KDE 4.... samo što nije!

btw prati li ko ovo? još sedam dana

http://kde.org/
http://kde.org/announcements/announce-4.0-rc2.php

jel ovo konqueror ostao defaultni file manager ?

ovo sto je na screenshots.ima je totalno bezveze…
prvo ruzno izgleda, a drugo onaj Kmenu je totalno Vista furka…

onda kakva je ovo spica sa ovim taskbarom??? zar nema vise 2 ili vise redova…ovo sad sto vidim izgleda kao nocna mora!!

neznam kako ce to sve ukupno izgledat kad budem instaliro, ali sa ovih screensa mi je totalni shit…

ja sam probo kde 4 beta il rc ne sjecam se tacno koji je bio i nije mi se narocito svidjelo naprotiv malo sam se razocaro … ostavio sam ga sa mislju da je jos nedovrsen… vidit cemo kakva ce biti final verzija

Nedavno smo imali “svecano isprobavanje” kod Rese na Arminovom laptopu. Komentari su pretezno bili tipa “nista specijalno” ili “a vidi i ovo se rusi” :slight_smile: Upotrebljivost RC2 je nula (zar ovo normalni ljudi ne zovu alphom !?@) a konfigurabilonost je na istom nivou (ako se opet nesto ne srusi u medjuvremenu).

Btw. jel iko skontao kako se plazmaticni kicker konfigurise ?

jel ovo konqueror ostao defaultni file manager ?
Znas da nije :slight_smile:

Sve u svemu (barem meni) hype oko nicega :stuck_out_tongue:

ma bice opet migracija na fluxbox ako buducnost bude ovakva kakvom se cini…

Et, kad sam vidio temu, stvarno se pitam jel im fakat trebalo pola godine da ono smisle? Ta, na kde-look.org sam vidio 300.000 predobrih prijedloga i oni naprave onak nesto bezze. Slazem se sa Sanelom za konfigurabilnost. I onaj fazon sto su uzeli iz SymphonyOSa ne da je primjer neorginalnosti … Ma, katastrofa. Do KDE 4.5 nema price …

ja sam davno probao onaj suse KDE4 CD, ma jedva upalio… nejse, za promjenu sviđa mi se onaj KDE style ako ništa…

I onaj fazon sto su uzeli iz SymphonyOSa ne da je primjer neorginalnosti …
Ne samo da su ga uzeli, vec su i upropastili citav koncept, kako se meni cini. SymphonyOS ne podrazumijeva nikakav panel, a po uglovima su smjestene najcesce koristene operacije (nisam probao, zakljucak je iz screenshotova).

Ja sam ga maksuz skinuo i oprobo jer me vazda zanimaju takve inovacije. Koncept generalno nije los za desktop usera - neko kome je racunar da posalje mail, otkuca ponesto, slusa mp3 i gleda video, etc. Za power usera ipak ne. Mada nije losa ideja, za power usera treba nesto u sta stane 30 prozora bez belaja (virtualni desktopi + taskbar/panel ili onaj iconize fol iz fluxboxa).

A ono sa zoom in/outom je presmijesno …

ev upravo testiram…i nemogu da vjerujem da je ovo ovako kao sto jeste…

prvo panel je los, bas onakav kao sa slika, samo sto kod mene nema ni one providne trake okolo (al pretpostavljam da je do graficke to…koristim vesa driver)…
taj isti panel se nemoze nikako konfigurisat, znaci nema uopste nikakve opcije da se sta procacka…taskbar je preruzan, 3 reda texta velika icona…ma fuj!

dalje…kmenu je ono kfbx kako se vec zove sto se forsiralo u zanjih pola godine/godinu…i nemoze se promjenit u onaj stari (mada se moze dodat widget na desktop kmenu onaj stari…sad mozda nisam jos naso opciju gdje se to moze stavit u panel…

update: sa widgeta samo prevuc stari oblik kmenu-a na panel i radi…

onda jako me nervira ona desno igracka sa ovim widgetima…jel ovo kde-kids edition il wtf?
da ne govorim sad o tome kako su widgeti ala vista tj. macosx…
aah da pa i kmenu je ala vista :smiley:

konfiguratibilnost je nula trenutno…izgleda da je nekom iz KDE-a puko film i odlucio stat na kraj prici “kde je pre-komplikovan za koristit” pa su napravili nesto…“nesto”, i odlucili da niko nemoze mjenjat po svom ukusu dalje…

il ovo gore navedeno, il ja stvarno corav pa ne vidim gdje se to sve moze konfigurirat…

update:
inace, radi fino, konqueror oped “pada” kad dodje u dodir sa nekim plugin zahtjevnim stranicama, al moze proc…

nadam se da ovo nije stvarno finalni proizvod…valjda nam vrate onu funkcionalnost od 3x…

