Koji LINUX izabrati

Zdravo veselo Linux drustvo,

Stvarno ste susretljivi, a mi pocetnici se vise ne osjecamo napustenima :slight_smile:

Ja sam jedna od novih korisnika Linuxa, a muci me isto pitanje kao vecinu pocetnika. koji Linux izabrati. Imala sam SUSE Gnom instaliran, iako mi je brat preporucio KDE, posto je on “kao” dobar za pocetnike jer lici na Windows, ima nesto kao start menu itd. Mozda je to bila i dobra ideja jer vecina primjera za rijesavanje problema ili tutoriali na netu su za SUSE Linux KDE!!!

Sta vi mislite?

Vidim Irma razmislja da odustane od Ubuntua i da se prebaci na Suse :wink: (btw. ja sam joj proslijedila Ubuntu, pa sam ja kriva :slight_smile:
Za raju sa standardnim zahtjevima je Suse mozda jedan od idealnih, a za pocetnike KDE verzija!

http://www.kde.org/download/distributions.php
(Irma :slight_smile: mozes traziti instalacijski CD od mog brace, ali je 10.1 verzija).

Sta je sa Linux paketima koji su namjenjeni usmerenim zahtjevima?
Ja sam graficki i multimedija dizajner, pa sam naletila na rijesenje Linux Grafpup
http://www.grafpup.com/
sa kompletnim paketom programa za obradu slike, 2D i 3D vektora, animacije zvuka, numericku ediciju i odgovarajucim drajverima. Nazalost, u dizajn krugovima, raja se drzi Windowsa i OS-a radi Adobe i Macromedija programa. Ali rjesenje stize uskoro :smiley:

Moj kompjuter je trenutno nokautiran i na servisu (na greskama se uci), ali za sedmicu, dvije, bacam se na Grafpup. Znam da ce mi biti kao Irmi i njenim Ubuntu (Irma ne odustaj), ali mislim da se u Bosni treba siriti Linux spirit, a ne SUSE Linux. Pa jedna od prednosti Linuxa je bas raznovrsnost i to sto Linux moze zadovoljiti svacije potrebe! Osim toga treba se siriti i medju obicnim smrtnicima, a ne iskljucivo informaticarima i insajderima, a mi pocetnici mozemo tome pridonijeti, samo trebamo biti hrabri. Kolege iz mog posla cu lakse ubjediti sa prijedlogom Grafpupa nego SUSEa!

Svaka cast za forum o ukljucivanju Linuxa u institucije!!!

:slight_smile: Predlazem postavljanje novog foruma za graficke i multimedija dizajnere, arhitekte, video umjetnike itd.

Ako vec imas SUSE pri ruci, probaj njega.

Ako nemas, a imas broadband internet, onda skini PCLinuxOS ( http://www.pclinuxos.com/page.php?7 ). Svidio se svim zenama kojim sam ga preporucio.

Zdravo,

hvala na prijedlogu,

pogledala sam PCLinuxOS, a prvo sto mi je upalo u oci je da na samom bootu nemas vizualizirane podatke o inicijaliziranju, nego (kao u windowsu ili OS-u) samo “booting the system” i progress bar.

Zatim, kao KDE, kopija je Windows XP-ovog pristupa sistemu, a sto se tice dizajna, XP Crystalbright.

Sto se tice paketa, dolazi sa aplikacijama za surfanje, mail, filesharing, multimedija (odnosi se na slusanje muzike i gledanje videa ili fotografija), igranje igrica. to su standardne aplikacije. sto se tice aplikacija koje su interesantne multimedija dizajneru, ima

DigiKam (obrada fotografija)
Program koji nudi relativno dobre mogucnosti za obradu fotografije, kadriranje, podesavanje nivoa RGB i Grayscale kao "Curves"ali i kao “Levels”, White correction, Chanel mixer (balansianje RGB kanala), listu filtera, ali i funkcije kao “red eye correction”

The GIMP (vekorska obrada)
GIMP se ne treba predstavljati, jer je nezaobilazan za vektorsku obradu u LINUX okruzenju.

