Koji HDD?

Zanimaju me preporuke za novi HDD koji bih trebao kupiti (trenutni ima previse bad sectora koji mu prave probleme pri radu). Zelio bih nesto velicine reda 160GB. Da li se isplati traziti disk sa 8MB cache-a (sto se tice nestanaka struje, osiguran sam). Jedini uslov je da je disk ATA jer mi SATA kontroler nije podrzan pod linuxom kako treba.

Seagate Barracuda ,
Hitachi (IBM) Deskstar,
Maxtor 7200RPM Ultra Series Kit,
mozes uzeti i Maxtor MaxLine oni su ti sa 16MB Cache-a i preko 200GB,

Ja izbjegavam Wester Digital Caviar (WDC) diskove posto sa njima nisam imo dobrih iskustava.

Jah

Ja još nisam vidio brže obične() diskove od Western Digitalove WD00JB serije WD800JB, WD1200JB … tj. 80GB, 120GB, respektivno, svaki sa 8MB cache-a. Nažalost, mislim da imaju određenih problema sa kvalitetom, tako da često naletiš na loš primjerak.

Iz cjenovnog razreda ispod 200KM, mogu ti preporučiti Maxtor DiamondMax Plus 9 od 160GB (6Y160P0), YMMV

Ako želiš jaaako pouzdan IDE disk, uvijek biraj Seagate (al’ nećeš biti najbolji na testovima, npr. http://www.digit-life.com/articles2/pata-8mb/)
btw, ne isplati se uzimati disk koji ima ispod 8MB cache-a

• Običan == ATA disk, 7200rpm, ne trebaju ti čepovi za uši

Ako kvalitet igra veliku ulogu pri izboru , onda vodi računa da na etiketi piše IBM.

IBM ili Hitachi - provjereno dobro rade.

Ja ja, IBM, ali sjetimo se

IBM Deskstar <=> IBM Deathstar :slight_smile: :slight_smile:

[quote]Ja ja, IBM, ali sjetimo se

IBM Deskstar <=> IBM Deathstar :slight_smile: :-)[/quote]

oh yeah… uze mi rijec iz usta :wink: ako hoces makinu od diska… uzmi neki pri 10.000 okretaja ( ne zaboravi hladjenje ) i gledaj da na njemu stoji WD ili Maxtor ;)…

Pozdrav

Ice

I ja Mercedesu još nisam oprostio što mu se A-klassa prevrtala u prvoj seriji.

Good point, ali to ne umanjuje opštost izjave za IBM diskove. Primarna svrha diska jeste da čuva podatke (relativno pouzdano), šta bi bilo kad bi nakon godinu dana vožnje mali mercedes jednostavno prestao voziti (što mu je primarna svrha)? Jednostavno čovjek postaje sumnjičav prema nekim proizvođačima, (IBM je inako prodao HD business Hitachi-ju). I btw, IBM pravi neki stvarno wicked hardver, Power 5 platforma ( svijetli primjer, lol )

Zahvaljujem se na odgovorima (posebno adisu), pomogli ste mnogo u ovom prilicno teskom izboru. Za sada sam se odlucio za gore navedeni Maxtor, pa se nadam da ce raditi neko doba.

[quote]

oh yeah… uze mi rijec iz usta :wink: ako hoces makinu od diska… uzmi neki pri 10.000 okretaja ( ne zaboravi hladjenje ) i gledaj da na njemu stoji WD ili Maxtor ;)…

Pozdrav

Ice[/quote]

čudno je da firme poput Apple-a još uvijek (većinom) guraju sa 5400 rpm diskovima… upravo zbog hlađenja :slight_smile:

tu si sigurno u pravu… jesi razmislio kako bi radio web caching server sa diskom od 5400 okretaja? a kako onaj sa 10.000 :wink:

Pozdrav

Ice