Kernel 2.6

jel preporucate stavljanje kernela 2.6.0?
vidio sam u njemu, da podrzava i moju gemtek radio karticu, koja mi zadaje nocne more.

U bugu je opis kompajliranja, kojeg sam danas kupio. skinuo sam kernel.

Hej , nemoj se muciti oko kernela, kompajliracemo mi vec taj modul . To su tri komande i gotovo, a kernel ces sjediti cijelu noc pred racunarom.

Prvo pogledaj u kojem direktoriju se nalaze ostali moduli na tvom sistemu. To ces kao root najbolje saznati s tim sto otkucas lsmod u konzoli. Pokazace ti listu svih modula koji su u upotrebi ili cekaju da budu uzeti. Uzmi jedan od njih kao npr. modul za mreznu karticu, sound ili slicno. Kod mene je npr. tulip modul za mreznu karticu.
Sada potrazi direktorij gdje se on nalazi sa komandom locate tulip. Prikazace ti neke filove sa .o zavrsetkom i jedan path ( put) gdje se nalazi tulip modul. Kod mene je to :
lib/modules/2.4.18-4GB/kernel/drivers/net/tulip
Eh to je direktorij gdje kernel gleda za mreznim driverima. Pazi ja koristim SuSE i moze biti da tvoj path drugcije izgleda. U svakom slucaju nece biti u net direktoriju nego u sound ili audio direktoriju.
Sad moras kompajlirati modul komandom gcc gemtek.c -o gemtek
to vazi samo ako nema nista drugo osim ovog filea u C-u. Ovo radis naravno kao root. Sad pogledaj u direktorij u kojem si kompajlirao odnosno u kojem se nalazi tvoj modul i vidjeces gotov program koji se zove gemtek . Kopiraj ga u kernelov direktorij koji si gore pronasao i to bi bilo to. Sada ga mozes dodati kernelu komandom modprobe gemtek.

PAZI. Malo me zabrinjava taj file u C-u sto si pronasao. Meni je pozanato da moduli vecinom imaju nekoliko .c i .h filove i uz pomoc programa make se vrsi kompajliranje. Ako zelis da rizikujes i isprobas bez tacnog uputstva koje dolazi uz te drivere onda izvoli.
Ja bi na tvom mjestu sacekao jos malo dok se taj modul ne pojavi oficijelno, pa ga onda kompajlirao.

Kompajliranje kernela nije tesko ali zahtjeva predznanje i naravno znanje
hardware-a na PC. O tome kako se kompajira kernel naci ces na howto.linux.org
PS
Citav proces traje ( kod mene ) 5-10 minuta …
Baby sta ti to kompajliras po citavu noc :wink: :lol: :-k

[quote]Citav proces traje ( kod mene ) 5-10 minuta …
Baby sta ti to kompajliras po citavu noc :wink: :lol: :-k[/quote]

Ma to on mozda ima iskustva sa -test… verzijama :slight_smile: koje obicno rade samo kod Linusa :))))) ili ni kod njega :)) Ja znam da je za -test9 kod mene trebalo jedno 4 sata da se kompajlira.

Hamo jarane pa na kojem to PC 4 sata…? :shock: :shock:

Evo ovako:
Prvo mi treba vremena za citanje dokumentacije,
nakon togga mi treba vremena za izabiranje potrebnih i nepotrebnih modula, nakon toga dolazi kompajliranje, i nakon toga prepravljanje sistemskih datoteka. vecinom to sve zahtjeva malo vremena i nevjerujem da za 10 min neko to sve uradi.

Mali tip …kopira svoj .config iz starog kernela i u novi kernel, umjesto da
čitas docs i prolaziš kroz čitav kernel ispočetka, jedino ako te interesuju
šta je dodano ili promjenjeno …ja nisam taj :wink:

Uradi sljedeće make oldconfig …završi sa tim …make menuconfig -->
provjeri još jednom da imaš sve što trebaš i ostalo je isto…
za to treba 10 min :lol:

Kao sto je neko vec rekao predsjednica Amila Akagic je napisala jako lijep tekst koji ukratko opisuje kompajliranje kernela. Tekst mozes naci na ovom linku>http://howto.lugbih.org/howto/kernel.htm Sa obzirom da je tekst malo stariji neke od navedenih komandi kod novog kernela nece ti biti potrebne / ali ce te sistem upozoriti o tome. Za cijeli postupak trebat ce ti u zavisnosti od masine 35 / 55 minuta…

Evo i ja sam uspio da kompajliram kernel za 10 Min. jer sam nabavio danas novi racunar. Bas sam ponosan na njega:
http://www.mehanovic.de/78.jpg

2 Babysitter: Jeli to V6 ?!?
Jah i gdje je turbina covjece bez tog nemore na fino :slight_smile:
Makar da smanjis timing na 5 min. na 2.6kernel metara :slight_smile:

cya

[quote]Mali tip …kopira svoj .config iz starog kernela i u novi kernel, umjesto da
čitas docs i prolaziš kroz čitav kernel ispočetka, jedino ako te interesuju
šta je dodano ili promjenjeno …ja nisam taj ;)[/quote]
U tom slučaju brate fino instaliraš RPM :slight_smile:

tabla +alkatraz+ ugh ](*,)

Markoleo, ako je jedini razlog zašto tražiš 2.6 podrška za tvoju radio karticu, prvo) predlažem da probaš ipak iskompajlirati stari kernel sa tim modulom i drugo) instaliraj RPM koji dolazi na SuSE 9.0 CDovima (reče da imaš SuSE 9.0?)

RPM … ne hvala… :lol: :wink:

“Sadržaj foruma → SuSE” ? :wink:

Nebrini Vedrane znam gdje sam 8) :rolleyes:

ocigledno nisi… ili jesi a ne reagiras :wink:

Pozdrav

ICE