nazvao sam ovu temu “kernel tuning”, jer mi je to spontano palo na pamet,…
u buducnosti cu veoma cesto koristiti Linux OS (zasad ostajem pri Ubuntu) na USB sticku,… dakle “persistent”,…
sa profom sam se dogovorio da cu uzeti kernel pred sebe i rekao sam mu da bi trebalo biti moguce da se kernel kolko-tolko programira/konfigurise/compailira,… da bude bolje prilagodjen za rad OSa sa USB medija,… dakle da se odredjeni djelovi/parametri kernela prilagode tako da se sa USB-stika moze brze citati, a i pisati,…
malo sam cackao po forumu, ali nisam naisao na slicne postove, pa reko da se sa ovom temom obratim, svima koji kontaju te furke sa prilagodjavanjem kernela,…
dali je ovo moguce kako sam ja to zamislio/predlozio (pa kolko tolko),… i ima li ko da me na tu temu moze malo uputiti u pravi smijer,… ili da je mozda neko od vas vec radio slicne stvari,…
sve sam cekao reko nebili se jos neko javio/odgovorio na ovaj post… ali bolje ista nego nista,… izgleda da se ipak maloko bavi ovakvim stvarima (makar ovdje na forumu),…
Bojim se da ta tema i nema mnogo veze sa kernelom (barem ne u “tuning” smislu). To je vise distro problem, pogledaj recimo kako je to rijesio http://slax.org (LZMA kompresija i AUFS2)
imho adis je u pravu , trebas koristit filesystem koji je namijenjen flash diskovima , koristit “deadline” ili “noop” scheduler za usb flash disk, sto vise radit po ram-u tj. npr. da ti /tmp particija bude mountana u ram … i aplikacije koje koristis npr. firefox da iskljucis disk caching , da ne koristis swap ili da swap commit bude vremenski veoma udaljen jedan od drugog itd … sve zavisi sta hoces
to sto adis spomenu za slax nije losa stvar, ali meni treba ubuntu podloga,…
a to sto maher_ navodi, to su bas te stvari sto bi mi dalje mogle pomoci,… ima li to da je gdje opisano,… ili kako odredjivati/konfigurisati to sve,… pomocu cega,… na koji nacin? da nemate kakav link gdje se to da procitati…
siguran sam kad bi google koristio 30 minuta da trazis to sto ti treba naso bi dovoljno materijala za iduci mjesec dana citanja i studiranja. ja ti ne mogu pomoc zato sto nemas konkretnu stvar sta tacno hoces …
moja preporuka bi ti bila da zapravo prvo installiras debian ili ubuntu na usb stick i pokusas to bootat itd …
To sam i uradio,… instalirao sam ubuntu na USB stick i to sve fura persistent…
a neko mi je “nekad” pricao da se moze po kernelu cackati da bi se kernel podesio da ima brza vremena pristupa kada sve to fura preko USB sticka,…
uglavnom normalno da sam pkusao i sam pitati cika google sta on kaze,… ali da sam naisao na nesto sto mi odgovara,… nebi se mucio po forumu,…
onaj ebook od IBMa sto si mi preporucio, evo ga isprintan kraj mene,… nisam stigao ovaj vikend da ga kolko tolko procitam,… povrsinski sam ga preletio,… ali je u planu,… nije losa stvar…
uglavnom,… ako mi moze ko makar reci na koji nacin bi se moglo da se ubrzaju vremena pristupa na USB stick,… dakle kad je citav OS instaliran na tom sticku,… jer USB stick se za razliku od HDDova razguli kad ima dosta manjih direktorija da cita,… a pogotvo pise,…
bio bi zahvalan ako mi biloko moze predloziti o camu se tu radi,… ili konkretne kljucne rijeci za pretragu,… ja bi to i sam njuskao po netu,… uglavnom ono sto sam ja do sad trazio,… nisam naletio na neke bas meni zadovoljavajuce dokumente, rasprave, ili slicno,…
ja sam kompajlirao kernel specificno za moj hardware, iskljucio par nepotrebnih stvari + promijenio procesorsku arhitekturu i nisam mogao vjerovati koliko brze radi. enkodiranje videa duplo brze da ne spominjem kompilaciju programa. trebalo mi je par puta dok nisam skontao sta gdje treba
Evo čovjek je rekao sve što se ima reći, ja bih još dodao da se isključi syslog. Ali sve ovo su userspace stvari, ništa ne zahtjeva recompile kernela. Bosancero, moguće je da si pogrešno shvatio neke postove u kojima se govorilo o nekoliko različitih stvari, kao npr. ovaj sad Wizzov post nema previše veze sa USB diskovima iako je to topic?