Koji linux za mene?

Eh ovako :smiley: instalirao sam linux ubuntu prije neki dan i jako je cool xD mislim svidja mi se ali mi konfa od kompjutera nevalja: 326 MB rama, Intel Celerone, Linux Ubuntu

Meni linux laga a ja to nevolim :smiley: mislim laga ono srednje ne ni previse a ni premalo :slight_smile: koja je najbolja linux distribucija za mene???

Volio bi i ono sa strane sto pise CPU memorija itd. znaci NE sidebar nego text sa strane :smiley:
Eh ja sam ono wannabe hacker i svidja mi se najvise Slitaz Linux :smiley: dao sam mu ocjenu 5, i backtrack ili slackware kako vec :slight_smile: i tom sam dao ocjenu 5 :smiley:

znaci:
Slitaz?
BackTrack?
Gnome?
Damn Small Linux? - zato sto je jakkkoo brz…

:slight_smile: sta vi mislite? et samo to bi volio da znam sta mi preporucujete :smiley:

A možda da probaš umjesto Gnome instalirati drugo desktop okruženje na Ubuntu, npr. XFCE ili LXDE? To što “laga” je zbog toga što je Gnome prilično zahtijevan. Ustvari, nijedna distribucija sa Gnome ili KDE4 neće biti plaho brža. Ako se odlučiš za ovo, nakon instalacije logout, a onda u lijevom ćošku imaš opcije koje sadržavaju i instalirana desktop okruženja, promijeni u XFCE ili LXDE, zavisno od toga šta si instalirao, a zatim login.

a mozes li mi objasniti kako to ide evo skinuo sam XFCE ima bolji GUI, eh sta sad trebam? Moze neki link il bilo sta sto ce me uvesti u ovo, i sta ovo radi?
jel to distribucija ili sta je?
izvini u wind sam hacker a u linuxu n00b pa neam pojma :smiley:

svidja mi se ovaj look iz xfce-a:
http://www.xfce.org/images/about/screenshots/4.6-4.png

tnx :smiley:

Gnome, KDE, XFCE, LXDE su desktop okruženja, ne distribucije. Ukratko, izgled, manipulacija prozorima itd. Distribucija je opet “paket” sistemskih i drugih aplikacija kojima je zajedničko jezgro, tj. kernel. Pogledaj malo po wikipediji :wink:

Na Ubuntu instalaciju programa radiš preko Synaptic-a (System > Administration > Synaptic). Nadam se da si XFCE instalirao preko njega jer je to inače najbolji način instalacije (Synaptic će riješiti sve dependency-je, tj. sve pakete koji budu potrebni za rad aplikacije koju instaliraš Synaptic će sam automatski pronaći i predložiti ti instalaciju).

Na Ubuntu je najbolji način da u Synaptic-u nađeš paket “xubuntu-desktop” i njega instaliraš, a on će riješiti sve ostalo sam (nekih 50tak MB), fino log out, zatim na login screen-u uneseš svoj username, a zatim password ali ne pritišćeš još Enter, nego prije toga u lijevom donjem ćošku na opcijama ideš na Session, a zatim izabereš XFCE. Nakon toga Enter i to je to.

[quote=meho_r]Gnome, KDE, XFCE, LXDE su desktop okruženja, ne distribucije. Ukratko, izgled, manipulacija prozorima itd. Distribucija je opet “paket” sistemskih i drugih aplikacija kojima je zajedničko jezgro, tj. kernel. Pogledaj malo po wikipediji :wink:

Na Ubuntu instalaciju programa radiš preko Synaptic-a (System > Administration > Synaptic). Nadam se da si XFCE instalirao preko njega jer je to inače najbolji način instalacije (Synaptic će riješiti sve dependency-je, tj. sve pakete koji budu potrebni za rad aplikacije koju instaliraš Synaptic će sam automatski pronaći i predložiti ti instalaciju).

Na Ubuntu je najbolji način da u Synaptic-u nađeš paket “xubuntu-desktop” i njega instaliraš, a on će riješiti sve ostalo sam (nekih 50tak MB), fino log out, zatim na login screen-u uneseš svoj username, a zatim password ali ne pritišćeš još Enter, nego prije toga u lijevom donjem ćošku na opcijama ideš na Session, a zatim izabereš XFCE. Nakon toga Enter i to je to.[/quote]
aha tako znaci… a evo uradicu to pa ti javim :smiley: nemam jos muda pa zato :smiley: a sta mislis o backtrack :smiley: svidja mi se wannabe hacker look :smiley: a ja sam takav n00b pa se i lijepim za njim :smiley: bil on mogao na oj komp?

tnx
LINUX FOR EVER

Xubuntu kod mene na 256 rama pici ko zmaj. Celeron na 2Ghz, bas krs znaci. Brze ide sto puta od XPa.

