KDE 4 konceptualni razvojni screenshotovi, uzivajte!

E, ovo je vec nesto :slight_smile:

http://www.planetdiaz.com/forums/index.php?showtopic=127

http://www.planetdiaz.com/forums/index.php?showtopic=141

heh … neznam sta bi reko … meni je ovo super …

samo mene buni ovaj pojam “mockup” … kako sam ja skonto to je ustvari neko narcto kako bi nesto moglo izgledat … a ne kako ustvari izgleda ! …

sad ovi screenshotovi/mockups …sta su ustvari …il jedno il drugo ??

Mislim da je se krenulo sa totalnom sminkom linuxa,iako moje misljenje da je trebalo i prije uraditi… jer kako vidimo mnogi vole vidjeti nesto neobicno,pa i ja sam… iako znam da ce mnogi reci da je bitna funkcionalost al opet moramo gledati i tu “sminkersku” stranu!

ovo sto sam vidio,je stvarno odlicno… mislim da ce mnoge iznenaditi

KDE 4 je u ovom trenutku samo stav da se treba napraviti inovativan desktop… Ljudi šalju mockupe (crteže), ko zna, možda neki od njih bude i prihvaćen… iskreno se nadam da neće :slight_smile: Ustvari, ako bude prihvaćen onda EDE definitivno ima budućnost :stuck_out_tongue:

Mocno izgleda…ali ja bih se ovdje izgubio. Ostajem ja pri Gnomeu…

Ma nevjerujem da je ovjde ista od kde 4, jer vidio sam par “pravih” screenova i nista sa tim. Ja kad sam zadnji put to istrazivo i dalje je bilo errora npr sa kate-om il tako necim slicnim “bezveznim” a look je osto isto samo to sto je na q4.

Ono sto je ocito je desktop sluzi ko igracka neka i prosla je 98 godina pa nema se sta drugo stavit osim ikona. To se nesto moglo i nagovjestit po pricama koje kruze da nece vise tako bit, sto me pravo obradovalo :slight_smile:

Vjerujte, ja sam sad na 3.5.1 i ispravilo je dosta bugova od 3.5, po nekom mom misljenju 3.5 mi je skroz los, cak sam ga bio i izbriso, i na 4.0 sam htio pa da pomognem kolko mogu, al to nije to pa se opet vrati nazad.

Radujem se pravo 4.0 samo iskreno mi smo naj***li dok on ne izadje, jer fakticki sad su sve oci uperene u 4.0 i … :slight_smile:

A fuck ove slike sa prvog linka nisam prije vidio… Sav sam se najezio. Daj Boze da bude ista od ovoga. Linuxu, pored famozne kompliciranosti, najvise zamjeraju da je ruzan. Ako ovo upali, otpast ce mu jedan negativni atribut.

Ja se ne slazem da je ikako ruzan, i ne ovako KDE 4 nece izgledat, kosto je gore neko reko to su mock up - crtezi. Znaci ideja se, mock - zadirkivanje (u ovom slucaju) A ako mene pitate meni ovo gore iznad nije ljepo i prije bi reko da je ovo neki malo modificiran linspire, jer oni imaju ovu launch tipku.

Bas me zanima da kaze kako je linux najruzniji. Meni je macosX naj sexy, windows defiitvno najruzniji + linux mozes da izgleda kako ti zelis, znaci po meni nisu bas opravdane ti “osude”.
Mene sto sad najvise brine je sto se ljudi najvise rajcaju na vista look, a veoma je drugacije sto oni taj look mijenjaju posle 5 godina? Pa da ne bude ja sam od tebe krao da mi je menu proziran sto ja vec furam 5 godina.

Ma probaj vistu i kraj price.

Dvije glavne mane koje se pripisuju Linuxu su:

1. Linux je tezak tj. kompliciran
  2. Linux je ruzan

Ovo nije moje misljenje ili moja tvrdnja ;). Ja uvijek ljudima kazem, da ako misle da je Linux ruzan neka mi daju email da im posaljem izgled svog desktopa. I time ih zasutkam :slight_smile: .

Eh stari, npr meni je onaj macosX preljep, kad sam ga prvi put koristio, prvi dan uvece sam imo cudan san, mozemo rec i erotske prirode :confused:

Al ok, ako oni imaju 5000km za neki sexy komp il 1000km za isti takav jos besplatan OS, onda, nije ni ovo za svakog :smiley: Al je kontam te :wink:

UPDATE

Evo vam screenshotava kako KDE 4.0 sad tacno izgleda, znaci spusti se na kraj stranice, i obavezno procitajte text, pa cete i procitat o onom o kate i itd… :wink:

Enjoy

http://www.canllaith.org/svn-features/kde4.html

[quote=alzan]Dvije glavne mane koje se pripisuju Linuxu su:

2. Linux je ruzan[/quote]
    To su mane koje Linuxu pripisuju Microsoft-orjentisani informatičari. Od “običnih ljudi” sam čuo samo suprotno. Da, po oba pitanja! :slight_smile:

I kad bi ovo gore ili bar slično ovome trebalo da izađe?

