KDevelop problemi

Početnik sam apsolutni u Linuxu. Imam instaliran Ubuntu 8.04 i želim programirati u C+±u. Preporučili su mi IDE Kdevelop. Međutim imao sam dosta problema. Nije mogao da nađe kompajler itd. Instalirao sam build essentials međutim i dalje mi javlje grešku. Nešto vezano za makefile. Zanima me kako da podesim Kdevelop da radi? U windowsima sam koristio Dev c++ i VS 2005 i sve radi bez podešavanja.

Hvala puno unaprijed

Nije odgovor na tvoje pitanje ali ja bih ti preporucio da probas NetBeans.

[quote=alenm]Početnik sam apsolutni u Linuxu. Imam instaliran Ubuntu 8.04 i želim programirati u C+±u. Preporučili su mi IDE Kdevelop. Međutim imao sam dosta problema. Nije mogao da nađe kompajler itd. Instalirao sam build essentials međutim i dalje mi javlje grešku. Nešto vezano za makefile. Zanima me kako da podesim Kdevelop da radi? U windowsima sam koristio Dev c++ i VS 2005 i sve radi bez podešavanja.

Hvala puno unaprijed[/quote]
imaš extra fin programčić (ako ti treba za faxa ili škole)

http://www.codeblocks.org/downloads/binaries#linux

Da treba mi za faks. Sve sam uspio podesit osim c++ IDE. I samo zbog toga se moram svaki put vraćati u windowse. Instalirao sam Code::blocks po prporuci i sve je ok al mi opet javlja grešku. Kako da podesim taj makefile ili šta već da mi to sve radi. Kad odem na build javi neku grešku. Inače testirao sam na najednostavnijem Hello World programu.

1. Kad kliknem na build and run izađe mi ova poruka:
    "It seems that this project has not been built yet.
    Do you want to build it now?"
    što je OK i nako toka idem na build, pa dobijem ovu poruku:

Checking for existence: /home/alen/codeblocks/test/bin/Debug/test
Executing: xterm -T test -e /usr/bin/cb_console_runner /home/alen/codeblocks/test/bin/Debug/test (in /home/alen/codeblocks/test/.)
Process terminated with status 0 (0 minutes, 17 seconds)
a u konzoli se pojavi da

sh: /home/alen/codeblocks/test/bin/Debug/test: not found

Pa me zanima kako da uštimam taj makefile i ostale stvari da to radi.

Hvala unaprijed

[quote=alenm]Da treba mi za faks. Sve sam uspio podesit osim c++ IDE. I samo zbog toga se moram svaki put vraćati u windowse. Instalirao sam Code::blocks po prporuci i sve je ok al mi opet javlja grešku. Kako da podesim taj makefile ili šta već da mi to sve radi. Kad odem na build javi neku grešku. Inače testirao sam na najednostavnijem Hello World programu.

1. Kad kliknem na build and run izađe mi ova poruka:
    "It seems that this project has not been built yet.
    Do you want to build it now?"
    što je OK i nako toka idem na build, pa dobijem ovu poruku:

Checking for existence: /home/alen/codeblocks/test/bin/Debug/test
Executing: xterm -T test -e /usr/bin/cb_console_runner /home/alen/codeblocks/test/bin/Debug/test (in /home/alen/codeblocks/test/.)
Process terminated with status 0 (0 minutes, 17 seconds)
a u konzoli se pojavi da

sh: /home/alen/codeblocks/test/bin/Debug/test: not found

Pa me zanima kako da uštimam taj makefile i ostale stvari da to radi.

Hvala unaprijed[/quote]
kreiraj taj folder prvo pa /home/alen/codeblocks/test/bin/Debug/test onda isprobaj (ili izaberi za projekt vec potojeci folder sa 777 pravima)

Koliko znam na nekim verzijama Ubuntu ne instalira se C++ kompajler ali sad ne mogu da nađem komandu koja to rješava… pa nek neko pošalje.

sudo apt-get install build-essential

Edit: poslao poruku u pogrešan topic :slight_smile:

Ne, probao sam to i opet mi je falio c++…

For the record, codeblocks ima veliki bug u tome što C programe kompajlira C++ kompajlerom.

Build_essentials odavno imam instalirano, kreirao sam one foldere
sad ću da dam permisije pa da vidim šta će biti.

