KDevelop,NETbeans

Pozdrav…
Novi sam ovdje, i (manje,vise) u linux svijetu, nadam se da ce te me dobro primiti :slight_smile:

evo jedno mozda laicko pitanje…
programiram u Visual Studiu, pa sad me zanima koje okruzenje u linuxu (ubuntu) je najslicnije Visual programskom okruzenju, C++ je u pitanju…
hvala unaprijed na odgovore i prijedloge…

da vidimo… ja sam isprobao Borland C++. i to je za mene nesto najblize. al za mene

meni licno netbeans…

aha…
hvala na odgovorima :slight_smile:

Code::Blocks je isto jedan od boljih

CodeBlocks je ono sto se koristi na Elektrotehnickom fakultetu u Sarajevu i radi raji normalno. Nisam ga koristio pa nemam nekih dodatnih komentara, ali znam da ga preporucuju i da sasvim fino radi svoj posao.

Kao IDE bih preporucio NetBeans jer ga koristim dosta (mada samo za PHP) i prekrasan je. Ima sve sto mi treba i nemam apsolutno nikakvih zamjerki. Donekle sam fasciniran tim komadom softvera. Jedina zamjerka sto je pomalo spor ali ne dovoljno da ometa rad (+ ove nove 4 gige sto sam ugradio pomazu dosta :smiley: ).

Ako znas kompajlirat iz terminala a treba ti samo text editor, toplo preporucujem KATE.

KDevelop jos nisam probao ali kad nadjem vremena hocu pa javnem :slight_smile:

Zavisi cime hoces da se bavis.
Java - NetBeans ce ti vise odgovarat sa svojim vizuelnim alatima i nedostatkom izbora (jer si dosao sa slicne platforme) bilo da programiras Web ili GUI aplikacije
C++ i Qt - Kdevelop
Ostali jezici - definitivno Eclipse sa odgovarajucim pluginima (ili neki IDE-i bazirani na eclipse, kao npr. aptana)

Mnoge sam probao i na kraju sam ostao na Bluefish za PHP (nema neki poseban razlog nego eto onako :)) Netbeans sam koristio za izradu mobilnih aplikacija u Javi, za ostale poslove je na mom kompu previse spor :slight_smile:

Tako da na linuxu (Ubuntu) najvise koristim text editore sa nekim minimalnim mogucnostima (syntax coloring, automatic indend)

meni licno ona aptana nikako ne lezi…pokusavao sam par puta,al jok brate…

Iskreno KDevelop ne bih preporučio nekome ko dolazi sa VisualStudia. Iako je Kate fantastičan editor koji se koristi u KDevelopu, nekako je kompletno okruženje kljakavo i prekomplikovano, stvari često ne rade ono što bi se očekivalo. Za nekog ko nije navikao raditi sa editorom i konzolom, CodeBlocks je jednostavnije okruženje. Za vizuelno programiranje odnosno crtanje interfejsa… hm taj nivo integracije koji imaš sa VS.NET nećeš naći nigdje osim možda u Delphiju :slight_smile: ali svakako što se prije navikneš da “crtaš” ekrane u kodu prije ćeš skontati šta si propustio :slight_smile: Za na brzinu skicirati ekran može poslužiti i Qt Designer, Glade ili nešto slično (ovisno koju biblioteku koristiš).