EDIT: Radio je i Ubuntu. Bez Compiza doduse. Mada je radio i sa njim solidno, dok se ne otvori OpenOffice ili MATLAB. Onda uspori. Na Xubuntu i sa efektima leti ko zmaj.

[quote=Dinko Metalac]Xubuntu kod mene na 256 rama pici ko zmaj. Celeron na 2Ghz, bas krs znaci. Brze ide sto puta od XPa.

EDIT: Radio je i Ubuntu. Bez Compiza doduse. Mada je radio i sa njim solidno, dok se ne otvori OpenOffice ili MATLAB. Onda uspori. Na Xubuntu i sa efektima leti ko zmaj.[/quote]
al zato imas 2Ghz a ja 400 i nesta Mhz, i ako je tvoj krs sta je moj xD

a gdje mogu skinuti xubuntu :smiley: neam ja pojma stim :smiley: ja sam svoj narucio :r

i sta mislis o backtrack :smiley: ocu da ga probam :smiley:

Xubuntu je Ubuntu koji koristi XFCE umjesto Gnome desktop okruženja. Ako već imaš instaliran Ubuntu, samo instaliraj paket koji sam ti rekao, xubuntu-desktop, a zatim selektuj xfce prilikom logiranja i to je to. Nema potrebe da skidaš zaseban CD. Ipak, ako baš želiš, možeš naći na xubuntu.com.

Nemam iskustva sa Backtrack-om tako da ništa ne mogu kazati. To moraš pitati naše hakere :slight_smile:

[quote=meho_r]Xubuntu je Ubuntu koji koristi XFCE umjesto Gnome desktop okruženja. Ako već imaš instaliran Ubuntu, samo instaliraj paket koji sam ti rekao, xubuntu-desktop, a zatim selektuj xfce prilikom logiranja i to je to. Nema potrebe da skidaš zaseban CD. Ipak, ako baš želiš, možeš naći na xubuntu.com.

Nemam iskustva sa Backtrack-om tako da ništa ne mogu kazati. To moraš pitati naše hakere :)[/quote]
heheheh oki :smiley: evo postao sam jednu temu u pomoc oko linuksa tu mi trebas :smiley: idi brzo tamo :smiley:

oko bt, ja sam probao i 3 i 4 (zadnju verziju) i meni se svidja za neko wep crackovanje itd i to pokrenem sa live dvd-a a ne instaliram na hd, gdje vec imam suse i vista.
Za mene nisu losi i imaju dosta alata za hack/crack wep-a, nekih jos za network, itd… ali zato moras jos da procitas koje uputstvo prije nego sto krenes sa bt-om, nauci da koristis linux i neke komande, pa onda probaj bt

probaj

Ako mislis “hacker” kao “someone who is poor in playing golf” za tebe je idealan Ubuntu, ali ako mislis na onu drugu definiciju probaj Slackware ili Gentoo.

Slackware raja koja ga koristi obicno ce ti rado dati savjete, ima svoju “subkulturu” i lagan je za cackanje (stavise, donekle je tome namijenjen). Poznati slackwareashi na ovom forumu su ti Adis i crazy_m (kog u zadnje vrijeme nema na mapi) no generalno svi su spremni pomoci. Bonus uz to je da Slackware dolazi sa kvalitetnom kolicinom aplikacija i desktop okruzenja od kojih velika vecina radi i na slabijim masinama (sa izuzetkom KDE4).

Gentoo je “compile-it-all” distribucija koju ti rucno iskompajliras od prvog slova do zadnjeg. Celebrity po toj distribuciji ti je Avdija (nekad davno jos Amar i ja) i imas mirror gentooa na freezoni ako koristis bihnet (sto je veliki bonus jer source paketi su teski). Uzima dosta vremena da se narikta, simboliziran je kravicom i veca je sminka od Ubuntua. I, instalirati pakete na njemu je obicno procedura da ukucas jednostavnu komandu i odes pojest cevape (ili 4 plate s mesom) dok se iskompajlira.

Licno, ja odnedavno koristim Slackware i zadovoljniji sam nego sa masu drugih distribucija (a ovaj forum je svjedok da sam koristio pofajn). Eto moj comment, pa probaj i javi kako je proslo.