ImageMagick (bitmap obrada)
Program sa osnovnim funkcijama za obradu bitmapa. Uporedila bi ga sa Text Padom za obradu teksta.

Kolourpaint (vektorska obrada)
Baziran na GIMP projektu, tako da ce se za odredjeno vrijeme razviti jak projekat, ali nadam se u drugom smijeru (npr. ilustracija)

Krita (prirodni mediji)
Program za obradu fotografije sa mogucnosti simuliranja prirodnih medija (slikarstvo, grafika, crtez), dobar za ilustraciju ili drukciji pristup fotografiji.

Nisam naisla na programe za obradu animacije, 3D, ilustracije, videa ili za deweloppement.

Na kraju, PCLinuxOS se pokazuje kao Desktop za prosjecnog korisnika (molim da se ovo ne shvati pogresno :slight_smile: ) sa programima za obradu slike i vektora, koji su na nivou programa koji dodju u paketu Windows XP.

Za razliku od toga, Grafpup nudi izabraniju selekciju aplikacija:

• Gimp-2.2.9
  • Inkscape-0.42 (ilustracija)
  • Scribus-1.2.3 (prelom stranice)
  • Cinepaint-0.20-1 (obrada pokretne slike, “frame by frame retouching”)
  • Bluefish-1.40 (web deweloppement, html, php, perl i dr.)
  • Blender (3D)

Mislim da je jos jedan od razloga zasto bi multimedija dizajner trebao koristiti prije Grafpup nego neki drugim je sto se mozda i sistem razvija da podrzava funkcije programa koji su multimedija dizajneru potrebni. Ovo posljednje je moje laicko misljenje, pa mozda nije na mjestu, samo mi se cini logicnim :slight_smile:

Da li je pametno koristiti SUSE (imala sam ga instaliranog) pa ga polako prilagodjavati svojim potrebama ili izabrati neki drugi?

Da li cu se, ako instaliram Grafpup, moci obratiti vama za pomoc (ukoliko bude potrebna, a bice :slight_smile: )?

Koliko su razni Linuxi stvarno razliciti? Mislim razlikuju li se samo po paketu aplikacija i dizajnu interfacea ili postoje velike razlike u strukturi? Imate li dobar link za poredjenje raznih distribucija Linuxa?

Postoji li drugi linux osim Grafpup-a, koji bi zadovoljavao razvoj multimedije? Znate li nesto o Puppy Linuxu (na njemu je Grafpup baziran)?

Pozdravi :smiley:

Detaljna boot poruka se dobije tako sto pritisnes Esc et voila.
I da, vrati se na SUSE i instaliraj sve pakete koje si spomenula.

Hvala azlan, na tvojim “kratkim i jasnim” odgovorima :slight_smile:

Sto se tice boot poruke, naravno je mozes vidjeti sa Esc, ali radi se jednostavno o Linux comunity filozofiji o opensourcu, dakle transparentnosti informacija :slight_smile:

Znas li zasto je Suse bolji? Jeste, na Chooseru je uvijek na prvom mjestu, svejedno koje zahtjeve ukucas, ali mi jednostavno nisu dovoljne upute bez argumenata.

Ova stranica je svakako jedna od korisnijih na koje sam u posljednje vrijeme naisla :slight_smile: thumbs up!