Zalosno je sto se onaj cuveni KDE panel sa gazillion opcija sveo na nesto bez iti jedne opcije konfigurabilnosti. Iako kracim koristenjem RC-a, jos uvijek nisam uspio naci kako ga smjestiti na vrh/lijevo/desno.

dalje…kmenu je ono kfbx kako se vec zove sto se forsiralo u zanjih pola godine/godinu
Jep, kako mi se cini ideja “File Manager u meniju” je zazivjela oficijelno i kod KDE-a. Srecom pa GNOME jos uvijek nema to u zvanicnom stablu :slight_smile:

il ovo gore navedeno, il ja stvarno corav pa ne vidim gdje se to sve moze konfigurirat…
Potpisujem. Valjda treba cekati da neko napise “KDE Basic Configuration Tips And Tricks” :stuck_out_tongue:

Kde 4.0 je samo baza za nekoga moglo bi se reci jos beta, treba sacekati neko vrijeme da izadje 4.1 u kojem ce biti vise integrisane nove aplikacije i nove funkcije. :wink:

[quote=Sanel]> il ovo gore navedeno, il ja stvarno corav pa ne vidim gdje se to sve moze konfigurirat…
Potpisujem. Valjda treba cekati da neko napise “KDE Basic Configuration Tips And Tricks” :P[/quote]
Nekako imam osjecaj da ce i to biti u stilu Stallmanovih dokumenata - otvorite emacs pa kliknite ^C+KDE … :smiley:

danas sam bas cito komentare na raznim portalima…i mnogo je ljudi koji tako razmisljaju…
nadam se da su i upravu!

otvorite emacs pa kliknite ^C+KDE …
:smiley: :smiley:

btw, meni se extra sviđa:

1. style (oxygen)
  2. windeco (oxygen)
  3. icons (oxygen)
  4. onaj plavi wallpaper (EOS nešta)

ps:
dolphin nije loš u KDE4 izdanju

Oxygen je radila ekipica ljudi sa “poglavicom” David Vignoni (Icon King). Generalno nisu losi mada ja bih bio puno sretniji da su to prepustili Everaldu Coelhu (everaldo.com) koji je radio Crystal ikone za KDE. Po mojoj ocjeni, Everaldo je bolji.

Wallpaper je radio Vlad Gerasimov (Vlad Studio) koji je odlican ilustrator. Jedan od mojih favorita. On je radio ilustracije za phpBB stranicu (one u headerima).

[quote=nidla]btw, meni se extra sviđa:

1. style (oxygen)[/quote]
    oxygen style je super…

super takodje…

odlicne takodje (samo sto nemogu da vjerujem da opet se pojavljuju neke icone iz kde2 verzije…)…

wallsi isto nisu losi…

[quote=nidla]ps:
dolphin nije loš u KDE4 izdanju[/quote]
eeeeh ovo vec se ne slazem…
prvo no tabs!!!(ja zivim od njih)…
drugo sporiji je kao fm od konquia (sporije prikazuje previews slika u folderu, sporije otvara datoteke…sporije se starta…)…(bar kod mene na mom compu)…
i trece kao i ostatak 4.e configuratibilnost je null!!!

[quote=nidla]btw, meni se extra sviđa:

1. style (oxygen)
  2. windeco (oxygen)
  3. icons (oxygen)
  4. onaj plavi wallpaper (EOS nešta)

ps:
dolphin nije loš u KDE4 izdanju[/quote]

1. nije lose, samo vec davno ima i za gnome :mrgreen:
  2. takodjer ok
  3. odudaraju od onih prije 8-9 mjeseci stare su ljepse, ali sa ovom temom oxygen nebi se uklapale
  4. wallpapersi su zaista klasa, koristim ih i na gnome :smiley:

Desktop efekti su uredu za pocetak iako su nekako amaterski u odnosu na Compiz.
Ukoliko se izabere klasicni menu u kmenu izgleda spor. Kbfx mogli su ubaciti jos koju temu i konfiguraciju na njega.
Da mogli su malo zaviriti i u E17 ima li bi sta pokupiti :wink:

Ama ja mislim da su ispod haube vise zamjenili, i naravno mislim da su ujedinili vise aplikacija pod jednim krovom, znaci nece ti trebati ubrzo niti compiz, niti superkaramba niti kbfx i tako tih aplikacija imaces sve ujedinjeno pod plazmom.
Evo opet je upgrade bio, pa da vidimo sta novog donosi, osjecam kako je ovo nekakva beta pred RC1 pa svakih par dana upgrade hehehehe