Kernel source .... nvidia CentOS

Pkusavam instalirati nvidia driver na CentOS.

Tokom instalacije nvidia paketa instaler se pozali da nema kernel source ili tako nesto.
Evo komad loga:

[quote]-> Installing NVIDIA driver version 180.22.
-> No precompiled kernel interface was found to match your kernel; would you li
ke the installer to attempt to download a kernel interface for your kernel f
rom the NVIDIA ftp site (ftp://download.nvidia.com)? (Answer: Yes)
-> No matching precompiled kernel interface was found on the NVIDIA ftp site;
this means that the installer will need to compile a kernel interface for
your kernel.
-> Performing CC sanity check with CC=“cc”.
-> Performing CC version check with CC=“cc”.
ERROR: Unable to find the kernel source tree for the currently running kernel.
Please make sure you have installed the kernel source files for your
kernel and that they are properly configured; on Red Hat Linux systems,
for example, be sure you have the ‘kernel-source’ or ‘kernel-devel’ RPM
installed. If you know the correct kernel source files are installed,
you may specify the kernel source path with the ‘–kernel-source-path’
command line option.
ERROR: Installation has failed. Please see the file
’/var/log/nvidia-installer.log’ for details. You may find suggestions
on fixing installation problems in the README available on the Linux
driver download page at www.nvidia.com.[/quote]

btw prije toga sam vec uradio bio su -c ‘yum install kernel-devel’

Pretrazujuci forume zakljucih da mozda nije problem u razlicitm kernelima

[quote][root@localhost ~]# uname -rmi
2.6.18-92.1.22.el5xen i686 i386
[root@localhost ~]# rpm -qa kernel*|sort
kernel-devel-2.6.18-92.1.22.el5
kernel-headers-2.6.18-92.1.22.el5
kernel-xen-2.6.18-92.1.22.el5
kernel-xen-2.6.18-92.el5[/quote]
pa sam instaliao xen kernel-devel

[root@host]# yum install kernel-xen-devel

nakon sto sma pokrenuo instalaciju nvidia paketa dobio sam poruku da xen kernel nije podrzan.

Znaci pitanje za vas je kako da se vratim na normalan kernel?

[quote=SamirBL]Pretrazujuci forume zakljucih da mozda nije problem u razlicitm kernelima

[quote][root@localhost ~]# uname -rmi
2.6.18-92.1.22.el5xen i686 i386
[root@localhost ~]# rpm -qa kernel*|sort
kernel-devel-2.6.18-92.1.22.el5
kernel-headers-2.6.18-92.1.22.el5
kernel-xen-2.6.18-92.1.22.el5
kernel-xen-2.6.18-92.el5[/quote]
pa sam instaliao xen kernel-devel

[root@host]# yum install kernel-xen-devel

nakon sto sma pokrenuo instalaciju nvidia paketa dobio sam poruku da xen kernel nije podrzan.

Znaci pitanje za vas je kako da se vratim na normalan kernel?[/quote]
pa vidis i sam iz uname komande da koristis “xen” kernel: 2.6.18-92.1.22.el5xen <- ovo ti je izbacio kao output
to znaci kad ti treba source installiras xen-devel i headers … ali problem kod nvidia drivera jeste da nisu “kompatibilni” sa xen kernel-om , tako ako hoces te drivere installirat ili cekaj na neki patch na nvidia linux forumu ili installiraj obicni kernel i onda nvidia modul/driver what so ever …

eh pa ne može i xen i compiz :smiley:

jedno žrtvuj :wink:

pa dobro to sam i skontao, ali kako da se vratim na normalan kernel, neznam ni sam kako se ovaj xen stvorio tu. Valjda u nekom automatskom upgradu

Samire, pa samo instaliraj neki normalni kernel i prilikom boota odaberi njega, a ako hoćeš da ti je defaultni onda edituj /boot/grub/menu.lst

ps:
pošto sam i ja nagazio na to, meni neće tvtuner bez nvidia drivera :slight_smile: a treba mi malo xen-a :wink:

kažu ovo radi:
http://en.opensuse.org/Use_Nvidia_driver_with_Xen

[quote=nidla]Samire, pa samo instaliraj neki normalni kernel i prilikom boota odaberi njega, a ako hoćeš da ti je defaultni onda edituj /boot/grub/menu.lst

ps:
pošto sam i ja nagazio na to, meni neće tvtuner bez nvidia drivera :slight_smile: a treba mi malo xen-a :wink:

kažu ovo radi:
http://en.opensuse.org/Use_Nvidia_driver_with_Xen[/quote]
za sto koristis xen ? koji procesor imas ?

lijepi i dobri moj iznogude :slight_smile:

nemoj da te zavara ovaj datum registracije na forumu. Ja sa i danas isti pocetnik na linuxu kao i sto sam bio i na dan registracije.

Neznam kako sam uopste zavrsio sa ovim xen dodatkom. I neznam kako da ga ili uninstaliram ili da skinem novi kernel :slight_smile:

[quote=maher_][quote=nidla]Samire, pa samo instaliraj neki normalni kernel i prilikom boota odaberi njega, a ako hoćeš da ti je defaultni onda edituj /boot/grub/menu.lst

ps:

kažu ovo radi:
za sto koristis xen ? koji procesor imas ?[/quote]
Nizasta, nekako se sam stvorio tu.