Pa sta ako je KDE ‘windows like’ :).Zar je izgled vazniji od core-a.Ja volim lijep i ‘napucan’ desktop, dugo sam furao kde evo i na gnome se mogu pohvaliti da imam jedan od najljepsih od ucesnika foruma :lol:.Instaliraj SuSE sa dual boot sa windowsom, jednostavno.Koristi Linux maximalno a ono sto ne mozes restart brate pa na windows :).Nemoj me shvatiti pogresno (licno nemam pojma ni o jednom programu koji ti treba) ali ako imas vec nesto slicno na windowsu i dobro radi zasto sad traziti ‘kruha preko pogace’ :).Ja win drzim radi igrica, za sve ostalo mi sluzi SuSE i pici ko avion :slight_smile:

Zato jer imas 3.5 GB pametno probranog aplikativnog softvera, i velika je vjerovatnoca da ces naci sve programe koji ti trebaju, bez potrebe da se uopste prikljucujes na net.
Zato jer se (de)instalacija tog softvera svodi na kliktanje po checkboxovima, kao add remove window components u windowsu :slight_smile:
I posljednja “sitnica” koja mnogo znaci - Suse ima graficki installer OS-a.

Hvala momci na javljanju :slight_smile:

Mozda ja stvarno trazim kruha preko pogace, ali ovo su moje ambicije: Zelim uvesti Linux u umjetnicki krug, a pogotovo kao glavni operativni sistem ALU (Akademija Likovnih Umjetnosti).

Koji su razlozi sto sada ne koristimo Linux? Jer ne podrzava neke od nama vaznih programa (Adobe, Macromedia), a alternative u Open Sourcu jos nisu razvijene do istog nivoa. Amar-ze, znam da si dobronamjeran (zakljucujem po pomoci koju si pruzio Irmi :slight_smile: ) ali pokusala sam sa dual bootom (SUSE - Windows XP). U tom slucaju svo vrijeme koristim Windows, jer bi inace morala razviti nesto u Linuxu > snimiti na USB > restart > obraditi drugu fazu u Windowsu > restart > pa ga pronaci iz Linuxa. To nije rjesenje.
Znam, komplikujem si zivot, ali ja nisam neko ko ceka da ljudi nesto rijese, pa da dodjem na gotovo. Spremna sam proci sve muke, upoznati Linux (kao sto rekoh ja sam pocetnik), naci rijesenja (samo uz vasu pomoc :slight_smile: ), pa prosiriti Linux medju novim generacijama ALU. Zato sam na pocetku mog javljanja ovdje predlozila otvaranje jos jednog specijalizovanog foruma, da ih imam gdje uputiti, i gdje ce se moci medjusobno savjetovati. Pocetnicima treba neka sigurnost, a covjece ovo je ULK i to je najbolje mjesto za taj forum.
Jeste, sad mucim i sebe i druge, ali jednom cu moci pomoci nekom iz mojih krugova.

Zasto trazim drugi distro od SUSE-a? Jer ce npr. Wine Linux podrzavati upravo gore pomenute programe, a vec podrzava Macromedijin Flash player. Ja ne znam mnogo o strukturi sistema, pa zato pitam da li su toliko razliciti? Dakle SUSE se razvija da podrzava neke “features”, a Wine i Grafpup druge? Je li tako? Znate li zasto Wine podrzava te programe? I je li Wine distro ili samo modul? Saljem vam isjecke sa neta (i link) da pogledate:

http://www.winehq.com/?issue=287
Wine is a translation layer (a program loader) capable of running Windows applications on Linux and other POSIX compatible operating systems. Windows programs running in Wine act as native programs would, running without the performance or memory usage penalties of an emulator, with a similar look and feel to other applications on your desktop.

“Macromedia will begin experimenting with Linux support, releasing versions of its development tools that work with the open-source operating system, a company executive said on Thursday… Chief Software Architect Kevin Lynch said the company would begin soon by offering optimizations to allow Flash MX, its main set of tools for creating Flash content, to work smoothly with Wine, an emulation program that allows Windows programs to run on a Linux PC.”

Amar-ze, ma nije izgled negativna komponenta, ali nije nesto cim mozes ubjediti ljude da koriste Linux, nego funkcionalnost. Poslacu ti svoje screenshotove, pa da vidimo ko je ljepsi :wink:

I na kraju, kad kada bude postojala dobra alternativa za Adobe i Makromediju, ja cu biti prva koja ce se odreci korporacija, samo ne mogu to ocekivati od svih dizajnera, pa zato trazim rijesenje.

