Ova mi se poruka pojavi kad bootam u redhat.Nedavno sam instalirao Win xp,možda ima s tim veze.
Instalirao si Win i promijenila ti se oznaka particije na kojoj je Linux. Rješenje: ne znam šta koristiš, grub ili lilo, ako je grub onda možeš iz njega bootati ručno sa ispravne particije, ako je lilo, moraš pokrenuti neki sistem sa CDa (Knoppix ili RHov Rescue system), skontati na kojoj je particiji sada linux, mountati tu particiju, napraviti chroot, editovati /etc/lilo.conf i izvršiti naredbu lilo.
Bootam sa boot diskete.
Pa svejedno, opet je ili lilo ili grub na disketi.
Aha,ok.Možeš li mi korak po korak objasniti sta radim nakon ulaska u RHov Rescue system.
anybody,please. :lol:
Znači ušao si u bash.
Postani root ako nisi već. Prvo moraš saznati na kojoj particiji ti je Linux. Prvo ako je na primary master disku to je /dev/hda (znaš valjda šta znače ove oznake).
fdisk /dev/hda
p
p komanda će ti izlistati sve particije. E moraš sam skontati koja je od njih Linux root ili boot particija Recimo da je /dev/hda5
mount /dev/hda5 /mnt
ls /mnt
Prvo ne znam da li je kod RedHata slobodan direktorij /mnt u Rescue Systemu, kod većine drugih distribucija jeste. Ako imaš više Linux particija s ovim ls ćeš se uvjeriti da je to ta.
Ovim si pretvorio /mnt u novi root, dakle sad možeš zamisliti da si pokrenuo svoj instalirani sistem
Edituj lilo.conf. Nađi gdje ti piše nešto otprilike ovako:
image=/boot/vmlinuz
label="linux"
root=/dev/hda3
initrd=/boot/initrd.img
append="devfs=mount acpi=ht splash=silent"
vga=788
read-only
Ono što je bitno ovdje je da je root=/dev/hda3 pogrešno, treba stajati particija koju si upravo montirao, znači /dev/hda5 Kada si podesio sve, napusti vi i otkucaj
Ako imaš nekih grešaka ispisaće ti, u suprotnom dobićeš listu boot opcija. Time je tvoj posao završen
exit
reboot
Izvadi CD i probaj.
Zasto mi ne rade neke komande poput su,chroot i vi.Kad ih ukucam isprinta mi command not found.
Hmmm… Mislimda sam vidio sličan problem. Nešto ti se ne diže prilikom boot-a ali iskreno da ti kažem ne mogu se sjetiti šta - davno sam imao taj problem. Savjetujem ponovnu instalaciju
U sta mountam ako je /mnt zauzeto?
Milsim da je ona komanda
chroot /mnt/sysimage
Pa napravi slobodno neki novi direktorij.