KNode i naši znakovi

Imam sitni problemčić. Dakle, u KNode mogu pisati naše znakove i vide se korektno, ali kada čitam nečiju drugu poruku njih nema. Keyboard layout je naštiman na Bs, dok mi je u Country/Region postavkama naštiman Country na Bosnia, a Language na U.S English i ne nudi mi više nijedan drugi jezik. Može li to biti problem?

Hvala.

ne znam možel ti ovo šta pomoći, probaj da instaliraš naš jezik, idi na YaST install software, u search-u kucaj bosnian, izlistaće ti translations i samo ih instaliraj pa vidi hoće li šta biti od toga…

ps
pošto nemam suse i kde, a ne sjećam se dobro, ima li na KNode negdje po opcijama “caracter encoding” ili nešto slično pa da izabereš eastern europe, potraži jer na svakom browseru ili news readeru bi trebalo da ima ta opcija pa može biti i do toga

pps:
probaj “mozilla thunderbird” dolazi na suse-u

Nema to veze sa podešavanjima tastature, jezika i sl, već sa podešavanjima KNode-a.
Šta ti je podešeno u Posting News, Techical?
Da li možeš da vidiš naša slova u poruci koju si ti napisao i koja je sačuvana na news serveru ili je problem samo do tuđih poruka?
Pošalji zaglavlje jedne od tih “problematičnih” poruka.
Trebalo bi da u zaglavlju bude nešto kao

Content-Type: text/html; charset=<?>

Koliko se sjećam, problem je što glupi klijenti a la Outlook Express šalju poruke u Windows-1250 encodingu a da pri tome ne setuju ispravno header… za to nema lijeka :frowning: (možda i ima ali ne poznajem dovoljno KNode)

pored thunderbird-a tu je i Pan, mada je meni thunderbird prvi izbor

Moguće da je to razlog. U tom slučaju može pomoći Thunderbird u kom se može podesiti podrazumijevani charset, ukoliko nije specificiran u poruci.

Nema to veze sa podešavanjima tastature, jezika i sl, već sa podešavanjima KNode-a.
Šta ti je podešeno u Posting News, Techical?
Da li možeš da vidiš naša slova u poruci koju si ti napisao i koja je sačuvana na news serveru ili je problem samo do tuđih poruka?
Pošalji zaglavlje jedne od tih “problematičnih” poruka.
Trebalo bi da u zaglavlju bude nešto kao

Content-Type: text/html; charset=<?>

Hvala Hvala. Izgleda da je Charset baš pravio problem, pa sam ga naštimo na iso-8859-2 i izgleda problematične poruke sada više nisu problematične! Hvala još jednom i tebi i svima koji su dali svoja mišljenja, ne zamjerite ovo mi je tek drugi dan na Linuxu, snalazim se…

[quote]
Hvala Hvala. Izgleda da je Charset baš pravio problem, pa sam ga naštimo na iso-8859-2 i izgleda problematične poruke sada više nisu problematične! Hvala još jednom i tebi i svima koji su dali svoja mišljenja, ne zamjerite ovo mi je tek drugi dan na Linuxu, snalazim se…[/quote]

samo mali savjet na KNode nećeš moći čitati offline poruke sa news grupa (koliko se ja sjećam), pa snimi thunderbird iz YaST-a

Nema veze, imam ADSL. Kako cool.