Zdravo veselo Linux drustvo,
Stvarno ste susretljivi, a mi pocetnici se vise ne osjecamo napustenima
Ja sam jedna od novih korisnika Linuxa, a muci me isto pitanje kao vecinu pocetnika. koji Linux izabrati. Imala sam SUSE Gnom instaliran, iako mi je brat preporucio KDE, posto je on “kao” dobar za pocetnike jer lici na Windows, ima nesto kao start menu itd. Mozda je to bila i dobra ideja jer vecina primjera za rijesavanje problema ili tutoriali na netu su za SUSE Linux KDE!!!
Sta vi mislite?
Vidim Irma razmislja da odustane od Ubuntua i da se prebaci na Suse (btw. ja sam joj proslijedila Ubuntu, pa sam ja kriva
Za raju sa standardnim zahtjevima je Suse mozda jedan od idealnih, a za pocetnike KDE verzija!
http://www.kde.org/download/distributions.php
(Irma mozes traziti instalacijski CD od mog brace, ali je 10.1 verzija).
Sta je sa Linux paketima koji su namjenjeni usmerenim zahtjevima?
Ja sam graficki i multimedija dizajner, pa sam naletila na rijesenje Linux Grafpup
http://www.grafpup.com/
sa kompletnim paketom programa za obradu slike, 2D i 3D vektora, animacije zvuka, numericku ediciju i odgovarajucim drajverima. Nazalost, u dizajn krugovima, raja se drzi Windowsa i OS-a radi Adobe i Macromedija programa. Ali rjesenje stize uskoro
Moj kompjuter je trenutno nokautiran i na servisu (na greskama se uci), ali za sedmicu, dvije, bacam se na Grafpup. Znam da ce mi biti kao Irmi i njenim Ubuntu (Irma ne odustaj), ali mislim da se u Bosni treba siriti Linux spirit, a ne SUSE Linux. Pa jedna od prednosti Linuxa je bas raznovrsnost i to sto Linux moze zadovoljiti svacije potrebe! Osim toga treba se siriti i medju obicnim smrtnicima, a ne iskljucivo informaticarima i insajderima, a mi pocetnici mozemo tome pridonijeti, samo trebamo biti hrabri. Kolege iz mog posla cu lakse ubjediti sa prijedlogom Grafpupa nego SUSEa!
Svaka cast za forum o ukljucivanju Linuxa u institucije!!!
Predlazem postavljanje novog foruma za graficke i multimedija dizajnere, arhitekte, video umjetnike itd.