Po vašem iskustvu, koji brandovi imaju tradicionalno dobru Linux - driver podršku. Evo naletih na dosta dobre recenzije što se tiče Intela i Linux-a.
Uglavnom frekventno mijenjam periferiju (kamere i slično ) al’ dobro je znati i za ostalo (printeri,matične,procesori…). Kakva su vam iskustva sa Logitech-om ?
Čuo sam da od Geniusa treba bježati ?
Jel’ misliš da je zastarjelo i na forumu il samo tebi ? Ako je prvo u pitanju daj link na kojem se raspravlja o tome na ovom forumu pa gasimo temu. Ako je drugo u pitanju mogao si i ignorisati pitanje.
Al’ kad smo već tu - nije problem da li radi ili ne radi - već kako radi. U zadnje dvije godine sam kupio oko desetak raznih stvarčica (kamere, ups, tastature,printer ) koje sve rade na Linuxu al’ što se tiće drajversko - native Linux podrške jako fluktuiraju.
Jel’ misliš da je zastarjelo i na forumu il samo tebi ? Ako je prvo u pitanju daj link na kojem se raspravlja o tome na ovom forumu pa gasimo temu. Ako je drugo u pitanju mogao si i ignorisati pitanje.
Al’ kad smo već tu - nije problem da li radi ili ne radi - već kako radi. U zadnje dvije godine sam kupio oko desetak raznih stvarčica (kamere, ups, tastature,printer ) koje sve rade na Linuxu al’ što se tiće drajversko - native Linux podrške jako fluktuiraju.[/quote]
Ma ne na forumu, vec onako opcenito…
Mozda sam ja imao srece pa da mi sve radi OUT OF THE BOX… Jedini problem koji sam imao jeste bio sa drajverima za printer od Samsunga, al to je opet bila greska u instalaciji drajvera od Samsunga jer je Fedorin SELinux blokirao instalaciju, jer su pokusavali da kopiraju fajlove bez nekih tamo dozvola itd… Sredilo se jednom komandom… Iskreno najvece probleme koje mozes imat jesu sa Bleeding Edge uredjajima, koji su novi na trzistu i nemaju jos dobru podrsku, al vecina radi…
Opet kazem, mozda sam ja takve srece, al sa jedno 4-5 laptopa, 6-7 printera, i 3-4 desktop racunara (web kamera, printera, skenera, itd…) nisam imao problema u zadnjih 6-7 godina od kako sam na linux-u…
Linux (i win7) nema jos uvijek dobru podrsku za USB 3.0. Bar kod mene. Naime, ladica sa hdd-om koju imam ima R/W na linuxu od oko 80/30 MB/s. Ista stvar je i na windowsu 7. Kada sam nabacio win8 imao sam R/W od oko 80/70 MB/s. Nije mi jasno kako, jer ovi driveri stizu uz driver od grafike. I drugo, ovo sto nedim kaze, Bleeding Edge uredjaji mogu imati problema.
Najbolje rade Intel bazirani laptopi (Intel CPU+Intel grafika)
Takodjer jako dobro rade APU laptopi i oni E serije.
Laptopi koji imaju problema su oni s ATI diskretnom grafikom (npr fan stuck na 100% problem s radeon driverima, nepotvrdjeno stanje s proprietary).
Dosad provjereno dobro rade kod mene:
Dell N7110 (i3-2330m + Intel HD3000 grafika, ima jos i Nvidiu GT525 ali nisam probao Bumblebee)
ASUS K55N-DS81 (koji ja koristim) s A8-4500M i ATI HD7640G integriranom grafikom
ASUS X501A (Pentium 2020m 2.4 i Intel HD3000 grafika)
Takodjer, potvrdjeno je da radi dobro i na Acer Aspire One s AMD E350 i ATI HD6310 grafikom.
Sto se tice USB 3.0 podrske, na K55N sam je ukljucio u kernelu kao built-in i radi bez problema. Ovo sto boby kaze je vjerovatno tako i kod mene, ali ja nemam potrebe trenutno za vecom brzinom.
boby koji hdd ti je unutra ? jer mi je cudno da mozes tako brzo pisat (80/70 MB/s) . kako si radio te testove ?[/quote]
HDD iz laptopa koji je bio prije nego sto sam ubacio SSD. Mislim da je SATA II. I meni je cudo i nisam 100% siguran ali mislim da sam imao takve rezultate. Evo od malo prije:
eh druze zato ti i pokazuje da toliko mozes pisat, cache u pitanju, pokusaj pisat neki file koji je veci od klicine rama koju imas , uzmi za svaki slucaj 16GB file ako imas 8 GB ram-a …
Ali zaista mi nije bitno, na kraju krajeva laptop je kupljen prije 2 god. SSD sam dobio. A ladicu platio 12 KM na ebay-u. Tako da sam prezadovoljan cijena/rezultati.