[quote=vedran]Edit: poslao poruku u pogrešan topic :slight_smile:

Ne, probao sam to i opet mi je falio c++…

For the record, codeblocks ima veliki bug u tome što C programe kompajlira C++ kompajlerom.[/quote]
strange, a sudo apt-get install g++?

sad nadjoh ovo:
https://help.ubuntu.com/community/InstallingCompilers

hmm, ovo je ja mislim do podesavanja greska codeblocks normalno donosi sa sobom kompajlere ili se mozeizabrati sa kojim se zeli kompajlirati…mada iskreno receno nakon nekog vremena sam odustao od codeblocksa iako mi se ispocetka svidjela ideja, ko zna u nekom novovm izdanju

evo prvo ovo instaliraš

aldin@njabuntu:~$ sudo apt-get install build-essential Reading package lists... Done Building dependency tree Reading state information... Done The following extra packages will be installed: cpp-4.3 dpkg-dev g++ g++-4.3 gcc-4.3 gcc-4.3-base libgcc1 libgomp1 libstdc++6 libstdc++6-4.3-dev patch Suggested packages: gcc-4.3-locales debian-keyring g++-multilib g++-4.3-multilib gcc-4.3-doc libstdc++6-4.3-dbg gcc-4.3-multilib libmudflap0-4.3-dev libgcc1-dbg libgomp1-dbg libmudflap0-dbg libstdc++6-4.3-doc diff-doc The following NEW packages will be installed: build-essential dpkg-dev g++ g++-4.3 libstdc++6-4.3-dev patch The following packages will be upgraded: cpp-4.3 gcc-4.3 gcc-4.3-base libgcc1 libgomp1 libstdc++6 6 upgraded, 6 newly installed, 0 to remove and 233 not upgraded. Need to get 12.7MB of archives. After this operation, 21.3MB of additional disk space will be used. Do you want to continue [Y/n]?
evo naletih na google hit “c++ example” http://www.functionx.com/cpp/examples/simple.htm
konzola zakon :slight_smile:

aldin@njabuntu:~$ vi a.cpp aldin@njabuntu:~$ g++ a.cpp aldin@njabuntu:~$ ./a.out Welcome to the wonderful world of C++!!! aldin@njabuntu:~$
ps:
može i c++ a.cpp i g++ c.pp

U Code::Blocks idi na Settings -> Compiler and Debugger i tu izaberes koji se kompajler koristi. Ima li ijednog u tvojoj listi?

Inace je mozda za pocetak najbolje koristiti neki teksteditor, gEdit na primjer za pisanje koda i ostatak raditi u konzili po nidlinom receptu.

[quote=nidla]evo prvo ovo instaliraš

aldin@njabuntu:~$ sudo apt-get install build-essential Reading package lists... Done Building dependency tree Reading state information... Done The following extra packages will be installed: cpp-4.3 dpkg-dev g++ g++-4.3 gcc-4.3 gcc-4.3-base libgcc1 libgomp1 libstdc++6 libstdc++6-4.3-dev patch Suggested packages: gcc-4.3-locales debian-keyring g++-multilib g++-4.3-multilib gcc-4.3-doc libstdc++6-4.3-dbg gcc-4.3-multilib libmudflap0-4.3-dev libgcc1-dbg libgomp1-dbg libmudflap0-dbg libstdc++6-4.3-doc diff-doc The following NEW packages will be installed: build-essential dpkg-dev g++ g++-4.3 libstdc++6-4.3-dev patch The following packages will be upgraded: cpp-4.3 gcc-4.3 gcc-4.3-base libgcc1 libgomp1 libstdc++6 6 upgraded, 6 newly installed, 0 to remove and 233 not upgraded. Need to get 12.7MB of archives. After this operation, 21.3MB of additional disk space will be used. Do you want to continue [Y/n]?
evo naletih na google hit “c++ example” http://www.functionx.com/cpp/examples/simple.htm
konzola zakon :slight_smile:

aldin@njabuntu:~$ vi a.cpp aldin@njabuntu:~$ g++ a.cpp aldin@njabuntu:~$ ./a.out Welcome to the wonderful world of C++!!! aldin@njabuntu:~$
ps:
može i c++ a.cpp i g++ c.pp[/quote]
:smiley:

Ok evo konkretno. Ako sam napravio u text editoru dokument i sačuvao ga u folderu \home\source\ pod imenom testprogram.cpp i sad hoću da ga kompajliram pomoću komandne linije, šta uradim? Otvorim terminal i upišem g++ ??? testprogram.cpp

Hvala

ako se ne varam izbaci binarnu tipa "a.out". tako je barem sa gcc,
i pokrenes u konzoli 
[code]blabla@blabla:~$./a.out[/code]
i program se izvrsi

ako se ne varam izbaci binarnu tipa “a.out”. tako je barem sa gcc,
i pokrenes u konzoli

i program se izvrsi

[quote=alenm]Ok evo konkretno. Ako sam napravio u text editoru dokument i sačuvao ga u folderu \home\source\ pod imenom testprogram.cpp i sad hoću da ga kompajliram pomoću komandne linije, šta uradim? Otvorim terminal i upišem g++ ??? testprogram.cpp

Hvala[/quote]
da, odeš u taj folder (pomoću komande cd, cd /putanja/do/direktorija), i pokreneš kompajler pa onda binarnu kompajliranu verziju, pokazao sam to već u prethodnom postu