Ja sam linux pocetnik, i imam jedno veliko pitanje za puno manjih. Koju linux distribuciju izabrati da bude intenet gateway (ISDN) za kucnu mrezu?
Naime, imam jedan stari comp (PII Celeron, 300MHz, 96MB RAM, 3GB HDD), koji bih zelio iskoristiti za ovu ulogu. E sad, probao sam SUSE 7.1 professional i Debian 3.1, ali sam imao problema sa prepoznavanjem i konfigurisanjem ISDN kartice i hisax modula. Sad sam instalirao SUSE 9.1 personal i sve je prepoznato odmah i mogu na internet sa ove masine, ali kako to omoguciti i drugim racunarima? Probao sam po instrukcijama koje dodju uz ovu distribuciju, i uz YAST2, ali nije islo.
Da li se moze na ovu distribuciju dodati potrebno (i sta je potrebno?), ili je bolje uzeti neku drugu distribuciju koja to bolje radi?
Možeš koristiti svaku distribuciju. Važno je da podesiš taj računar kao router tako što njegovu adresu uneseš kod ostalih clienata kao “standardni gateway” i ukljušiš routing. Routing možeš uključiti naredbom:
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
Gateway moraš podesiti tako da dijeli ip adrese. Uradi to u YaSTu pod dijelom “routing”. Više informacija na google: +router +linux
“Gateway moraš podesiti tako da dijeli ip adrese.”
jako jednostavno receno. Distribucija je linux pa kako god da okrenes. Na tebi je kako ces podesiti gateway/router. Drugim rijecima - jednostavno poiskljucuj sve sto ti ne treba na mashini koju koristis kao gateway i sto bi ti moglo oduzeti resurse.
Znaci potrebno je samo postaviti mrezu (ruter na linux masini) ispravno.
A da li ova distribucija (SUSE 9.1 personal - skinuta sa nekog DVD uz casopis) ima sve potrebno? Trazio sam named server i nisam mogao naci?
Upff… Milion pitanja imam.
Kako mogu provjeriti da li je routing vec ukljucen, jer sam to iz YaST-a vec ukljucivao? Ukljucio sam i Suse Firewall2, da li on moze zezati ostale masine pri konekciji? …
Nadam se da necu morati skidati ovaj smoothwall (BTW zar to nije samo jos jedan firewall?), jer je 46MB za ISDN poveliko.
svejedno koju… vecina njih ima sve potrebne pakete ( osim onih koji dolaze na 1 CD - te mozda nemaju zato jer stede sa prostorom ). Razmisli koje ti sve funkcije trebaju odaberi pakete i sve ostalo obrisi ili deaktiviraj… routing - je podrzan u linuxu kad ukljucis networking ( naravno moras ukljuciti ip_forwarding da bi mashina bila router tj. gateway… da bi bila pravi router - moras koristiti dodatne routing daemone itd itd )…
Evo postavljen Suse 10, ali opet ne mogu sa drugih masina na internet? Sve sam postavio kako pise, dial on demand, routing ukljucen, na firewall-u definisane interna i eksterna mreza… i opet nece .
Sa win mashine, kada je linux konektovan, mogu pingat bihnet dns (195.222.32.10), ali web ne prolazi. Mislio sam da imam krive postavke na windowsima, pa sam instalirao linux, i opet ne mogu dobit nista u browseru.
AL - DHCP ti djeli IP adrese masinama u lokalnoj mrezi i istovremeno konfigurise ( wow… zasto se zove dyn. host configuration protocol ) masine tako sto im posalje adresu standardnog gatewaya… ako mozes pingnuti neki host na netu, onda ti je IP Forwarding ukljucen ( opcija koja pretvara linux mashinu u router - naravno jako jednostavnog routera ). Sto se tice otvaranja stranica - probaj da ukljucis NAT u firewallu… to postizes tako sto ( ako koristis SuSEFirewall2 ) u firewall skripti podesis FW_MASQ_DEV i da podesis koje mreze tj. adrese ce biti NATirane! u protivnom citaj uputstva
Dobro, dobro, ne moraš odmah psovati . Zadnjih sedam dana oči su mi ispale čitajući uputstva i raznorazna HOWTO.
Hvala svima na pomoći, problem je (izgleda) riješen kad sam na dhcp serveru postavio dns adresu ISP-a. Ne znam da li je to OK, ili sam trebao podići i dns server?
Malo je falilo da skinem suse i instaliram smoothwall :lol:.
hm… da… /etc/named.conf … koliko ja znam - ako koristis suse, dovoljno je da ga pokrenes ( sa rcnamed start naredbom ) i on ce raditi kao caching server… onda na firewallu moras otvoriti TCP i UDP portove 53 ! u dhcp konfiguraciji stavi direktivu domain-name-servers xxx.xxx.xxx.xxx <- interna IP adresa tvog gatewaya… i to je to… posto nisam siguran za defaultnu konfiguraciju nameda pod SuSetom - pogledat cu jos pa ti javim…