Kde 4.1

Stiglo nam je novo izdanje popularnog opensource desktopa - KDE 4.1

KDE 4.1 donosi mnoga poboljšanje i ispravke bugova iz razočaravajuće 4.0 verzije. Dosta starih (KED 3.x) aplikacija prilagođeno je za novu platformu (KMail, tj čitav KDE PIM paket), a tu su i neke nove aplikacije…
Plasma, KDE desktop shell je dobila par odličnih plugina, posebno treba istaći FolderView, koji omogućava prikaz proizvoljnog broja direktorija na vašem desktopu.

Dostupni su paketi za neke popularne distribucije, pratite uputstva. Također, KDE 4.1 bi veoma brzo trebao biti dostupan i za Slackware 12.1+ (aka slackware-current).

Za Ubuntu korisnike upustva za instalaciju su ovdje:
http://www.kubuntu.org/news/kde-4.1

KDE 4.1 je od danas dostupan i za Slackware-current, navali narode :slight_smile:

Slackware ChangeLog

aj bezze logo-a :slight_smile:

cak i ja koji nikako nisam za KDE ili bilo koji sem fluxia kazem well done KDE…pitanje koliko je zaista unbugy u ovom novom ruhu

akonadi mi je zakucavao cpu na 100% …

ma nevalja nista…

totalno razocarenje…

O.T.
dobro urađen port, beton… :slight_smile:

http://gnome-look.org/content/show.php/KDE4+Oxygen+new+port+for+GNOME?content=86653

Testiro sam KDE 4.1 na Kubuntuu. Stvarno je usminkan, onaj fazon za resize i podesavanje panela je odlican! Desktop efekti koji sad dodju ugradjeni u sam KDE su pravo zabavni. Oni appleti isto nisu lose uradjeni a i dashboard (iako pljacka od Applea) dobro dodje. Jedini glup fol mi je ono dugme u gornjem desnom uglu koje sluzi za Zoom Out desktopa. Maksimalno beskorisno po mom misljenju.

Da malo posolim, jos uvijek ne djeluje kao stabilan DE. Svako malo se desi da nesto zamrze, na ekranu iskoce sarene linije, blinkaju neki errori, appleti ne rade, paneli ne budu iscrtani dobro, etc, etc, etc. No, moram im pohvalit aplikacije, rewrite je super! Kopete novi je ekstra, dolphin je smece spram konquerora ali donekle podnosljivo smece, ktorrent je isto ekstra, zatim onaj kmplot za crtanje matematickih funkcija napokon ima antialiasing! Aplikacije su odlicno uradjene, samo se nadajmo da ce ljuska doc u stanje onog u jajetu :wink:

[quote=adioe3]Testiro sam KDE 4.1 na Kubuntuu. Stvarno je usminkan, onaj fazon za resize i podesavanje panela je odlican! Desktop efekti koji sad dodju ugradjeni u sam KDE su pravo zabavni. Oni appleti isto nisu lose uradjeni a i dashboard (iako pljacka od Applea) dobro dodje. Jedini glup fol mi je ono dugme u gornjem desnom uglu koje sluzi za Zoom Out desktopa. Maksimalno beskorisno po mom misljenju.

Da malo posolim, jos uvijek ne djeluje kao stabilan DE. Svako malo se desi da nesto zamrze, na ekranu iskoce sarene linije, blinkaju neki errori, appleti ne rade, paneli ne budu iscrtani dobro, etc, etc, etc. No, moram im pohvalit aplikacije, rewrite je super! Kopete novi je ekstra, dolphin je smece spram konquerora ali donekle podnosljivo smece, ktorrent je isto ekstra, zatim onaj kmplot za crtanje matematickih funkcija napokon ima antialiasing! Aplikacije su odlicno uradjene, samo se nadajmo da ce ljuska doc u stanje onog u jajetu ;)[/quote]
kopija je svega i svacega…a najvise Windows Vista.e…

to sve sto si nabjrojo da je dobro su pojedine apps, koje su vec bile dobre i na 3.5.*…

sve ono sto KDE kao DE treba da radi ne valja :D…

btw: mislis kwrite??

Pod rewrite sam mislio na to sto su prepisali sve aplikacije :slight_smile: a ja koristim KATE (K Advanced Text Editor) koji u sebi koristi Kwrite. Da, i novi KATE je predobar.

my bad…sorry!

kada sam pokrenuo kde 4 :smiley: fino sve izgleda, ja kliknu par puta kad se sve srusi, hajde ponovo ja udjem, kad ono isto tako! :smiley: ako su ovdje doradili :smiley: super, ali ne mjenjam kde 3.5 sve dok kde 4 ne bude barem stabilan i dobar kao 3.5

Sudeci ko 3.x seriji nece jos godinu bit ni upotrebljiv … mada aplikacije ga izvlace (bar po meni)

Nemoj tako, KDE 3.1 je bio sasvim upotrebljiv…

Ja govorim iz svog (ogranicenog) iskustva :slight_smile:
Uostalom, zar nisi bash ti reko da je 3.x bio neupotrebljiv do 3.2?

Ne nego do 3.1 :wink:

Da vucem svoj argument dalje:

[quote=kde.org/announcements]3 April 2002 - KDE 3.0 Released

28 January 2003 - KDE 3.1 Released[/quote]
Kao sto rekoh, nece bit upotrebljiv bar jos godinu (ili ako se ugledamo na historiju 8 mjeseci) :wink: