Koju distribuciju koristite vi ???
Ja trenutno testiram Mandrake 8.0.
A na pitanje koja je dist. najbolja, odgovaram: zavisi od stepa znanja i zavisi od toga za sta ti dist. treba.
Ja trenutno koristim RedHat 7.1 ali sam ispobao i druge dist. kao Mandrake i SuSe
// a5a8raif
[ This message was edited by: a5a8raif on 2001-08-07 13:08 ]
Slackware 8.0, Madrake 8.0, SuSE Live 7.2, RH 7.1, Debian 2.2r3 - sve u fazi laganog testiranja… [addsig]
Probao sam slijedece distribucije:
RedHat (5.0, 6, 6.2, 7)
Caldera (2.1, 2.4)
Mandrake (od 7.0 do 8.0).
Slackware
Prije dvije godine sam odlucio koristiti Mandrake zato sto je u to vrijeme imala najbolju hardware podrsku. Jedna od stvari koje odvaja Mandrake od vecine ostalih distribucija je da su svi RPM binarni paketi kompajlirani sa 586 optimizacijom cak i kernel tako da mi je za instalaciju citavog Web, FTP servera potrebno 45 minuta. Inace radim kao Senior NetAdmin za ISP i koristim otprilike 10-tak Mandrake kutija, 45 FreeBSD, 4 Solaris 8, i 10-tak NT masina.
Ako tek pocinjete raditi sa linuxom ja bih preporucijo RedHat jer je vecina help materijala napisana za RedHat Linux.
Moram priznati ipak (iako sam bio dosta sumnjicav prema ovom distu u proslosti) da me SuSE iznenadjuje sa svakom novom verzijom… U 7.1 Pro dobili ste 4 knjige (manuala) dok u 7.2 dobijete 6 (tako sam bar procitao negdje) tako da se isplati kupiti tu verziju samo za te manuale ako nista drugo… Iako testiram Live verziju ipak izgleda svjezija nego ona prosla…
Mada Mandrake 8.0 ima instalacioni proces i na Bosanskom … [addsig]
Ma vjerujte mi, nista lakse nema od danasnje instalacije Linuxa. Da ste se odlucili za Linux prije 2-3 godine, onda bi bilo “mnogo” problema… ali danas uz SuSE i Mandrake, Linux moze instalirati bilo ko…
Mada, opet naglasavam da je Linux (kao kernel) jos uvijek u nekoj razvojnoj fazi. Ima jos hardware-a koji ne mozete koristiti sa Linuxom, ali to nije problem Linuxa, nego proizvodjaca tog hardware-a… Nadam se da ce se situacija u skorijoj buducnosti promjeniti…[addsig]
Offtopic je, ali u novom INFO magazinu imacete priliku citati usporedbe tri Linux distribucije i to zadnje verzije Suse, Mandrake i RedHat.
Debian je otpao rati toga sto nije za pocetnike, a Slack jer nije bilo prostora…
Pozdrav,
Mario
Opet offtopic, danas sam pisala G. Milicu i pitala ga moze li ubaciti KDE 2.2 na zadnji (sept.) CD (ne znam je li rok istekao…). Hajde ako budes vidio ovo, urgiraj… Bilo bi dobro kad bi KDE2.2 bio na CD-u.
Amila
Kad smo vec svi kod Offtopic-a, mogu vam ja poslati KDE2.2 u ponedjeljak za sljedece distroe:
Redhat 7.x
SuSE 7.0, 7.1, 7.2
Mandrake 7.2, 8.0
FreeBSD
plus source (tar.bz2) fajlove cijelog KDE 2.2 [addsig]
aaaaaaaaaaaaaaaaa, salji!! )
Evo ja tek na 59% kdelibsa (kdebase skinut…) Za jedno 10-15 dana tek cu sve tar.bz2 skinuti…
Btw, ako ces stvarno slati, javi, pa da ti listu posaljem (treba mi i Kylix)
Btw2, KDE2.2 ne moze ici na INFO CD (kasno…)
Trebam samo da prekontrolisem ove fajlove na mojim kompima preko vikenda i ako bude sve ok - saljem.
Za ostalo mi javi sta ti treba i ako imas adresu gdje da skinem…
(tar.bz2 je cirka 160MB)
NE moras se patiti sa skidanjem CD stize uskoro…
//Nihad
[ This message was edited by: Nihad on 2001-08-17 16:28 ]
Za vas koji ste novi ( kao ja ):
Mandarke 8
RedHat 7.1
Za vas koji ste upoznati srednje:
Suse
Caldera
Za vas koji “mislite” da znate sve o LInux-u
Slackware
Debijan ( bilo koja verzija )
Sahbaz
ne znam odakle to rasireno misljenje da su redhat i mandrake za pocetnike
ja brate volim da radim u lijepom grafickom okruzenju i da ne moram da mislim na sve detalje kada instaliram linux po n-ti put, naravno ko ima vremena i ko pravi neku pravo specificnu instalaciju (npr. na 486 ) taj ce cijeniti slackware
ne znam odakle to rasireno misljenje da su redhat i mandrake za pocetnike
ja brate volim da radim u lijepom grafickom okruzenju i da ne moram da mislim na sve detalje kada instaliram linux po n-ti put, naravno ko ima vremena i ko pravi neku pravo specificnu instalaciju (npr. na 486 ) taj ce cijeniti slackware
Postoji dva nacina voljenja Linuxa, ono prividno (tj. samo zelis da imas ispravan sistem bez ikakve muke i samo sa klikanjem na dugmice misa) i ono pravo (tj. zeli i da naucis kako on u stvari radi i ponasa u razlicitim situacijama) a koji dist biras i ne mora da bude toliko vazno jer Linux = Linux. [addsig]
Hm…
Niko nije rekao da je Mandrake i Redhat za pocetnike … Mislio sam na to da ih je veoma lako instalirati. Za razliku od Debian-a i Trustix-a koji su “tezi” za instaliranje.
Takode sam mislio na to da ako zelis “totalnu” kotrolu paketa koji ce se instalirati ( i zelis nesto nauciti o tome )na kompjuter Redhat i Mandrake nisu verzije linuxa koje ces izabrati.
[ This message was edited by: sahbaz on 2001-10-15 09:48 ]
Joj ja sam probao sve i svasta:
Debian 2.2 Potato
Mandrake 6.0, 8.0
RedHat 6.0, 6.1, 6.2, 7.1
Slackware 7.1, 8.0
Turbo Linux 6.0
NetBSD 1.5
FreeBSD 4.2
OpenBSD 2.8
SuSE - svakojake
ali najjaci je najjaci
Zivio SLACKWARE
Trenutno koristim verziju 8.0 i lagano ucim BSD-ove
Ako volite linux, zelite nauciti i napredovati, Slackware je prava stvar.
Instalacija mu nije bas za totalne pocetnike ali nije ni toliki bauk kakvim ga predstavljaju.
trip0d