Zanimljiva stranica hvala die7 na postu. Ja sam sa DELL-om imao nevjerovatne probleme (i stolni star 7 godina), drugi -laptop, računar star par mjeseci ponaša se kao ovaj od prije 7 godina. Na Asusu sve radi bez problema, HP mi nije bio loš (latop/stolni) ni na jednoj distri, Lenovo takođe. Naravno ovisi o modelima (od kojih je proizvođača neki dio itd i od same distre).
Po vašem iskustvu, koji brandovi imaju tradicionalno dobru Linux - driver podršku. Evo naletih na dosta dobre recenzije što se tiče Intela i Linux-a.
Uglavnom frekventno mijenjam periferiju (kamere i slično ) al’ dobro je znati i za ostalo (printeri,matične,procesori…). Kakva su vam iskustva sa Logitech-om ?
Čuo sam da od Geniusa treba bježati ?[/quote]
da budem ontopic:
ja sam skoro uvijek imao problema sa ACPI-om (sto se tice desktop/laptop sistema).
evo neki dan sam kupio sebi novi laptop i zamisli lenovo je napravio bios tj. promijenio neke stvari u acpi-u da bi se prilagodili za windows 8.
naravno win8 je instantno obrisan sa disk-a i installiran slackware.
sta je problem? brigtness control. ne radi, moram hackat kernel da bi proradilo, ili sebi przit oci, a to mi se ne svidja. wtf ? sta su morali to dirat to je skoro na svakom laptopu hw made…
ali, sta se desilo ? do sad na skoro svakom thinkpadu ima 16 stepova za brigtness. ali win8 to ne razumije oni zahtijevaju stepovanje do 100 … sad je lenovo promijenio bios da bi se prilagodio tom idiotluku . iz toga sve mi onda power button ne generise vise instantno event-e vec moram stisnut i cekat 3 sekunde da se prvi event generise a nakon 5 sekundi se laptop samo ugasi… sad moram pazit koliko dugo stiscem button da bi dobio nesto (prije sam imao na power buttonu kad ga stisnem jednom generise se event i mogu izabrat dali da se izlogujem, lockam screen ili odem u sleep).
mic mute button isto ne radi …
da budem iskren ostalo radi kako treba, nisam probao bluetooth (nije mi bitan), ili express slot.
Čuo sam da od Geniusa treba bježati ?[/quote]
da budem ontopic:
ja sam skoro uvijek imao problema sa ACPI-om (sto se tice desktop/laptop sistema).
evo neki dan sam kupio sebi novi laptop i zamisli lenovo je napravio bios tj. promijenio neke stvari u acpi-u da bi se prilagodili za windows 8.
naravno win8 je instantno obrisan sa disk-a i installiran slackware.
sta je problem? brigtness control. ne radi, moram hackat kernel da bi proradilo, ili sebi przit oci, a to mi se ne svidja. wtf ? sta su morali to dirat to je skoro na svakom laptopu hw made…
ali, sta se desilo ? do sad na skoro svakom thinkpadu ima 16 stepova za brigtness. ali win8 to ne razumije oni zahtijevaju stepovanje do 100 … sad je lenovo promijenio bios da bi se prilagodio tom idiotluku . iz toga sve mi onda power button ne generise vise instantno event-e vec moram stisnut i cekat 3 sekunde da se prvi event generise a nakon 5 sekundi se laptop samo ugasi… sad moram pazit koliko dugo stiscem button da bi dobio nesto (prije sam imao na power buttonu kad ga stisnem jednom generise se event i mogu izabrat dali da se izlogujem, lockam screen ili odem u sleep).
mic mute button isto ne radi …
da budem iskren ostalo radi kako treba, nisam probao bluetooth (nije mi bitan), ili express slot.
[quote=nedim.bfo]
Jesi li probao update BIOS-a odradit, moguce je da je u novijoj verziji popravljeno (al vjerovatno jesi probao)? Cudno mi je to skorz…[/quote]
to i jeste u zadnjim verzijama biosa poremeceno… u korist win8 naranvo. i ocekivano ne mogu downgrade bios.
napravio sam ja to sve, oduzelo mi je dan zivota bez potrebe, ocekivao sam da ce radit out of the box …