“The GIMP (vekorska obrada)
GIMP se ne treba predstavljati, jer je nezaobilazan za vektorsku obradu u LINUX okruzenju.”

Hahahhaahaha, ne ne ne, mozda inkscape, al ne gimp :=)

Wine je modul za pokretanje win aplikacija pod linuxom , nije distro :). A wine ce da pici pod svakim distro ja mislim

jesi li možda vidjela MACOSX? po meni, KDE ima više sličnosti sa Mac-om nego sa Windows-om

hej,

Super za Wine, to me raduje, probacu onda taj vas SUSE :wink: pa sa Wine-om, al’ se moram malo informisati prvo o kompatibilnosti.

Moze li iko od vas pogledati link Graphpup, evo ga jos jednom, pa mi reci sta misli: http://www.grafpup.com/ Vi se bolje razumijete :slight_smile:

Sto se tice XP Chrystalbright, jesi li ga pogledao? Jasta neg’ KDE lici na OSX, al’ je Chrystalbright losa kopija njega (to je samo moje misljenje). Ma o ukusima ne treba raspravljati.

Ma ja GIMP za obradu fotografija, ono GNU IMP, a ja otisla na Graphic :confused: Neg’ dobri ste u lovljenju gresaka, nadam se da to nije jedino interesantno. Uglavnom hvala, bili ste od pomoci, stvarno.

:slight_smile:

[quote=muzevira]hej,

Super za Wine, to me raduje, probacu onda taj vas SUSE :wink: pa sa Wine-om, al’ se moram malo informisati prvo o kompatibilnosti.

Moze li iko od vas pogledati link Graphpup, evo ga jos jednom, pa mi reci sta misli: http://www.grafpup.com/ Vi se bolje razumijete :slight_smile:

Sto se tice XP Chrystalbright, jesi li ga pogledao? Jasta neg’ KDE lici na OSX, al’ je Chrystalbright losa kopija njega (to je samo moje misljenje). Ma o ukusima ne treba raspravljati.

Ma ja GIMP za obradu fotografija, ono GNU IMP, a ja otisla na Graphic :confused: Neg’ dobri ste u lovljenju gresaka, nadam se da to nije jedino interesantno. Uglavnom hvala, bili ste od pomoci, stvarno.

:)[/quote]
GIMP = GNU Image Manipulation Program i dobro nam došli svi newbie-i :slight_smile:

nikad probao ovaj grafpup, ali onako šta da ti kažem, sve je to u pet deka, možeš ga probati, samo da ti kažem, ove nabrojane pakete ćeš naći na bilo kojoj “većoj” distro (Debian, SuSE, Mandriva), a na grafpup-u nećeš naći ono što je na njima… sve zavisi za šta koristiš Linux OS

da nisi početnik ne bi mi bilo žao da se peglaš sa nekim unknown distribucijama (kao što su neki iskusniji probali gentoo ili slack ibrzo se snađu jer znaju “šeme”), ali ovako ćeš imati bolje izglede (SuSE, Mandriva…)

…ma ne raspravljam, nego inače ne volim kada neko kaže suse mi je kao windows ili KDE je kao windows.
ima dosta sličnosti/različitosti, ali isto tako ima dosta sličnosti/različitosti i sa MacOSX-om (drugim OS-ovima)

uostalom slični su im startmeni, startmeni list, window decoration (minimize, restore, maximize, close) buttons, i šta još?

