KDE skaliranje

Ne razumijem zašto bi neko kupio 12" laptop sa FullHD rezolucijom. Trenutno koristim 14" laptop sa FullHD ekranom i već nakon sat-dva me ozbiljno bole oči koliko je sve siitno. Možda to ima smisla na OSXu gdje se mogu skalirati svi elementi ekrana, ali na Linuxu konkretno na KDEu to jednostavno ne radi.

Kao uveli su sada Scale Display opciju ali to je samo shortcut za Force DPI koji postoji u Fonts sekciji od vremena KDE3 i on ovisno o odabranoj temi (pretpostavljam) ili nema nikakvog efekta ili fontovi očajno izgledaju, ili se npr. povećaju fontovi u menijima i title baru ali u samoj aplikaciji ne itd. itd.

Evo da ne bude da pričam napamet i reference :slight_smile: Ovo je blog post kojim se najavljuje nova opcija ali pogledajte komentare, sve dole u komentarima važi i kod mene a nikakvog odgovora, bug reporti stoje na unconfirmed itd.
http://blog.davidedmundson.co.uk/blog/high_dpi_again

Evo kako to izgleda kod mene: http://imgur.com/a/Q1zsS

Nakon što sam stavio skalu na 2x, jer je sve manje od toga bilo bez ikakvog rezultata, dobio sam prozor u kojem su povećani interface elementi ali sami fontovi su ostali mali, a smiješno je da sam preview koji imam na Scale Display opciji ne izgleda ni nalik tome. Tako je na svim KDE aplikacijama. U međuvremenu Firefox izgleda savršeno identično, a na Chromu su fontovi u meniju i tabovima džinovski (zauzimaju pola ekrana) a same web stranice izgledaju identično.

Opcija Zoom web browsera je bolja ali opet nije to to, stranice se ponašaju drugačije kad su zumirane :frowning:

Trebalo bi da se Gnome/Gtk3 aplikacije ponašaju nešto bolje za skaliranje (gnome-tweak-tool -> Fonts -> Scaling Factor), a trebalo bi uskoro da to radi i per monitor (Wayland).

S druge strane, i klasični xterm moguće je ručno naštimati na proizvoljan scaling factor (term*scaleHeight), tako da je pomalo smiješno što “moderna” okruženja imaju toliko problema.

Čak i na tako malom monitoru visoka rezolucija ima smisla, ali primarno je da se kvalitetno iskoristi (npr ako je stvarno visok DPI onda ne treba ni antialiasing), a ne da samo bude “more is less (readable)”.

Evo malo sam se igrao sa DPIjem i sada je “bolje”… ali meni je i dalje ružno. Fontovi u pravilu sadrže hinting informacije za neke tipične veličine (10px, 11px, 12px, 14px), kada promijeniš sa uobičajenih 92 DPI na 120 ili skaliraš ekran za 1.3x neki font 12ka će biti prikazan sa 15,6666…px a za tu veličinu nema hintinga. A u praksi slova izgledaju nekako ružno, debelo kao da su boldirana. Ili kao na starom Windowsu kada aktiviraš accessibility setting :smiley: Možda to nema veze kada ti je pixel density 300 ppi kao na retina displayu, ali evo ovaj 14" ima 157ppi, 12" bi imao 187 ppi - to je i dalje malo. Osim toga ekran nije papir, na papiru se tinta razljeva i linije se izravnavaju same, bojim se da bi mi i retina bio ružan bez hintinga.

Dalje: Firefox hladno ignoriše rezoluciju jer stranice postavljaju svoj dpi kroz css. Zumiranje stranica jeste napredovalo u posljednjih par godina, ali i dalje postoje web aplikacije koje se deformišu kada zumiraš. Recimo: Zimbra.

Onda, šta kada skopčam eksterni monitor? Moram svaki put smanjivati fontove, pa kada isključim povećavati i sve tako. Ovaj Scale Display nije per-screen setting nego je globalan kao i dpi. Po meni 12" laptop većinu vremena provodi spojen na “pravi” ekran i tastaturu, a ne da mi se restartovati Xe nakon svakog prekopčavanja. Mislim 12" laptop svakako nije za ozbiljnog posla koji zahtijeva visoku rezoluciju - korištenje ozbiljnog IDEa, grafičkih alata i slično, interni ekran bih koristio za neki casual surfing kada me iznervira premali ekran mobitela i manjak tastature, ili kada nešto hitno treba popraviti u 21:00 i slično. Šta će mi više od 1400 pixela za to?

Ali eto probaću Gnome mada skeptičan sam, ne može Gnome izmisliti hinting tamo gdje ga nema niti prisiliti Xe da promijene dpi kada se priključi eksterni monitor.

Re: xterm
Ne pada mi na pamet da u svakoj aplikaciji posebno tweakam scaling :smiley: ili postoji globalni setting ili me ne interesuje.

Za Firefox:

  • Otvoris about:config (URL)
  • U Search field uneses devPixelsPerPx
  • Promijenis Value u recimo “2” na “layout.css.devPixelsPerPx”

Radi ok.

Yup i tako za svaku aplikaciju koju koristim? :smiley:

Ma ne - to je s obzirom da Firefox ignorise globalne postavke.

Btw, jesi l’ slucajno probao nesto tipa “xrandr --dpi 120” komande?