Koji Linux?

Znam da ste se odmah “osuli” na ovu temu koju sam upisao gore :] , ali pretpostavljam da je ovaj put ipak “malo drugacija”.

Citajuci postove ovdje i na forumu BHWebmasters-a instalirao sam kao pocetnik Mandrake na svoj kompjuter. Skin’o sam 9.1 ali planiram da se presaltam cim mi vrijeme dozvoli a po Vedranovoj preporuci na 10 (maloprije procitah u Mandrake-ovom newsletter-u da su uizbacili 10.2 ?).

No, ljude u firmi gdje sam prosle sedmice poceo sa radom sam uspio vec da nagovorim da web stranicu sa hosting u drugoj firmi prebacimo “u kucu”.

E, interesje me da li da i dalje se drzim Mandrake-a 10 za taj novi server ili ipak preporucujete nesto drugo. Server ce sluziti za shopping cart, trebace instalirati SSL, treba biti stvarno stabilan i sve ostalo o redu. Znaci, nije za kucnu upotrebu nego u komercijalne svrhe.

Sta sad?

stabilnost = freebsd

Ok, ali sam vec cuo od Mirze da kad radi - radi, ali da ga je malo teze (za pocetnike) konfigurisati ???
nasao sam jednu dobru knjigu (dodje sa instalacionim CD-ovima, verzija 5.nesto, cini mi se…) ali se nekakok ne usudjujem poceti sa tim…

[quote] Ok, ali sam vec cuo od Mirze da kad radi - radi, ali da ga je malo teze (za pocetnike) konfigurisati ???
nasao sam jednu dobru knjigu (dodje sa instalacionim CD-ovima, verzija 5.nesto, cini mi se…) ali se nekakok ne usudjujem poceti sa tim…[/quote]
Dobra knjiga riješi sve probleme vjeruj mi

Moja preporuka: SuSE 9.1

ovo ce ti biti koliko linuxasa - toliko distribucija :wink:

Ako si na ti sa konzolom, moja ti je preporuka definitivno Debian. Stabilnost, paketni sistem, distribucija koja se bukvalno sama odrzava. Instaliras samo ono sto ti treba i to radi ko sat, stavis da periodicno skida update i patcheve i to ti je to.
A za Debiana imas i odlicnu knjigu od O’Reillyja - cini mi se da se zove Debian Linux.

Ako volis graficke konfiguracijske alate i te fazone onda valjda SuSE.

[quote]ovo ce ti biti koliko linuxasa - toliko distribucija :wink:
[/quote]
I meni se cini :stuck_out_tongue:

[quote]Ako si na ti sa konzolom, moja ti je preporuka definitivno Debian… Stabilnost, paketni sistem, distribucija koja se bukvalno sama odrzava. Instaliras samo ono sto ti treba i to radi ko sat, stavis da periodicno skida update i patcheve i to ti je to.
A za Debiana imas i odlicnu knjigu od O’Reillyja - cini mi se da se zove Debian Linux.

Ako volis graficke konfiguracijske alate i te fazone onda valjda SuSE.[/quote]

Ja sam na Vi sa konzolom. Naravno, ne znaci da bjezim od nje, ali svakako mi je draza “graficka verzija”…

I ja preporucujem SuSE za pocetnika jer ima dobar graficki alat za konfiguraciju …

Ja ti preporučujem Mandrake 10 :smiley:

Uvijek isto pitanje na koje postoji samo jedan istinit odgovor:
Koristi distribuciju sa kojom ces dobiti najbrzu pomoc ako negdje zakoci!
Time mislim na nekog iskusnijeg prijatelja u blizini kojeg mozes pitati ili tako slicno.

Najbolje da ih uzmeš sve i isprobaš jednu po jednu naravno ako ti se da i imaš vremena, a onda ćeš sigurno znat koja je tebi najbolja.
Ko što si i vidio svak ima svoju najbolju pa prema tome na tvoje pitanje možeš samo ti odgovorit.
:smiley:

Moj izbor je Slackware, Debian, FreeBSD, OpenBSD… a sto se tebe tice drzi se odgovora koji ti je babysiter dao …

Ma tačno… ako kod tebe u Des Moines svi koriste Red Hat nema smisla da sad glumiš nešto. Ima li tamo kakav lokalni LUG? Možda ga možeš osnovati :wink:

Ma tačno… ako kod tebe u Des Moines svi koriste Red Hat nema smisla da sad glumiš nešto. Ima li tamo kakav lokalni LUG? Možda ga možeš osnovati ;)[/quote]

:smiley: Vidis, ova vam je super! ovo mi fakat nije palo na pamet. ima momak koji je samnom radi u prosloj firmi ali ga je sada jako tesko uhvatiti. kad da uhvatis - nema problema, ali ga je fakat tesko uhvatiti… On je hadzija za Mandrake…