Koja distribucija za VIA Chrome?

Pozdrav :smiley:

Ok ljudi, zanimalo me samo da li ima neko ovu konfiguraciju (laptop je u pitanju, Fujitsu-Siemens Amilo La 1703, Athlon 64 X2 TK-53, 1 GB rama, VIA Chrome HC IGP graficka 64 MB…) i koju distribuciju koristi? Pitam zbog kompatibilnosti, to me najvise interesuje…Koja distribucija podrzava ovu integrisanu VIA graficku kartu, posto nije Ati, a nije ni nVidia. Probao sam samo Mandrivu 2007 live cd, i nije se mogla pokrenuti, tj. nakon pokretanja iz biosa mislio sam da ce se pokrenuti, sve je izgledalo ok, ali je nakon nekoliko minuta ostao samo zaledjen display sa “izrezanim” bojama. Sorry ako je peglativno pitanje, ali nadam se da cu od vas dobiti prave odgovore…

Ovaj Via chipset je podržan openchrome drajverom koji je još uvijek u nekakvoj beta fazi, u svakom slučaju preporučujem da nabaviš noviju distribuciju. Mandriva 2007 je izašla krajem 2006. godine :wink: tako da bih preporučio Mandriva 2008.0.

openchrome ne radi kako treba, ja ga vec pola godine testiram, i nikako da se zadrzim na njemu duze od par sati…
ima dosta bugova, i toplo preporucujem VESA driver, koji radi puno bolje… :S

Probao sam Mandrivu 2008, isti problem kao i sa Mandrivom 07 :frowning:

A na Open chrome stranici su mi predlozili Ark distribuciju…pokusacu i sa njom :smiley: Valjda ce bit ok :wink:

[quote=Zed]Probao sam Mandrivu 2008, isti problem kao i sa Mandrivom 07 :frowning:

A na Open chrome stranici su mi predlozili Ark distribuciju…pokusacu i sa njom :smiley: Valjda ce bit ok ;)[/quote]
mislim graficka radi normalno dok god VESA driver koristis (ali nemas 3D podrske naravno…)…

ja koristim slackware i radi normalno, takodje sam testiro openchrome driver na slackware.u koji isto radi, ali ima dosta dosta bugova kao sto sam vec spomenuo iznad…

evo ovih dana testiram debian, jer razmisljam da se prebacim na njeg, i takodje radi dok je VESA u pitanju…jos nisam probao openchrome…

uglavnom poenta ovog javljanja je da bi trebalo radit svugdje (mislim na svakoj distro) dok god koristis VESA driver…
a ako ti ne treba neka napredna obrada slike i tih stvari, onda je i vesa sasvim super :D, ja evo vec godinu dana zivim normlano koristeci je…

ako ti pak treba graficki dobro potkovan sistem, onda toplo preporucujem da promijenis “nutbuk” :smiley: :slight_smile:

Pokusao sam sa Knoppix live, sa vesa driverima. Samo problem je sto ne mogu da podesim rezoluciju, maksimalna je samo 1024x768 :frowning: Ima li neki nacin da podesim rezoluciju na 1280x800?

naravno
moras koristiti modelines…

evo malo literature :slight_smile:

http://www.howtoforge.com/forums/showthread.php?p=94498
http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Widescreen_Resolutions_(WSXGA)#If_that_fails_-_Use_Modeline

a evo i isjecka iz mog xorg conf.a

[code]Section “Modes”

Identifier      "16:10"
    ModeLine        "1280x800" 80 1280 1344 1480 1680 800 801 804 828
    #ModeLine       "1280x800" 83.5 1280 800

EndSection

Section “Monitor”
Identifier “Generic Monitor”
Option “UseEditFreqs” “1”
UseModes “16:10”
Option “FlatPanelProperties” “Scaling = aspect-scaled”
HorizSync 30 - 90