Koji linux na spori laptop

Ovako imam laptop viska na koji bih htio nabaciti linux i osposbiti ga koliko toliko. Pokuso sam sa ubuntu-om al nazalost bez puno srece :slight_smile: .
Radi se o pentium 3 700mhz + 128 mb ram laptopu. Damn small linux sam takodjer probao ali mi je previse ruzan, ne svijda mi se. Priajtelj mi je preporucio slax. Sta vi raja mislite?

Probaj Slitaz http://www.slitaz.org/

Ajde ako instaliras tu distribuciju,javi mi kako radi, da znam da li i ja da je instaliram na laptop od 64 MB RAM-a :slight_smile:

premocan :smiley:

dsl ? lfs :smiley: ?

Ja ti ne bih preporučio da uzimaš manje poznate distribucije. Velike i mnogo korištene češće ispravljaju greške i nude veću podršku, pogotovo glede laptop specifičnih alata, kao npr. status o bateriji, wireless i sl. Također je zajednica veća. U tvom slučaju bih radije instalirao Ubuntu sa alternate CD-a (vidi https://help.ubuntu.com/community/Installation , i to pod “Installation using the Alternate CD” i stavio LXDE ( http://www.lxde.org/ ), desktop koji se polako ali sigurno približava velikim desktopima, a radi i na Pentium dvici. Bolje je još rabiti neke od “golih” window manager-a, kao npr. IceWM ili Fluxbox.

Slične upute postoje i za Debian, kao i niz drugih distro.

Fedora, ako se dobro sjećam, već pri instalaciji nudi LXDE.

Da spomenem još Puppy Linux http://www.puppylinux.org/

tinyMe?

[quote=canci]Ja ti ne bih preporučio da uzimaš manje poznate distribucije. Velike i mnogo korištene češće ispravljaju greške i nude veću podršku, pogotovo glede laptop specifičnih alata, kao npr. status o bateriji, wireless i sl. Također je zajednica veća. U tvom slučaju bih radije instalirao Ubuntu sa alternate CD-a (vidi https://help.ubuntu.com/community/Installation , i to pod “Installation using the Alternate CD” i stavio LXDE ( http://www.lxde.org/ ), desktop koji se polako ali sigurno približava velikim desktopima, a radi i na Pentium dvici. Bolje je još rabiti neke od “golih” window manager-a, kao npr. IceWM ili Fluxbox.

Slične upute postoje i za Debian, kao i niz drugih distro.

Fedora, ako se dobro sjećam, već pri instalaciji nudi LXDE.[/quote]
Ja sam se bio nalozio pravo na LXDE… Ali kad sam vidio da cak ni ikonice na desktopu ne mozes pomjerati… ono FAIL .Nemoj raditi nesto sto ne kontas zavrsiti kaki treba