Kodni raspored na forumu?

Mozilla mi uredno otvara stranice na ovom forumu u iso-8859-2 kodnom rasporedu, ali veliki broj znakova ščćžđ prikazuje kao “?”.
Pretpostavljam da je prevod urađen u windows-1250 kodnom rasporedu i ugrađen u ovaj forum.
Molim Webmastera da ispravi grešku.
Pozdrav!

Takođe, kada izaberem da se automatski ulogujem, nikada mi podaci ne ostanu snimljeni u browser.

imam i ja sa tim problema ja se doduse mogu ulogati samo sa ie i to jednokratno a sa mozzilom ili bilo cim na linuxu (probao sam operu, mozzilu, konq.) nema sanse ni da se ulogam

Koje verzije browsera koristite? Ja koristim staru operu 6.03 i Mozilla 1.4 i sve radi besprijekorno, a jedino mi je Opera znala praviti probleme sa e107 portalima.

#dexter

I ja isto pitam koje verzije browsera koristite?

Mozilla 1.4, Mozilla 1.2, Konqueror 3.1, Konqueror 3.1.4. Svi otvaraju stranicu bez problema i pamte login. Stranica je kodirana po standardu iso-8859-2, što se može vrlo lako provjeriti otvaranjem source koda stranice u nekom editoru npr. KWrite. Možda postoje neki problemi sa fontovima na vašim sistemima? Koje desktop okruženje koristite? (da bitno je)

Ja koristim Mozillu 1.4 na Red Hat 8. Do sad nisam imao sličnih problema. Forum jeste u iso-8859-2 kodnom rsporedu i Mozilla pravilno izabere taj kodni raspored prilikom prikazivanja. Sve poruke koje su korisnici poslali se pravilno prikazuju, jer su i pisane u navedenom kodnom rasporedu. Ali neke druge riječi nisu pravilno prikazane (kao npr. one rečenice pri dnu stranice “Možete pisati. Možete odgovarati…”). Kada u Mozilli ručno izaberem kodni raspored Windows-1250 onda se i ovo dobro prikaže. Zato sam pretpostavio da je prevod rađen u Win-1250 KR.
Međutim, sad sam primijetio jednu drugu stvar. Ovaj forum se dobija preko nekog free DNS Management servisa (mydomain.com ili sl.) tako da je sav forum prikazan u posebnom frame-u i address polju uvijek stoji “forum.lugbih.org”, a nikad npr. “forum.lugbih.org/posting.php?mode=reply&t=822”.
Da li je moguće da ovo pravi problem?
Na kom serveru je forum hostovan?

Evo, sad sam provjerio source stranice (i to glavni frame) i prevod foruma koji sam skinuo sa http://www.maglaj.info/download/lang_bosnia.zip. Otvorio sam ih u Kate u iso-8859-2 kodnom rasporedu i mnoga slova nisu pravilno prikazana.
Provjerite i sami.

Problem automatskog (ne)logovanja je uzrokovan frame-ovima. Kada u browseru ukucam adresu foruma, ne budem automatski ulogovan, ali kada u Mozilli desnim dugmetom kliknem na stranicu i izaberem Show only this frame, automatski se ulogujem…

Tako da znate…

… pa kad upisujem forum.linux.org.ba umjesto forum.lugbih.org.

Dobro, to je riješeno.
Još riješite problem “kukica” i “kvakica”.

Ne znam za Mozillu ali Konqueror pamti login kada koristim adresu forum.linux.org.ba.

Ne koristimo besplatni servis, nego se dijelovi našeg sajta hostiraju na dva servera. Jedan je spor ali imamo shell pristup (lugbih.org) a drugi je brz ali imamo samo FTP i DNS (linux.org.ba)

Što se tiče naših slova pogledaj ovaj screenshot:
http://members.smartnet.ba/vedran/snimak12.png
Na njemu možeš vidjeti:

  • KDE 3.1
  • Konqueror prozor sa otvorenom ovom temom.
  • U gornjem lijevom uglu ispravno prikazana naša slova u tvojoj poruci (Još riješite…)
  • U donjem desnom uglu ispravno prikazana naša slova u stranici (Možete… Ne možete…)
  • Source stranice otvoren u KWrite sa encodingom ISO-8859-2 gdje se ispravno vide naša slova u kodu stranice (Možete…)

Prema tome, to što tvrdiš nije tačno.