lično meni je kde nešto između/kombinacija win-a i mac-a + nešto neviđeno (i to dobro ukomponovana), volio bih samo da mu je taskbar kao kod gnome-a (vidio sam jedan mockup i super je), unutrašnjost je super, konqueror je za 10 (nađi mi bolji file manager (spliting, tabbing i šta već ne)

ps:
evo uzeću ovaj primjer:
yahoo ima inbox, spam, sent kao i hotmail --> ispade yahoo je kopija hotmail-a
neke stvari su univerzalne (kao meniji, right click, double click), nećemo sad izmišljati toplu vodu, ne kažem da sad treba kopirati sve od A-Ž, nego da treba koristiti najbolje stvari iz OS-ova uopšte da bi se došlo do “idealnog”

muzevira, nisam probala Grafpup, ali koliko sam mogla vidjeti/pročitati radi se o live distribuciji (softver se nalazi na CDu, učitava se u RAM i nema potrebe raditi instalaciju na disk, što smanjuje rizik od gubitka postojećih podataka), što znači da možeš isprobati sve programe koji se nalaze na CDu prije negoli instaliraš Grafpup ili se odlučiš za neku drugu distribuciju.

Koliko sam mogla primjetiti zbunjuje te pojam distribucije. Distribucije nisu ništa drugo do skupina (free/open source) programa koji se mogu naći na Internetu. Postoje “opće” distribucije na kojima možeš naći većinu softvera koji će ti trebati u radu na računaru (Debian, Slackware, SuSE, Mandriva, Fedora, Ubuntu i sl.) i postoje distribucije za specifičnu namjenu, kao što je Grafpup, VectorLinux i niz drugih čijih imena se ne mogu sjetiti. :slight_smile:

Wine je program čija svrha je da pokreće programe napisane za Windows OS. Koliko znam dolazi uz većinu ditribucija. Nisam ga dugo koristila, pa ne znam kako napreduje razvoj.

Za sada, pokušaj isprobati Grafpup, pa ako on ne bude zadovoljio tvoje potrebe, možeš preći na Mandrivu, SuSE ili neku drugu ditribuciju. Većina programa koji dolaze uz Grafpup se mogu instalirati na ove dvije distribucije, tako da ne bi trebalo biti velikih problema. Obzirom da tek počinješ sa Linuxom, ja bih preporučila da probaš prvo Mandrivu, jer je ona početnicima najlakša za upotrebu.

U svakom slučaju, ako imaš još nekih pitanja, slobodno piši. Ukoliko želite mogu otvoriti novu sekciju na forumu, namjenjenu isključivo programima za umjetnike. :slight_smile: Samo mi morate pomoći da izaberemo ime. Forum jeste pretrpan, ali mislim da su ove teme jako interesantne, pa zato i predlažem novu sekciju.

Btw, navratite na sastanke četvrtkom u Nansen Dialog Centru, mislim da je lakše o ovome raspravljati uživo, a možemo probati i Grafpup.

Dobrodošle na forum!

Amila Akagić

Ne kontam, Google kaže da je Crystalbright marka monitora? Možda misliš na jednu od onih desktop tema za XP koje bezočno kopiraju KDE? Crystal je open-source tema ikona koja je razvijena prije nekih 5 godina za KDE, a kasnije su je koristili i mnogi drugi… Više detalja ovdje: http://www.everaldo.com/crystal.html

To je više stvar ukusa… u pitanju nije transparentnost jer su podaci još uvijek tu (za razliku od Windowsa), nego čisto prioritiziranje informacija, odnosno određivanje šta je dovoljno važno da bude prikazano korisniku odmah a šta ne. Ako pogledaš log datoteke naći ćeš još mnogo stvari koje nisu vidljive pri startu. Realno, puni prikaz je beskoristan jer informacije prolaze prebrzo da bi se mogle pročitati, a sve i da imaš grešku nećeš je popraviti odmah nego tek kad se boot završi. Ako dođe do kritične greške (kernel panic) ekran će se otkriti da je prikaže.

