Knjiga o C

Pozdrav,

zelim da naucim dosta o C programiranju,da naucim pravit programe i slicne stvari pa mozete li mi preporucit kakvu literaturu od “Mikro Knjige”

Ja sam prije neki dan dobila knjigu “C/C++ Vodič za programere” od Chris H. Pappas i William H. Murray, izdanje Mikro knjige.

Rekli su mi da je dobra, ali je jos nisam pregledala…

Mislim da je oko 50Dm… (600 str. + jedna disketa (sa kodom))…

Reci mi samo da li je ta knjiga namjenjena pocetnicima ili ?

I ja sam konto kupiti nesto o C-u, nasao sam nesta u antikvarnici na skenderiji 27 maraka, knjiga za C.Vozdra,cuj, nisam prava osoba da ti odgovori na ovo pitanje. Knjiga objasnjava osonove C/C++, znacaj jednog i drugog, itd. itd.

Medjutim, meni se ne svidja nacin na koji je pisana. A i dosta je povezana sa Windowsima, sto mi se nikako ne svidja…Bolje sacekaj nekog dobrog C/C++ programera, neka ti kaze koja je knjiga najbolja za pocetnike…

[addsig]

Iako nisam neki C/C++ ekspert, rado bih ti dao par savjeta, i nadam se da ces ih uvaziti.

Veoma je tesko naci knjigu o C-u koja objasnjava programiranje od pocetka.

Vecinja njih zapocinje pretpostavljajuci da poznajes neki jezik, zbog same logike programiranje.

Imam kuci par knjiga, i ako si u Sarajevu rado bih ti dao da ih kopiras (ponesi love, podebele su).Nego, cuj ako ti ne bude mrsko, pisi mi na sanel@lugbih.org, pa bih ti rado dao par linkova gdje bih takodje mogao naci dobra knjige za pocetnike.Pozdrav

Sanel

Zaboravio sam password da se logujem a malo sam i lijen da sad ganjam ponovo password i login no da odgovorim na pitanje . Kao prvo preporucio bi ti odma da pocnes sa C++ jer C nije potreban da se C++ nauci. C++ je moderniji jezik od C jezika i OOP(Object Oriented Programming) za razliku od C-ija koji je SOP(Structure Oriented Programming). Da bi ti ovo bilo jasnije uzecu primjer da ti pojasnim sta je Object Oriented a sta Structure Oriented. U C jeziku postoji vrsta podataka koja se zove “structure”. Struktura je nista drugo nego kolekcija podataka u jednu grupu. Ova struktura moze samo da sadrzi podatke i nemoze da obavi neku funkciju sama po sebi za razliku od C++ objekata koji mogu sadrzati atribute i funkcije unutar specijalnih struktura koje se zovu “classes”. Eh sad koja knjiga bi ti bila dobra za C/C++ to ti ne bih znao reci jer ko sto sanel rece sve podrazumjevaju da poznajes neki drugi programski jezik da bi ti dale neku osnovu. Ja sam se bio zauzeo da napisem jednu knjigu o C/C++ na nasem jeziku pocevsi od samih osnova programiranja za ljude koji nikad nisu dodirnuli compiler, ali sam nakon 3-4 mjeseca upornog(i mogu reci zamornog) pisanja po 10-12 sati na dan dosao do dijela gdje jednostavno nemogu obicnim rijecima da objasnim nesto. Sam uvod u programiranje i objasnjenje na koji nacin compiler i linker rade i sta su podatci i vrste podataka(data types) zauzeo je dobrih 50-60 stranica na mom word editoru(KWord nije M$Word ). Zatim objasnjenje nacina na koji C++ radi stvari je uzeo dodatnih 50-60 stranica sto znaci da sam uvod u svijet programiranja je slozeniji nego proces programiranja. Ako te zanima vise o programiranju i ako bi zelio da naucis C/C++ ja cu rado pomoci ali bi prije toga zelio da znam kakve osnove imas i sta vec znas da nebi ponavljo ono sto vec znas.