Kernel update

Pozdrav Raja !!!

E ja sam jedan od pocetnika odma da kazem da pojma nemam o zivotu sto se tice Linux-a.

Imam problem sa konekcijom preko adsl naso sam datoteku koja mi je trebala i odradio svasta nesto sad me samo koci kerne … kako da ga update … skino sam ga na winu … u paketu patch-2.6.8.1 kako da ga updejtujem

Ovisno o distribuciji koju koristiš, najbolje ti je skinuti kompletan kernel 2.6.8.1 (zadnju verziju) a ne samo update, a obzirom da imaš ADSL to stvarno ne bi trebao biti problem 8)

Kako to instalirat … postavit ja to nis nekontam pls help!

Ovo će ti pomoći:
http://howto.lugbih.org/howto/kernel/kernel.htm

E hvala ti puno na ovo … probat cu sad puno mi je jesnije … jest da sam tek pocetnik nikad se nisam susreo prije sa Linux-om odonosno pojma nemam … al snacu se nekako Hvala jos jednom svima .

Da li ima potrebe za howto o pravljenju kernel-a od vanilla source-a?
Ako ima recite i da napisem/o howto o tome?

Pa zar to nije onaj Amilin howto? I zar nije neko otvorio ovo
http://start.linux.org.ba/Kernel
? Mislim sad je vrijeme ispita tako da treba pustiti ljudima da dođu do daha, a ima toliko drugih nenapisanih stvari.

Hm, ovo je dorađena verzija koju je uradio Babysitter. Ne znam zašto to nije naznačeno u dokumentu? Čini mi se da je bilo naznačeno?

[quote]I zar nije neko otvorio ovo
http://start.linux.org.ba/Kernel ? [/quote]
Otvorila sam stranicu u nadi da ću naći vremena da napišem “svježiji” howto, ali kako stvari stoje, ne vjerujem da će uskoro.

Pozdravi,

Amila

Sorry :oops:
Nisam ni obraco paznju na link o kernel-u ! :wink:

Howto je dobar ali trebalo bi ga još jednom prekontrolisati od neke treće osobe koja je možda malo više " gramatički nadarena " nego ja. Imam osjećaj da neke rečenice, za početnika, nisu baš naj jasnije.
Moja filozofija kaže : bolje poboljšati nego izmišljati. Zato sam dopunio Amilin dokument a ako neko može još jednom da ga prekontroliše: dobrošao!
Zašto ime nestoji ? Neznam, možda mi je tada bilo važnije da dokument bude potpun a manje Ime autora. Ako neko bude kontrolisao neka stavi svoje i moje ime. :smt012
PS: Možda postoji i neki pravikernel-specijalista koji je upućen u 2.6 i poznaje nove module u njemu. On bi mogao dopuniti listu sa modulima koju sam ja pokušao donekle navesti.

Ok Baby evo ja sam krenuo ovaj čisto jezičko-stilski dio da radim, a specijalistički prepuštam nekom drugom :wink: Prebacio sam na start:

Koga interesuje tačno šta sam promijenio, neka ide na Historiju verzija pa tamo ima diff mogućnost.

Ok Baby evo ja sam krenuo ovaj čisto jezičko-stilski dio da radim, a specijalistički prepuštam nekom drugom :wink: Prebacio sam na start:

Koga interesuje tačno šta sam promijenio, neka ide na Historiju verzija pa tamo ima diff mogućnost.

Evo nešto sam sredio i dodao par info, pa molim za komentare:

“SYMMETRIC MULTI-PROCESING SUPPORT- Ako koristite staru SMP-Ploču sa više procesora uključite podršku za paralelno prerađivanje.”

Staru? Zar se to ne odnosi i na P4 procesore sa hyperthreadingom? Koliko znam mora se imati SMP na Linuxu da bi se iskoristo HT.

“KERNEL SUPPORT FOR a.out BINARIES - Nepotrebno”

Stvarno?

“ADVANCED POWER MENAGEMENT BIOS SUPPORT- Preporučljivo za laptop korisnike, spara struju.”

Osim toga i za automatsko gašenje računara kad se završi shutdown sekvenca. Ili je to ACPI?

“PLUG AND PLAY SUPPORT- Samo ako koristite osim printera (štampača) neke druge uređaje na paralelnom portu.”

Samo paralelnom? Šta je sa ISA PnP?

“SCSI Emulation SUPPORT - Preporučljivo za prženje CD-a uz pomoć SCSI emulacije.”

Nešto se to sad u 2.6.x sve pobrkalo, pa molim komentare.

“NETWORK BLOCK DEVICE SUPPORT- Omogućava mount udaljenih particija preko mreže, nepotrebno.”

Da li se ovo odnosi na Samba/NFS?

“NETWORK FIREWALS - Ako koristite vaš računar kao firewall u mreži koja je spojena na internet.”

Nije mi jasno, da li je ovo iptables? Ako jest, onda ja bih stavio “Obavezno uključiti”

Da komentarišemo ovdje ili na wikiju?