[quote=vedran][quote=alzan]Dvije glavne mane koje se pripisuju Linuxu su:

2. Linux je ruzan[/quote]
    To su mane koje Linuxu pripisuju Microsoft-orjentisani informatičari. Od “običnih ljudi” sam čuo samo suprotno. Da, po oba pitanja! :)[/quote]
    upravo tako. uzivo cujes jedne stvari, ali ljudima se uvijek provuce MS verzija. evo na sto sam danas naletio i sto reci na ovo.
    ----------------copy-----------------------------------------------
    Men se linux nesvidja cisto iz razloga sto nema podrsku za programe koje ja trenutno koristim i koje sam iz iskustva izvukao da su dobri i okej sluze svrsi. Da mi rade na linuxu ili na nekom desetom OSu iste sekunde bi se prebacio. Okej razumijem da postoje alternativni programi za to, al zast koristiti alternativne i maximalno si suziti izbor ako postoji platforma na kojoj radi okej.
    I citava prica oko OSx i linux, je u najmanju ruku dost jadna. Kada jedan od tih OSova postanu veci mainstream pocet ce se pojavljati i pizdarije i za njih to se nebrini, mozda u vecoj ili manjoj mjeri ali pocet ce se to je cisto zakon vece potraznje. Sad da ne bude kak sad tu pricam gluposti, ima mozda 3 il 4 godine dok sam bio mladji i spremnjiji za istrazivanje sam si snimio red hat 7,2, cist drzo neko vrijeme testiro, zbacio ga i wratio win, mislim da sam poslije neko vrijeme nabacio i Lindows, isto tak zbacio nakon nekog vremena.
    Ko god malo zna drzati do PC-a nece imati probleme s win, a tko nezna vjerovatno ce mu biti tesko podesiti linux, sumnjam da je to stvar za njeg. Dakako zaobidjimo cinjenicu da ti svoj linux vjerovatno ne koristis u serverske svrhe, tak da ti opravdanje sto koristis linux na jako klimavim nogama.

Ja sve to, ali prijatelji dualBoot, jkel itko to radi, aaaaaa
Imam dva harda, na ovom drugom mi je jedno vrijeme bio Linux, ali zbog raznih komplikacija sa hardwerom skinuo sam ga i ostavio WinXP

Ja sve to, ali prijatelji dualBoot, jkel itko to radi, aaaaaa
Imam dva harda, na ovom drugom mi je jedno vrijeme bio Linux, ali zbog raznih komplikacija sa hardwerom skinuo sam ga i ostavio WinXP

Razlog za ovo je vjerovatno činjenica da se mnogi ljudi generalno boje promjena i odupiru im se. Prilagođavanje novim uslovima vide kao nepotrebnu gnjavažu, a ne kao napredak. Zbog ovoga se pronalazi 1001 razlog da se stare i učmale navike opravdaju i da se trenutno stanje pokaže kao, ako ne idealno, onda barem u dovoljnoj mjeri prihvatljivo da se zadrži.
Mnogi “vrate Windowse” čim naiđu na najsitniju prepreku baš iz onog razloga iz kojeg postoje navike i rutine - lakše je uključiti autopilota, nego razmišljati na svakom koraku. Napredak je proces koji zahtijeva trud, ali inertnost pruža sigurnost i isključuje odgovornost. Ako ovome dodamo sav FUD koji Microsoft/aši dijele šakom i kapom, šta se drugo može očekivati?

Ali, kad su promjene u pitanju, evolucija, pa revolucija. :slight_smile:

istina, jos da dodam da su nasi ljudi lijeni pa im je pored toga svega prelazak i malo dodatnog ucenja vrlo komplikovana radnja hehe…

a windowsovo najjace oruzije je workflow, nekako mi je malo brzi od mog kdea na suseu… al et… usto ima podrsku igara.

a sto se tice prof. soft. paketa, vecina ih je portabilna tako da ih mozes naci i za win i za lin i za mac i sl.

neg da se vratimo na temu, oni prvi linkovi mi ne rade, ali onaj treci link mi je pokazao nesto, medjutim, ne znam da li je ovo update: http://developer.kde.org/development-versions/kde-4.0-features.html
lista stvari koje treba uradit za kde4… pa ne znam sad.

isto tako sam na nekim linkovima pronasao vijesti da bi kde4 trebao biti slican MACovom Taskbaru al’ ne znam sad…

Ah, ma moze i windows bit sexy, evo naso sam vam screen od davno davno al je nekako prezivio i kad hdd crko i sve, al za ovo je trebalo i shell editovat i … http://abshost.net/pix/my%20desktop.jpg Podavno je to bilo, eto mozete vidjet i po kazaa lite ikonici :stuck_out_tongue: Sad npr iskljucivo samo slackware drzim na hdd i prezadovoljan sam, drzim tu jos nesto prostora za macosX 10.4.4 :slight_smile:

Ma po meni bi i kde mogo ostat odlican, posebno mi se svidja kad sve prozore (u potpunosti) prozirne za bar 15%, al sporo se vrti eto i reko bi na nekim moderate masinama.

Sminka je vrlo bitna… Nedavno sam instalirao prijatelju Mandrivu 2007 i on kaze da je ljepša od XP-a 10 puta… Kad god odem kod njega radi u Linuxu a ne u Windowsima. Sminka je bitna za nove korisnike koji se prvi put susrecu sa Linuxom.