Kako sam vec ranije pominjao na drugim temama, problem mi je bio kuler na laptopu HP 6735b, tj. kad se vratim sa standby-a on radi na maksimumu. Od kernela .38 to se popravilo, medjutim kuler se nakon sleep-a palio tek na 80-ak stepeni. I jedno jutro laptop crko! Kad sam sve isprobao, odlucim se za pokusaj zagrijavanja maticne ploce u rerni! Mozda su neki culi za ovaj nacin popravljanja. 200 stepeni na 10 minuta, ploca umotana u foliju. I necete vjerovati laptop sad radi! Koliko ce jos raditi ko ce znati. Sada zelim da laptop hladim koliko je moguce vise. I tako stavim opet opensuse 11.4 sa .37 kernelom upalim laptop, posaljem ga na sleep, vratim ga, kuler vrti ko lud i laptop radi na oko 60 stepeni. Instaliram i windows 7 i vidi cuda: laptop radi na nekih 52 stepena, a kuler jedva da se cuje. Citao sam da ce se od verzije KDE 4.5.x laptopi manje grijati, jbg. ja imam 4.6.5 i nije bas tako.
Savjeti? Koja distro? Koje okruzenje? Da bi ovo cudo radilo sto duze, jer nisam bas u mogucnosti za drugi racunar.
Izvinite na predugom postu, ali sam htjeo da sto bolje objasnim.
Thermal 0: trip point 0 switches to mode critical at temperature 105.0 degrees C
Thermal 0: trip point 1 switches to mode passive at temperature 100.0 degrees C
Thermal 0: trip point 2 switches to mode active at temperature 90.0 degrees C
Thermal 0: trip point 3 switches to mode active at temperature 75.0 degrees C
Thermal 0: trip point 4 switches to mode active at temperature 55.0 degrees C
E kad bi se ovo moglo izmjeniti mozda bih mogao natjerati da se pali ranije. Ali kako saznajem ove informacije proslijedjuje bios mom sistemu, tako da ne znam mogu li na ovo uticati.
to sa rernom bi moglo radit zato sto se elementi na toj temperaturi na kojoj je tvoj laptop radio pocinju odlemljavat. tako da si ti samo malo “popravio” lemove na elementima u rerni. nemoj to vise radit , otidji kod nekog ko ima lemilicu na vruci zrak i daj njemu nek ti malo podgrije elemente kako treba
ja mislim da ces ovdje naci informacije koje ti trebaju:
Efekte nisam koristio. E sad sto se tice lemova, znam ja to, ali je problem sto ja ne znam koji su to lemovi bili losi. A znam sta se desilo u rerni, inace to ne bih radio a i pomalo sam te struke. Dobar link ali ovdje pise da je za intel. Jel to iskljucivo ili moze i amd? Nisam bas sve pregledao.
Provjeri dali radi i dali uopste ima frequency scaling (software kako cpufreq) na tvojoj distri sa cat /proc/cpuinfo | grep Hz. (treba dase mijenja u zavisnosti od koristenja procesora)
Zatim probaj najnoviji stabilan kernel, i sta sa sto manje resursa kao neki WM umjesto DE.
Isto mozes pokusati #pm-powersave komandu mislim da je vec imas sa pm-utills paketom.
A i vani je toplo zadnjih dana uzmi i to u obzir.
HP:~ # cat /proc/cpuinfo | grep Hz
cpu MHz : 950.000
cpu MHz : 950.000
HP:~ #
mijenja se sam, to znam
prije nego je i crko imao sam kernel 39 :), sta ti je WM?
[quote=mir_7As]I
sto mozes pokusati #pm-powersave komandu mislim da je vec imas sa pm-utills paketom.
A i vani je toplo zadnjih dana uzmi i to u obzir. :P[/quote]
powersave radi, a uzeo sam u obzir i to sto je ljeto.
Nego moze li mi neko reci postojili ikakav nacin da promijenim trip pointe?
dobro to znam i ja ali nisam te skonto…ok hvala na pomoci ali nista od toga. crko je opet! bas danas. na isti nacin koji i prije. Nabacio kernel .39 i nakon par minuta rada poceo se grijati. Ja ga ugasim i vise se nije palio. Hvala svima ali bice ipak nova ploca. 100 eura u austriji - mozda rodjak i ne naplati