Koji linux

ovako, posto sam novi ovdje nisam znao gdje da postavim temu pa mi je sarajevo bilo nekako najlakse :slight_smile: Imam par pitanja:

1. Zelio bih da malo “probam” linux, a posto sam u zivotu par puta koristio doticni OS nemam pojam koja verzija mi je najbolja, kao pocetniku
  2. Posto relativno dobro znam raditi na Win platformi, dali je tolika razlika izmedju njih, ono osnovno…
  3. Zanima me, konkretno sta koje prednosti cu ja imati sa Linuxom, kao neki, recimo obicni korisnik, znaci, malo igrica, internet, pomalo prad sa slikama, gledanje dixv-a, i tako to…
  4. Malo radim u C++, onako vise za ispit, ali me i privatno zanima, dolazi li koji kompiler sa nekom distribucijom?
  5. Kada napravim dual boot sa win, napravim particiju za linuxa. i ono, kako se zove z abootanje, izbor OS-a kod linuxa hocu li imati problema ako npr. ne budem htio linux i budem zelio da izbrisem particiju tj. linux i sve njegove komponente?? Hocu li zeznuti Win?

mozda su pitanja malo nejasna, ali nisam znako kako drugacije da ih postavim/formulisem.

Suse, Mandrake ili Red Hat (Fedora) …

Ako stvarno razumijes sta radis na win … nije prevelika (bar sto se tice grafickog okruzenja). Malo je organizacija filesystema drukcija … npr particije, disketa, cdromovi i ostali periferni uredjaji se kod win. oznacavaju slovima, dok im se na linuxu (i ostalim unixoidima) obicno pridruzi direktorij, npr na mandrakeu /mnt/cdrom je za cdrom itd …

Sigurnost, stabilnost, u nekim slucajevima i brzinu. Igrica manje radi, ali mozes uvijek imati dual boot. Dobijes veci izbor softvera, i priliku da malo vise naucis o operativnim sistemima (ako ti se da). Svakako preporucujem linux za surfanje internetom, chat, instant messaging itd …
Takodje dobijas lokalizovan operativni sistem i aplikacije koje se najscesce koriste, dakle na bosanskom.

Mogao bih reci da sve velike distribucije dolaze sa gcc kompajlerom. Mnoge imaju i nekoliko IDE-a pa mozes birati koje okruzenje ti se svidja.

Neces. Poslije brisanja linux particija, mozes bootati sistem sa win. sistemske diskete i zadati komandu fdisk /mbr koja ce obrisati i “bootloader” (tj. program za izbor operativnog sistema) ako je doticni instaliran u master boot record (po defaultu bude, mada se tokom instalacije moze promijeniti po zelji). Naravno ako slucajno obrises windows particije - to je do tebe, a ne do linuxa :slight_smile:

Nisu … :slight_smile:

Eh da … zaboravio sam spomenuti jos da je linux mnogo konfigurabilniji od windowsa … dakle mozes ga bolje prilagoditi svojim potrebama (ima veci izbor grafickih okruzenja itd …), moze se koristiti i na slabijim kompjuterima, dakle skalabilniji je (kod mene npr. laptop 486 sa 12 mb rama i 300 mb diska moze koristiti distribuciju koju koristim i na najjacem kompjuteru koji imam kod sebe … naravno uz drugi izbor paketa koje instaliram).

e hvala na pomoci, evo cekam platu, pa cu da narucim ili suse ili madrake, vidjet cu jos. Malo sam na faxu radio na suse, pa mi je to nekako blize :smiley:

U svakom slucaju mnogo hvala!