Koji modem će raditi na fc 7?

moj interni definitivno ne (na suse 9.3 radi savršeno out-of-the-box), pa ako neko zna koji bi modem radio, gdje ga mogu kupiti ili još bolje ako neko prodaje dotični da se javite ovdje…

unaprijed hvala =)

A da mozda razmilis da kupis wireless karticu za isto tolko para, i da placas skoro istu cijenu za wireless? Koji je btw na Fedora 7 (nema vise core) bas podrska uradjena da svaka radi … Osim ove ipw3945 koja ce da radi probleme na svakom distro :slight_smile:

Fakticki radice ti svaki modem dok nije to winmodem, winmodemi su imali problema i na winu, tako zasto ne raditi isto na linuxu. I jesi mozda probo googlat ime modema fedora. Ili ime modema linux?

pokusao sam googlati, pretpostavljam da bi us robotics externi radili, ali ne mogu nigdje da nadjem za kupiti…

znas li kakvo je stanje sa wireless opremom koju dobijem (kupim) kada se prikljucim na zona.ba? jedino preko njih bih mogao ostvariti wireless konekciju od kuce (jedini kvalitetan signal, lol i inet ne zadovoljavaju…) probat cu i njih kontaktirati da vidim imaju li iskustva sa linuxima…

Cim je to interni, to je neki winmodem. A svi modemi su vec godinama stvar proslosti.

Broadband internet je sad svugdje prisutan oko nas, samo se informisi malo i vidices da nije ni skuplji nista od tog dial-up. Isti taj wireless, sve sto tebi treba je kartica, wireless kartica, gurnes ju i zavrsio si poso. Ti cim imas karticu ti mozes skenirat mreze oko sebe, te vidit ciji ti je signal najbolji, a ako oces mozes i njih pitat. Dokle ko sta, kako gdje i tako.

Heh, ako oces ako ti je skupo radije potrosi te pare na neku dobru knjigu kako da koristis te iste wireless mreze za djaba, jer je to stvarno pravo moguce. Cak ima i providera koji su odma bezz ikakve zastite, pa se nakacis onako … bezze. Jedan od takvih je bio besplatno.com, neznam skontaj, samo pobjegni od modema :slight_smile:

P.S: Isto ovo ti je prijateljski savjet jer je svaka moguca distro bacila modem support …

pokusao sam googlati, pretpostavljam da bi us robotics externi radili
Koliko ja znam, ovi bi i sa ves masinom radili :slight_smile:

Isto ovo ti je prijateljski savjet jer je svaka moguca distro bacila modem support …
???

[quote=Sanel]> pokusao sam googlati, pretpostavljam da bi us robotics externi radili
Koliko ja znam, ovi bi i sa ves masinom radili :slight_smile:

Isto ovo ti je prijateljski savjet jer je svaka moguca distro bacila modem support …
???[/quote]
Heh, “budimo realni” zivotni vijek Fedore je … veoma veoma kratak. Tako da je podrska za modeme ista ko da ih nikad nije ni bilo.

Da externi, ali interne nipošto! Moja preporuka bi bila:

1. bilo koji eksterni modem, i to serijski, a nipošto USB! Jesu skuplji ali nećeš nikad imati nikakvih problema
  2. Intel chipset
  3. Lucent chipset
  4. Conexant/Rockwell (jeste malo problematično ali da se natjerati da radi)

Nisam siguran da je ovo baš najbolji savjet (ne znam ni šta je ta zona, jel se to jede… ali koliko znam svojevremeno su wireless provideri blokirali konekcije po mac adresi, znači moraš njihovu opremu koristiti)

[quote=Sanel]> Isto ovo ti je prijateljski savjet jer je svaka moguca distro bacila modem support …
???[/quote]
Ozbiljno, u novijim verzijama su “pojedine distribucije” totalno odustale od user-friendly podrške za modemske konekcije, znači isporuče ti kppp ili wvdial pa se ti snalazi. Zato ja te “pojedine” više ne preporučujem :smiley: ljenost developera je jedno, realna situacija drugo, preko 90% svijeta se i dalje konektuje modemom (Afrika, Azija, Bosna…)

da ne bi došlo do zabune, USR serijski su najbolji (IMHO), možda su ti interni USR naj…

btw. imam externi (serijski) us robotics 56K, i bio je “zvijer” (plug ‘n’ play) dok nisam prešao na cable, usput, imam i intel 536ep interni (piše 56K, ali radi(o) na 33.6K)

ps:
popravlja se situacija, znam dosta raje koja se priključila na broadband u zadnje vrijeme

[quote=goghie]moj interni definitivno ne (na suse 9.3 radi savršeno out-of-the-box), pa ako neko zna koji bi modem radio, gdje ga mogu kupiti ili još bolje ako neko prodaje dotični da se javite ovdje…

unaprijed hvala =)[/quote]
koji ti je taj interni?

btw sada su noviji kerneli… a npr. intel nije odavno izbacio drivere, tako da je teško očekivati da bez patchovanja išta proradi, AFAIK conexant je dobar u jednu ruku (redovno izbacuju driver www.linuxant.com) ali su blokirani licencom na 14.4K a to je loše…

smartlink imaju neki driveri iz naftalina (skoro je nekome na forumu proradilo na knoppixu 5.nešta - poslije kompajliranja)

@goghie

evo kako rece AbsintheSyringe: mani se modema (spori su ).

ali ja sam jos uvijek za to da imam takav tip “kacenja” na mrezu.

nejse. vidi ja sam koristio (jedno tri godine) creative v92 serijski modem.
stoji mi sad u kutiji sa
"ponekad potrebnim stvarima"
i sjecam se da sam ponekad ostavljao
racunar cijelu noc da se "update-tuje (suse preko yast-))

sad koristim dsl i wireless tehniku. u mac-u imam airport kartu i za ubuntu imam usb netgear stick.
Ma ovo je prava stvar.

pa ti je i moj savjet da pogledas prvo te wireless stvari ( modem me je kostao 30 eura
a usb stick 20. airport karticu sam dobio sa e-baya za 15 eura :slight_smile:

mreza je slobodna (ima nas 4 familije i koristimo istu mrezu, ma prava stvar)

pozdrav