Koja je to shema sa Linux-om

Evo instalirao sam SuSE 9.1 i lijepo izgleda ali ima i problema.
Naime izmedju ostaloga kad sam procackao palo mi je na pamet
da nesto instaliram,i to Apache server.
Pokrenuo sam YaST i onda Software pa dalje Install and Remove Software,ta mi se otvorio novi prozor.
E tu sam isao na Search i upisao apache i onda na desnoj strani sam dobio
sta mogu intalirati pod tim imenom.Tu dakle postoji apache2 i ostali moduli.Instalirao sam apache2.

Sad prvo sto me zanima je to sto me YaST nije pitao gdje zelim to instalirati kao npr u Program Files kao sto se to radi kod Win-a.
Zasto je to tako?
Dalje ja sam u YaST-u vidio uputu da pogledam u /usr/share/doc/apache2 ,mislim da je bio taj dir,i tu sam nasao neku dokumentaciju.

Dakle zakljucio sam da izgleda da bi pokrenuo obicni Apache na Linux-u ja moram da citam dokumentaciju.

Dalje me nesto zanimalo pa sam otisao na Find Files i upisao apache 2 i vidim da toga ima po raznim dir-ovima.
Dakle zasto je to sve razbacano,pa ja moram prvo naci dokumentaciju pa moram naci fajlove za pokretanje itd,za razliku od Win-a gdje udjes u ProgramFiles i Apache dir i rijesio si pokretanje ukoliko si ga konfigurirao.

Dakle, kljucno je pitanje da li kod svakog programa na Linux-u kad se on instalira tada se njegovi fajlovi razbacaju po razlicitim direktorijumima,i ako je zasto je to tako,i koji je najbolji nacin snalazenja u tim situacijama.

Recimo ja kad sam instalirao Linux u Start meniju sam vidio neke programe i njih mi je lako pokrenuti.Ali u YaST-u sam vidio da imam jos hrpu instaliranih programa a ja uopce nemam ideju kako da ih pokrenem osim da ko ludjak kopam po direktorijumima.

Eto molio bih da mi neko ko ima volje odgovori na ovo moje pocetnicko pitanje.Hvala unaprijed.

Pozdrav prijatelju,

Ovako stvari stoje:
U verziju SuSE-a koju sam ti dao apache2 je default i sključene su starije verzije. Konfiguracijski fajl httpd.conf je ovaj put podjeljen radi povećanja funkcionalnosti (tako sam negdje pročitao…) Uglavnom sve što vidiš u direktoriju /etc/apache2 nekad na starijim verzijama bila ja datoteka httpd.conf.
Uobičajno sve konfiguracijske datoteke se nalaze u direktoriju /etc. To će te najviše interesovati. Za sve ostalo čitaj stranice dokumentacije (ukucaj man 5 apache).
Pokretanje apache-a na SuSE Linuxu izvršavaš komandom rcapache2 start (najlakše) | restart | stop…
Nemam više inspiracije :wink: 8)

SuSE i sve ostale distribucije koje teže LSB ( http://www.linuxbase.org ) certifikaciji raspoređuju datoteke po datotečnom sistemu poštujući “Filesystem Hierarchy Standard” ( http://www.pathname.com/fhs/ )

Što se tiče menija, u njima ćeš obično naći samo stavke za programe sa grafičkim interfejsom, a komandno linijske programe i serverske aplikacije (i/ili servise) pokrećeš iz shell-a. Zamisli stukturu menija sa 5 000 stavki, lol
Hint: U menijima potraži “Sys V init editor”; V je rimsko 5

btw, na SuSE-u možeš i pokretati apache iz Yast-a (u runlevel editoru), te konfigurisati isti; pročitaj malo SuSE dokumentaciju i vidi šta smiješ ručno editovati, a šta ne (obično se u istom direktoriju kao i httpd.conf nalazi i httpd.local ili sl. u koji možeš ubaciti “svoje” izmjene, a ostalo će “pregaziti” Yast)

Ma banditi su to dobri moj linuxu.

hehe linux postavljas prava pitanja, ista koja sam i ja sebi postavljao :slight_smile:

Dakle, svi linux programi se pridrzavaju nekog standarda koji npr. kaze da sve konfiguracijske datoteke idu u /etc, a sva dokumentacija ide u /usr/share/doc/ime_programa i tako dalje. Nemas ti tu sta birati i mijenjati. Naravno mozes ti kad sam kompajliras ovo mijenjati, ali sto se tice gotovoh paketa, ovo ti je standard.

I ne treba ti nikakav “find file” :slight_smile: Jer npr. ako si instalirao npr program k3b i nema ga u K meniju samo otvori konzolu i kucaj k3b. Tad si pokrenuo /usr/bin/k3b tj nekakav ekvivalent k3b.exe (a direktorij /usr/bin je u PATH-u i sadrzi izvrsne datoteke)

Hm … ovdje ne mozes reci RTFM kao odgovor jer se to sadrzi u pitanju ;)))

Zašto ti je potrebno da instaliraš stvari “negdje” (u Program Files)? Možeš to uraditi kada ručno kompajliraš, ali nema potrebe stvarno.

Lista koju vidiš u Yastu nisu programi nego paketi: među paketima ima programa, ali i dijelova/dodataka za programe, biblioteka, sistemskih komponenti, tekstualnih alata itd.

Drugi su ti odgovorili da je Apache “servis”, servisi se pokreću na specifičan način - isto kao što u Windowsu postoji poseban program za servise. Nemoj mi samo reći da si Win98 koristio za server :stuck_out_tongue:

Ok ljudi hvala jos jednom,na iscrpnim odgovorima.Izmedju ostaloga samo da kazem da sam pokrenuo apache uz citanje malo dokumentacije,i nije bila tolika frka,i nije ga ni trebalo konfigurirati kao na Win-u,nego sam samo pokusao da si razjasnim jos neke stvari,jer sam tek usao u svijet Linux-a,i iako ima problema nemislim ga napustiti.

Za,Vedrana,koristio sam XP ali nisam koristio ga kao server,vec bi si na njga instalirao Apache,PHP,i MySQL i onda radio PHP programe i testirao,a kasnije je to obicno islo na neki pravi server.