-3.xx da bi pokrenuo kde3.

Probaj komandu “which --all startkde”,

trebo bi dobiti listu svih “startkde” programa u tvojoj PATH variabli.

nesto slicno kao:

/usr/local/bin/startkde

/usr/bin/startkde

Onda uradi "echo $PATH"

Variabla path sadrzi listu svih direktoriaj koje se pretrazuj na pokretljive programe, ito sa lijeve strane prema desnoj. znaci ako imas dva startkde programa bice pokrenut onaj koji se prvi nadje u PATH variabli.

Da pokrenes zeljeni kde moras promjeniti PATH variablu.

npr. u ~/.bash_profile ili u /etc/profile.

uglavnom negdje na kraju datoteke dodaj:

export KDEDIR=/

export PATH=//bin:$PATH

pogledaj i dali se u /etc/profile.d/ nalazi datoteka kde.sh, nju najbolje sacuvaj na nekom drugom mjestu.

moraces isto dodati “//lib” u /etc/ld.so.conf ako se tamo vec ne nalazi i pokrenuti /sbin/ldconfig prije nego sto budes mogo pokrenuti kde3.

jos samo upsisi “//bin/startkde” u ~/.xinitrc i trebo bi biti sposoban pokrenuti kde3 sa startx.