Koji Distro!?

Vozdra Narode!

Evo mene opet ali sad zbunjen… prije nego sam poceo da instaliram SuSE distro citao sam nesto i pitao Samira sta je preporuka da instaliram. Svi pisu i kazu Suse, i ja instaliram. medjutim toliko sam problema imao, pada sistem, mrzne, problemi sa driverima, poludio bio.
Juce dobijem slucajno novi Mandrake 9.2 (barem su mi rekli da je novi) instaliram ga preko SuSE i sve radi super, jesam se opet patio malo oko Gateway-a i VPN-a ali sad super sve radi… Eh, moze li neko da mi objasni sto je SuSE bolji od Mandrake kad ja nikako nisam mogao da se skontam sa svabom a sa ovim Chiracom ide pravo.

U suštini ne možeš postavljati takva pitanja, jer je i jedno i drugo Linux. Zašto je bolji ovaj ili onaj… To ti po mom mišljenju zavisi od potreba. Recimo ako si jači korisnik koristiš Debian, početnik Mandrake, a SuSE i Red Hat onako su na sredini…
Sve ovisi od čovjeka koji sjedi za mašinom, a Linux je Linux…

[quote]U suštini ne možeš postavljati takva pitanja, jer je i jedno i drugo Linux. Zašto je bolji ovaj ili onaj… To ti po mom mišljenju zavisi od potreba. Recimo ako si jači korisnik koristiš Debian, početnik Mandrake, a SuSE i Red Hat onako su na sredini…
Sve ovisi od čovjeka koji sjedi za mašinom, a Linux je Linux…[/quote]

I treba shvatiti jednu stvar se tek ulazi u svijet linuxa :slight_smile: Sve sto linux moze uraditi, moze se uraditi u svakoj distribuciji!. Razlika u distribucijama je u tome koliko je neka distribucija prilagodjena pojedinim zadacima …

Upravo kao što Hamo kaže. Distribucije automatizuju zadatke tipa prepoznavanja hardvera, izbora odgovarajućeg drajvera, konfigurisanja itd. Eh sad, to automatizovanje radi u možda 90% slučajeva, s tim što se za razne distribucije tih 90% ne poklapa. Ti slučajno spadaš u onih 10% za koje ne radi SuSE a radi Mandrake, a lako je moglo biti obratno. U svakom slučaju, uvijek imaš mogućnost da uradiš stvar ručno ili da biraš distribuciju dok ne nađeš onu koja ti optimalno odgovara.

kao sto Vedran vec rece, bas si izgleda spao u onih 10% kod kojih SuSE distribucija nije preporucljiva… ja moram biti iskren i reci da sam sa SuSEtom zadovoljan cak jos od verzije… hm… 6… a 9ka ja jos bolja, tj. uvijek se poprave male greske, dodaju se driveri za novi hardware itd itd… Red Hat isto tako koristim, i neko je vec napisao linux je linux,
osim ako kupis microsoftovu verziju :wink:

Pozdrav

ICE