Grafpup je distribucija bazirana na Puppy Linuxu sa specijalizovanim paketima za grafiku. Po tome zaključujem da joj je glavna mana nedostatak podrške za standardne formate paketa (RPM, DEB) i malo već pripremljenih paketa.

muzevira, ako si početnik u linuxu, moj ti je savjet da ne instaliraš nikakvu egzotičnu distribuciju za sada. Jednostavno, potrebno je da se upoznaš sa osnovama linuxa na nekoj “malo više user friendly” distribuciji prije nego što pređeš na nešto komplikovanije. Sve one pakete koje si spomenula gore možeš instalirati na bilo kojoj “mainstream” distribuciji. Moj prijedlog je Mandriva, iz nekog mog iskustva najlakša je za instalaciju i administraciju i jako je user friendly, odlična distribucija za nekoga ko tek počinje koristiti linux.
Ako ipak hoćeš Suse, instaliraj 9.3 verziju jer kasnije verzije nemaju multimediju po defaultu tako da će ih biti teže instalirati.
Pored ovih distribucija, možeš probati i Debian, dosta jednostavna distribucija za korištenje sa najvećim izborom gotovih paketa (programa). Debian dolazi na dva DVD-a sa preko 15.000 paketa za instalirati a među njima se vjerovatno nalaze i svi paketi koji tebi trebaju.

U svakom slučaju, možeš doći na sastanak ULK-a u četvrtak u 17:00 sati pa ti možemo pokazati neke već instalirane distribucije (Mandriva, Debian, Slacware).

Uzmes LFS ili Gentoo i napravis svoj zivot za nijansu (ili paletu) zanimljiviji.
Zasto se ja stalno ponavljam? Take a quiz pa saznaj sta ti pase:
http://start.linux.org.ba/FAQ

Uuuuj,

koliko prijedloga :slight_smile:

Drago mi je da si zainteresovana za otvaranje novog foruma, Bono! Osjecam se dobrodoslo. Razmislicu o imenu (da se k’o ne bi uvrijedio :slight_smile: ). Vjerovatno nesto sa GRAPH, mozda GRAPHIX… treba razmisliti, dajte prijedloge!

Rado cu dolaziti na sastanke, ali nazalost ne mogu odmah, jer sam trenutno na postdipl. pa se vracam kraj juna. Od tada, vidimo se. Svakako i kursevi, tu ce i Irma, samo cu bankrotirati! Zar nema neko rijesenje? Za clanove na pr.

Hvala na objasnjenju o distribucijama, jos jednom da ponovim i da dam materijala za smijanje :D: Suse, Mandriva, Fedora, Grafpup itd. su distribucije, dakle grupe aplikacija (po ciljnim grupama); Sistem je Linux; Jedino sto me buni zasto onda Grafpup ne podrzava sve sto Suse, ako je sistem isti? Ja sam mislila da se oni jako razlikuju po strukturi sistema.
Da li to znaci da mogu na Mandrivu dograditi module koji ce podrzavati sta god meni treba?

Crystalbight… upravo sam mislila na teme, i upravu si, to je KDE tema za Windows okruzenje. Dakle uopste i nije kopija: http://www.crystalxp.net/bricopack/en.htm Evo jos jedan link, ima i Vista Inspirat beta, za sve one koji su jos jednom nogom u Windowsu.

Test kaze Suse, ali sad mi ostaje da se odlucim izmedju Mandrive i njega :\

Posto ce uskoro firme i profesionalci u BiH morati nabavljati originalni softver evo jedan mali tutorijal :slight_smile:

Quick guide to legally buying an Adobe product

The purchase of an Adobe product is not a task to be entered into lightly. Many have sacrificed their lives trying to generate the money required. The below guide provides a relatively low-risk method of legally obtaining any Adobe program without resorting to piracy or other illegal activites.

* Sell your house and all your worldly possessions.
* Sell some of your less important organs to science.
* Refrain from buying food. Food is an unnecessary expenditure which can be avoided if you are willing to recycle your own waste for sustenance.
* Congratulations! You now have enough funding to buy the Adobe program of your choice within the confines of the law!

http://www.encyclopediadramatica.com