1. KERNEL SUPPORT FOR a.out BINARIES
    I jeste stvarno nepotrebno, čak su i FreeBSD-ovci odavno prešli na elf
    ( http://www.freebsd.org/doc/en_US.ISO8859-1/books/handbook/binary-formats.html )
    Neka neko nađe neku aplikaciju na modernom Linux sistemu koja je dostupna
    a) samo u binarnoj formi
    b) samo u a.out formatu

2. APM i ACPI mogu koegzistirati zajedno, ACPI radi override APM drajvera, a ako ACPI ima problema sa gašenjem računara, proslijedite kernel parametar “apm=power-off”

3. PLUG AND PLAY SUPPORT
    Koliko se sjećam ‘ISA PnP’ je samo jedna od PnP podopcija, ako nemate matičnu sa ISA slotovima -> isključite ‘ISA PnP’. Što se tiče ostalih uređaja (USB, …) mislim da im PnP više nije potreban (umjesto toga APIC i HOTPLUG za stvarni PnP)

4. SCSI Emulation SUPPORT
    Ovo je na 2.4 kernelima bio JEDINI način da koristite ATAPI CD-RW (uz ‘hdX=ide-scsi’ na kernel komandnoj liniji), na 2.6 kernelima, uz noviji cdrtools paket ovo više nije potrebno.

5. NETWORK BLOCK DEVICE SUPPORT
    Nema veze sa CIFS i sličnim datotečnim sistemima.

6)NETWORK FIREWALS
IPTables - Network Packet Filtering (aka CONFIG_NETFILTER), a ovo gore, pojma nemam

[quote]Evo nešto sam sredio i dodao par info, pa molim za komentare:

“SYMMETRIC MULTI-PROCESING SUPPORT- Ako koristite staru SMP-Ploču sa više procesora uključite podršku za paralelno prerađivanje.”

Staru? Zar se to ne odnosi i na P4 procesore sa hyperthreadingom? Koliko znam mora se imati SMP na Linuxu da bi se iskoristo HT.

[/quote]

SORY, Vedran je u pravu. Neznam kako se ova greška uvukla. Riječ “staru” treba izbrisati što je već učinjeno kako vidim. +skuzio+

Stvarno

[quote]“ADVANCED POWER MENAGEMENT BIOS SUPPORT- Preporučljivo za laptop korisnike, spara struju.”

Osim toga i za automatsko gašenje računara kad se završi shutdown sekvenca. Ili je to ACPI? [/quote]
Ukoliko BIOS podržava funkcije za šparanje struje, treba uključiti ovu opciju. Naročito preporučljivo za korisnike laptopa.

6)NETWORK FIREWALS
Koliko ja znam samo ako se računar koristi kao firewall i pri IP masqueradingu. Ako je ova opcija uključena onda se opcija IP:FAST SWITCHING mora isključiti.Ako nekoristimo računar kao GATEWAY za druge računare u mreži onda možemo isključiti opciju.
PS. Pošto mislim da je ova lista vrlo korisna pri kompajliranju kernela, rado bi dodao još modula sa sličnim preporukama. Dali neko poznaje listu modula za kernel 2.6 ? Ja ću sada krenuti da je tražim a ako neko slučajno zna za preglednu listu, neka je objavi.
Zahvaljujem se momcima ovdje gore za trud :wink:

btw, mislim da je za Symmetric Multiprocessing Support
adekvatan prijevod
"Podrška za višeprocesorske sisteme (SMP)" ili
"Podrška za (simetrične) višeprocesorske sisteme"

[quote]

[quote]“ADVANCED POWER MENAGEMENT BIOS SUPPORT- Preporučljivo za laptop korisnike, spara struju.”

Osim toga i za automatsko gašenje računara kad se završi shutdown sekvenca. Ili je to ACPI? [/quote]
Ukoliko BIOS podržava funkcije za šparanje struje, treba uključiti ovu opciju. Naročito preporučljivo za korisnike laptopa.[/quote]

Koliko sam ja shvatio ACPI i APM sluze za istu stvar, samo sto se APM koristi kod starijih kompjutera (npr. kod mene radi apm, a na nekom novijem kompjuteru za automatsko gasenje i ostale stvari moras pokrenuti acpi).

Odlično, nabacujte komentare ovdje pa ću dodati u neka doba na wiki.

[quote]“NETWORK BLOCK DEVICE SUPPORT- Omogućava mount udaljenih particija preko mreže, nepotrebno.”

Da li se ovo odnosi na Samba/NFS? [/quote]

Ne … samba i ostale stvari su pod --> Network File Systems

Gdje nadje bas ovaj ? Ja ga nevidim pod 2.6.8.1 kernelom.
Jedino sto je slicno tome je Network device support a to je i te kako
potrebno !

“NETWORK BLOCK DEVICE SUPPORT”

‘Device drivers’ -> ‘Block devices’ -> ‘Network block devices support’