Kernel

Prije dva dana skinuo sam kernel 2.2.14, oleshio se ko kreten(2, 30 min na 56 K)

Elem, otpakujem ga, i sada pise trebam kucat make config da bi ga stimao. Odlicno, kucam to a on mi javi nesta ljevo(naki target za make mising ), elem nisam siguran sta kaze, jer trenutno nisam na linuxu.

Imam gcc, binutils. Sta se treba raditi???

AH da koristim suse

Hmm, nije ti bas lako pomaci kad tako lose objasnis…

Mozes pogledati u ./Documentation/Changes koje verzije gcc, make, binutils itd trebas imati.

I zanima me jedna stvar, zasto si skinuo 2.2.14, mislim ako bas imas razloge da korisits 2.2 kernel zasto ne 2.2.20 (mislim da je to zadnja ver.) ?

Jedan prijedlog: koristi make menuconfig, lakse se je snaci :>

/dino m

Kad neko skine kernel i hoće da ga instalira, mora znati šta radi. Najbolje je se orjentisati po uputstvu jedne knjige. Ukoliko naš sistem bude štrajkovao i neće da se pokrene onda je bolje imati knjigu kraj sebe , nego uputstva u digitalnoj formi koja više nisu pristupna.

Ja bi svima preporučio da koriste standardni kernel svoje distre, ako im novi netrba.

Osim toga, važno je da posjedujemo zlatno oruđe svakog administratora - boot disketa. Ko nije u stanju svoj sistem da startuje sa diskete neka kloni ruke od kernela.

Ovi redovi su u prvoj liniji za početnike namijenjeni i nebih želio napredne da odvraćam od kompajliranja.

Pozdrav babysitter

Pamento Babysiter …boot samo sa diskete !

Ja to i radim i naravno preporucujem svima koji to nerade da barem naprave bootdisketu u slucaju “necega”.

/sahbaz

nije mi se dalo logirati !

Mali podsjetnik da ipak vrijedi gledati linkove na vrhu strane ( po koji put ja ovo govorim) !!

Bono je napisala kako da instalirate/opdatirate/kompajlirate kernel:

prati ovaj link –

Kernel howto !