Imam intel core 2 quad procesor i 4gb RAMa.

Izabrao sam centos jer hocu da napravim neku vrstu test/dev environment-a za jedan web projekat u koji cu uskoro biti ukljucen. Inace se nikad nisam bavio server administracijom ali eto mene je zapalo da se jebem sa tim.

[quote=SamirBL][quote=maher_][quote=nidla]Samire, pa samo instaliraj neki normalni kernel i prilikom boota odaberi njega, a ako hoćeš da ti je defaultni onda edituj /boot/grub/menu.lst

ps:

kažu ovo radi:
Nizasta, nekako se sam stvorio tu.

Imam intel core 2 quad procesor i 4gb RAMa.

Izabrao sam centos jer hocu da napravim neku vrstu test/dev environment-a za jedan web projekat u koji cu uskoro biti ukljucen. Inace se nikad nisam bavio server administracijom ali eto mene je zapalo da se jebem sa tim.[/quote]
nisam tebe pito vec nidlu :slight_smile:

sto se tebe tice: obicno kad installiras centos i pri instalaciji izabere pakete koji su bitni za virtualizaciju , centos (fedora, redhat itd…) sami installiraju xen kernel … eto kako si zavrsio sa njim .

:stuck_out_tongue:

ok visestruko smo dijagnozirali problem… jos samo sitnica kako da ga rijesim :stuck_out_tongue:

znaci kako je najlakse novi normalan kernel instalirati :slight_smile:

ok visestruko smo dijagnozirali problem… jos samo sitnica kako da ga rijesim :stuck_out_tongue:

znaci kako je najlakse novi normalan kernel instalirati :)[/quote]
sacekaj samo malo…da napisem detaljno upustvo…aa evo linka www.google.ba
eto odgovora

ooo cestitam inzinjeru

no sikiriki, samo kad sam sjedio i prevodio suhoparnu linux dokumentaciju za lug iako nisam ni koristio linux tad se nismo slali na google.

pokrenuo sam yum install kernel.i686 i uspio driver nastimati

nesto mi je sumnjivo spor komp…

gimp se brzo pokrenuo ali neki programi trebaju dosta vremena da se upale. Jel to moze biti jer se prvi put load-uju

[quote=maher_][quote=nidla]Samire, pa samo instaliraj neki normalni kernel i prilikom boota odaberi njega, a ako hoćeš da ti je defaultni onda edituj /boot/grub/menu.lst

ps:

kažu ovo radi:
ma nako za testiranje distro i ponekih servisa (DNS, Apache, SQL itd), nisam mu do prije dva tri dana dao nikakvu šansu :slight_smile: sve se vrtilo na virtualbox i na vmware, sljedeće je kvm :wink:

proc je AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor 3800+

[quote=SamirBL]pokrenuo sam yum install kernel.i686 i uspio driver nastimati

gimp se brzo pokrenuo ali neki programi trebaju dosta vremena da se upale. Jel to moze biti jer se prvi put load-uju[/quote]
more bit, jel se sporo boota do X-a ili u X-u i prije njega?

[quote=nidla][quote=maher_][quote=nidla]Samire, pa samo instaliraj neki normalni kernel i prilikom boota odaberi njega, a ako hoćeš da ti je defaultni onda edituj /boot/grub/menu.lst

ps:

kažu ovo radi:
ma nako za testiranje distro i ponekih servisa (DNS, Apache, SQL itd), nisam mu do prije dva tri dana dao nikakvu šansu :slight_smile: sve se vrtilo na virtualbox i na vmware, sljedeće je kvm :wink:

proc je AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor 3800+[/quote]
pa koristi kvm za sve to sto ti treba , ne vidim potrebu da koristis jos uvjek tako star kernel i xen …

[quote=nidla][quote=SamirBL]pokrenuo sam yum install kernel.i686 i uspio driver nastimati

gimp se brzo pokrenuo ali neki programi trebaju dosta vremena da se upale. Jel to moze biti jer se prvi put load-uju[/quote]
more bit, jel se sporo boota do X-a ili u X-u i prije njega?[/quote]
Pa definitivno se sporije boota do X-a nego Ubuntu na staroj sporijoj masini. Tokom boot-anja vidim da mu nesto ne odgovara jer spominje neke diskove i greske. Mozda zbog toga jer sam linux instalirao na slave drive i onda u bios-u promijenio prioritet i rekao da boota sa slave-a jer je tamo Grub. Mozda mogu neki boot log da izvadim i postavim ovdje? I vidim da Kdump nemoze da nadje ali mislim da sam to tokom instalacije mozda nesto zajebao i ostavio za kasnije. I sve mi se cini da i avahi daemon neuspije da se upali.

Jednom kad dodje do X-a nisam nesto impresionisan brzinom. Ali definitivno otvori program puno brze sljedeci put. Open office se drugi put load-ovao za malo vise od sekunde, a i gimp se jako brzo drugi put digao.

ma normala je na linuxu da se prvi put program sporije plai (dok napravi ~/.programconfdir)
a prije X-a da nemaš naštiman neki dhcp ili tako nešta koji ne radi, zadrži li se posebno na nekom daemonu itd