I kod mene je sve OK, bilo preko forum.lugbih.org ili forum.linux.org.ba

SuSE 9.0, KDE 3.1.4, browseri: Konqeror, Opera 7.11, Mozilla Firebird 0.7

Da ne bih ispao lud moram odgovoriti.
Konqueror i kod mene pravilno ispisuje sva slova. Moguće je da Konqueror ima svoj mehanizam koji ispravlja grešku ovog tipa, ali JA NE KORISTIM KONQUEROR. Ja koristim Mozillu.
Skinuo sam prevod čiji link stoji pri dnu stranice ovog foruma i jasno piše da je prevod rađen u windows-1250 kodnom rasporedu.
Evo dokaza.
Ponovo sam otvorio source stranice u Kate-u u iso-8859-2 kodnom rasporedu i slova nisu dobro prikazana. Evo dokaza.
Otvorio sam i navedeni prevod u Kate-u u iso-8859-2 KR i slova nisu dobro prikazana, jer je prevod (kao što sam naveo) pisan u win-1250 KR. Evo dokaza.

Ne kažem da se ti nemaš problema sa prikazom naših slova, ali evo screenshota mozille i ovog foruma na mom računaru
http://howto.lugbih.org/slike/screen.jpg

[quote]Skinuo sam prevod čiji link stoji pri dnu stranice ovog foruma i jasno piše da je prevod rađen u windows-1250 kodnom rasporedu.
Evo dokaza.[/quote]
Gdje stoji link na prijevod? www.phpbb.com je centralna stranica PhpBB, mi nismo uzeli prijevod koji je tamo objavljen nego koristimo vlastiti, tako da ne znam kakav je ovo kod na ovom screenshotu koji šalješ.

[quote]Ponovo sam otvorio source stranice u Kate-u u iso-8859-2 kodnom rasporedu i slova nisu dobro prikazana. Evo dokaza.
Otvorio sam i navedeni prevod u Kate-u u iso-8859-2 KR i slova nisu dobro prikazana, jer je prevod (kao što sam naveo) pisan u win-1250 KR. Evo dokaza.[/quote]
Pazi, niko ne pokušava reći da si ti lud ili da lažeš. Samo želim reći da sam pristupao ovom forumu sa desetina različitih Linux i Windows mašina i nikad nisam imao problema sa našim slovima. Ovdje imam Mozillu 1.3.1 i u njoj se slova vide dobro, da ne šaljem sada screenshot jer je bh već poslao. Iz ta dva isječka ekrana koje si poslao se ne vidi da si izabrao ispravan encoding u Kate. Takođe, ne vidi se da li je to source kod forum.linux.org.ba ili taj neki kod koji si negdje našao.

Mi koristimo prijevod PhpNuke (uključujući i phpbb) koji je objavljen na stranici l10n.linux.org.ba. Ovaj prijevod koristi iso-8859-2 kao što možeš vidjeti ovdje.
Inače ovo je adaptirana verzija sa maglaj.info za novu verziju phpnuke.

Konqueror 3.1.4 - SuSE 9.0 - radi normalno

Galeon 1.3.9 @ slackware 9.1 … sve kako treba!

Inače je sve uredu, ali evo naslova kada kliknem na opciju “poruke od zadnje posjete”

Prona?en(o,a) 2 pojm(ova,a)

đ malo ne radi :oops:

Posljedni test
Slova šđčćž u windows-1250 imaju kodove: 9a f0 e8 e6 9e.
Ista slova i iso-8859-2 imaju kodove: b9 f0 e8 e6 be.

Otvorite temu http://forum.lugbih.org/viewtopic.php?t=822 , snimite stranicu na hard disk i zatim je otvorite u Hex editoru.

Nađite dio stranice gdje piše:

Ključna slova ž i š imaju vrijednosti 9E i 9A - KAO U WINDOWS-1250 KODNOM RASPOREDU.

Dakle, činjenica je da server šalje pogrešne kodove za iso-8859-2 kodni raspored. Moguće je da neki pretraživači imaju mehanizam koji ispravlja ovu grešku, moj nema.

Ovu temu sam pokrenuo samo da obavijestim administratore foruma.
Ja se sasvim dobro snalazim i pored toga što neka slova nisu čitljiva.
Bitno je da su poruke koje korisnici šalju pravilno prikazane.

Pozdrav!

[quote]Posljedni test
Slova šđčćž u windows-1250 imaju kodove: 9a f0 e8 e6 9e.
Ista slova i iso-8859-2 imaju kodove: b9 f0 e8 e6 be.

Otvorite temu http://forum.lugbih.org/viewtopic.php?t=822 , snimite stranicu na hard disk i zatim je otvorite u Hex editoru.

Nađite dio stranice gdje piše:
[/quote]

uradio to … i kod je BE za slovo ž … sad cu probati netcatom skinuti stranicu pa vidim jel to browser ispravlja …

[quote]
uradio to … i kod je BE za slovo ž … sad cu probati netcatom skinuti stranicu pa vidim jel to browser ispravlja …[/quote]
Nemoj gledati slovo ž u sastavu poruka, već slovo ž iz onog dijela koji sam naveo u svom prethodnom postu.
Pošto server šalje iste podatke i meni i tebi, nemoguće je da dobijaš BE za slovo ž na istom mjestu na kom ja dobijam 9E.
Vidi.